Effektprising

Dette betyr ny nettleie for deg

Det blir dyrere nettleie når trykket på strømnettet er stort, og det blir viktigere å tenke smart for egen strømbruk.

TO TYPER VEI: I likhet med bilvei, kan strømnettet deles inn i kommunale veier, riks- og motorveier. Problemet er at strømnettet ikke er dimensjonert for å takle den raske elektrifiseringen av samfunnet, spesielt når alle bruker like mye strøm samtidig. Foto: Morten Holm/NTB Scanpix.
TO TYPER VEI: I likhet med bilvei, kan strømnettet deles inn i kommunale veier, riks- og motorveier. Problemet er at strømnettet ikke er dimensjonert for å takle den raske elektrifiseringen av samfunnet, spesielt når alle bruker like mye strøm samtidig. Foto: Morten Holm/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Se på strømnettet som at en tofelts vei skal bygges ut til en firefelts motorvei kun for å møte et par timer med rushtrafikk. Det er dyrt å øke kapasiteten så mye for så lite.

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) har i flere omganger sendt et forslag til regelverksendring for hvordan nettselskapene skal utforme nettleien på høring. De legger opp til å sende ut et nytt høringsforslag til høsten.

Kort fortalt handler forslaget om såkalt effektprising av nettleien, hvor det blir dyrere å bruke strøm de delene av dagen hvor alle bruker strøm, som kan sammenlignes med morgen- og ettermiddagsrushet på bilveiene.

Det er ventet at prisendringene vil tre i kraft i 2020.

Du får regningen

Strømregningen din er tredelt: Du betaler cirka 41 prosent i strømpris, 34 prosent i avgifter og 25 prosent i nettleie.

Og, når du leser om de kommende endringene i prisstrukturen for nettleie, lurer du kanskje på hva dette vil bety for deg.

Energi Norge har derfor samlet opp noen spørsmål og svar om den nye nettleien. Dinside har plukket noen av spørsmålene, som vi gir deg svar på her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer