Dette betyr myntene dine

Skjulte budskap, tilfeldige kruseduller - eller kunst?

EN NY TITT: Du studerer kanskje ikke myntene dine så nøye. Man blir lært opp til å ta minst mulig på dem, og kun oppbevare dem i mørke lommebøker. Men alle myntene har sin egen historie. Noen mer spennende enn andre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
EN NY TITT: Du studerer kanskje ikke myntene dine så nøye. Man blir lært opp til å ta minst mulig på dem, og kun oppbevare dem i mørke lommebøker. Men alle myntene har sin egen historie. Noen mer spennende enn andre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange skjulte budskap i mynter og sedler.

Ifølge Internett, vel og merke. Som viser til forskning utført av brisne menn som har stirret for lenge på kronasjene i påvente av mer øl.

Men hva betyr så egentlig alle krusedullene på norske mynter?

DinSide har spurt Norges Bank.

Her er sannheten om norske mynter.

Les også: Dette betyr sedlene dine

50-øren

(Utgitt 16. september 1996)(Består av 97 prosent kobber, 2,5 prosent sink og 0,5 prosent tinn)

Å finne en 50-øring som ikke så ut som post-apokalyptiske etterlevninger viste seg å være en utfordring. Men slik ser den ut etter mange år i tjenesten.

På adverssiden (kron) ser vi en stilisert tegning av kongekronen. Dette er en reell krone, laget av den svenske gullsmeden Olof Wihlborg i 1818 til kroningen av Kong Jarl Johan. Den ekte kronen består blant annet av 20 karat gull, perler, ametyst, granat, opal, safir og smaragd, veier 1,5 kilo og er 24,5 centimeter høy.

Under kronen ser vi merket til tidligere Den Kongelige Mynt, nå kalt Det Norske Mynverket, bestående av en hammer og et bergsjern. Virksomheten ble opprettet i 1686 som en del av Kongsberg Sølvverk, før det ble en del av Norges Bank i 1962 og solgt privat i 2003. Ved siden av dette har vi myntdirektør Jan Erik Johansens merke med initialene JEJ. Myntdirektøren gikk tidligere under navnet myntmester, og stillingen var stor stas før i tiden. Blant annet på grunn av gode muligheter til å lure unna mynter for egen nytelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.