Ny nettleie 2022

Dette betyr nettleie-forslaget for deg

Flere nettselskap og organisasjoner har blitt enige om en felles anbefaling for ny nettleiemodell.

STRØMSMART: Med disse utrolig enkle grepene kan du kutte strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 17. mars blir anbefalingen oversendt Olje- og energidepartementet (OED), og den er signert av 11 nettselskap og 18 organisasjoner som representerer forbrukere, miljøbevegelse og næringsliv, melder Energi Norge i en pressemelding.

Egentlig skulle en ny nettleiemodell med mål om, blant annet, økt nettutnyttelse og reduserte nettkostnader og -leie over tid, tre i kraft fra 1. januar 2022, men like før jul vedtok OED at innføringen av ny nettleie skulle utsettes til 1. juli 2022.

- Vi kan nå få en nettleiemodell som er enklere å forstå og forholde seg til i det daglige enn det opprinnelige forslaget, sier energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne til DinSide.

- Det nye nettleie-forslaget premierer energieffektivisering og egenproduksjon av energi. Det at vi i tillegg skal spille hverandre gode ved å samarbeide om kommunikasjon ut til kundene, er også svært verdifullt, sier hun.

- Vi var veldig uenige

Nå er altså 15 interesseorganisasjoner enige med flere store nettselskap om et forslag til en ny nettleiemodell for boliger, fritidsboliger og mindre næringskunder.

- Jeg synes det er godt gjort at vi klarte å finne fram til et kompromiss, for vi var veldig uenige, sier generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen til NRK.

Hun legger til at når det gjelder elbillading, vil fortsatt lønne seg å ha en jevn lading, spesielt om natta og i helgene.

- En gavepakke

Morten Andreas Meyer i Huseierne tror forslaget blir vedtatt. Han mener det skal mye til før departementet sier nei til en samstemt løsning. Ifølge ham er det nye nettleie-forslaget vesentlig enklere og vil fortsatt motivere til å spare strøm.

- Hvis vi alle hadde valgt å bare bli stående på primærstandpunkt, hadde trolig de største taperne blitt strømkundene. Hvis ingen av partene hadde vært villige til å gi noe, hadde landets strømkunder endt opp med en langt dårligere løsning enn den vi spiller inn til politisk ledelse nå, sier Öberg i Huseierne.

- Dette er en gavepakke til OED, og vi håper at de er positivt innstilt til det vi nå prøver å få til sammen, understreker hun.

Stridens kjerne

Partene er enige om at den faste delen av nettleia skal være mindre, mens en større del skal knyttes til strømforbruket.

Ifølge Energi Norge var stridens kjerne tilknyttet ny nettleie anbefalingen til Reguleringsmyndigheten for energi (RME) om at energileddet i nettleia maksimalt kunne utgjøre 50 prosent av nettselskapets inntekter fra hver kundegruppe.

Notatet som nå er videreformidlet til OED, representerer en felles anbefaling for å komme rundt særlig dette uenighetspunktet.

STRØMSLUK: Dersom du ikke renser filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere. Video: Celina Stamper Vis mer

Dette er nettleie-anbefalingene

Videre skriver Energi Norge at selskapene og organisasjonene som står bak dette notatet, anbefaler at nettselskapene innfører en modell for nettleie som baserer seg på følgende punkter:

  • Energiledd som utgjør minst 50 prosent av nettselskapets inntekter.
  • Forenkelet tidsdifferansiering av energileddet, med mål om å motivere til flytting av fleksibelt forbruk til perioder med mye ledig kapasitet i strømnettet. Men slik tidsdifferensiering vil gjøre nettleia mer komplisert, og differensieringen bør derfor begrense seg til et skille mellom dag og natt/helg for å gjøre det enklest mulig for forbruker.
  • Et kapasitetsbasert fastledd, noe som skal motivere til å jevne ut store forbrukstopper. Fastleddet bør ikke baseres på maksforbruk i én enkelttime.
  • Innføring av ny nettleie fra 1. juli 2022, og evaluering av ny nettleie høsten 2024.

Skroter «månedsmaksen»

Når det gjelder punkt tre over, den såkalte «månedsmaksen», var dette et foreslått system der det høyeste forbruket i én enkelttime den ene måneden skulle avgjøre fastbeløpet i den neste - men dette er nå skrotet.

Nettselskapene og organisasjonene er enige om at du skal betale mer for å bruke mye strøm samtidig, men nivået på kapasitets- eller fastleddet bør ikke bestemmes av forbruket i én enkelttime, skriver NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer