Effektprising

Dette betyr ny nettleie for deg

Det blir dyrere nettleie når trykket på strømnettet er stort, og det blir viktigere å tenke smart for egen strømbruk.

TO TYPER VEI: I likhet med bilvei, kan strømnettet deles inn i kommunale veier, riks- og motorveier. Problemet er at strømnettet ikke er dimensjonert for å takle den raske elektrifiseringen av samfunnet, spesielt når alle bruker like mye strøm samtidig. Foto: Morten Holm/NTB Scanpix.
TO TYPER VEI: I likhet med bilvei, kan strømnettet deles inn i kommunale veier, riks- og motorveier. Problemet er at strømnettet ikke er dimensjonert for å takle den raske elektrifiseringen av samfunnet, spesielt når alle bruker like mye strøm samtidig. Foto: Morten Holm/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Se på strømnettet som at en tofelts vei skal bygges ut til en firefelts motorvei kun for å møte et par timer med rushtrafikk. Det er dyrt å øke kapasiteten så mye for så lite.

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) har i flere omganger sendt et forslag til regelverksendring for hvordan nettselskapene skal utforme nettleien på høring. De legger opp til å sende ut et nytt høringsforslag til høsten.

Kort fortalt handler forslaget om såkalt effektprising av nettleien, hvor det blir dyrere å bruke strøm de delene av dagen hvor alle bruker strøm, som kan sammenlignes med morgen- og ettermiddagsrushet på bilveiene.

Det er ventet at prisendringene vil tre i kraft i 2020.

Du får regningen

Strømregningen din er tredelt: Du betaler cirka 41 prosent i strømpris, 34 prosent i avgifter og 25 prosent i nettleie.

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Og, når du leser om de kommende endringene i prisstrukturen for nettleie, lurer du kanskje på hva dette vil bety for deg.

Energi Norge har derfor samlet opp noen spørsmål og svar om den nye nettleien. Dinside har plukket noen av spørsmålene, som vi gir deg svar på her.

Hvorfor innføres ny prismodell for nettleien?

Den nye prismodellen innføres for å holde nettleien lavest mulig for kundene i årene som kommer.

Mange moderne apparater er mer energieffektive enn før, men krever mye strøm i korte, intensive perioder.  Induksjonskokeplater, vaskemaskiner, varmtvannsberedere og hurtigladere til elbil er eksempler på apparater som bruker mye strøm med høy effekt samtidig, noe som krever tykkere strømledninger.

For å takle denne effektøkningen må vi enten bygge ut strømnettet for å tåle rushtidene, eller vi kan utnytte kapasiteten bedre. Det siste alternativet vil spare store beløp og dermed bidra til å holde nettleien lavere.

- Vi er opptatt av at nettleien skal være så lav som mulig. Nettleiestrukturen skal bidra til at nettselskapene ikke investerer mer i økt nettkapasitet enn nødvendig, og til at strømkundene betaler for den nettkapasiteten de legger beslag på, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i en pressemelding.

Hva betyr det for meg som strømkunde?

Med ny prismodell for nettleie vil du bli premiert for å fordele strømbruken din over flere timer, eller for å unngå de travleste rushtidene.

De aller fleste, trolig 80 til 90 prosent av strømkundene, vil betale samme nettleie som før. De som jevner ut forbruket sitt, vil betale noe mindre, mens de som bruker mye strøm samtidig vil betale noe mer enn før.

Over tid vil nettleien imidlertid bli lavere for alle sammenlignet med hvordan den ellers ville blitt.

Det kan altså bli litt dyrere å bruke strøm på morgenen og ettermiddagen, det vil si i rushtiden, men når dette oppstår kan variere. Samtidig blir det også vesentlig billigere å bruke strøm resten av døgnet.

DAGEN I DAG: Denne illustrasjonen viser hvordan du sannsynligvis bruker strøm i dag. Foto: Energi Norge/skjermdump.
DAGEN I DAG: Denne illustrasjonen viser hvordan du sannsynligvis bruker strøm i dag. Foto: Energi Norge/skjermdump. Vis mer

Det skal lønne seg for deg å jevne ut strømforbruket, og dermed bidra til at hver og en og samfunnet sparer store nettinvesteringer.

DAGEN I MORGEN: Denne illustrasjonen viser, derimot, hvordan du bør jevne ut strømforbruket ditt og slik få lavere nettleie og spare samfunnet for dyre investeringer i strømnettet. Foto: Energi Norge/skjermdump.
DAGEN I MORGEN: Denne illustrasjonen viser, derimot, hvordan du bør jevne ut strømforbruket ditt og slik få lavere nettleie og spare samfunnet for dyre investeringer i strømnettet. Foto: Energi Norge/skjermdump. Vis mer

Hvem tjener penger på dette nye prissystemet?

Lurer du på hvem som egentlig tjener på den nye nettleien? Alle tjener på dette, fordi kostnadene til drift og investeringer i strømnettet blir lavere enn ellers, ifølge Energi Norge.

Det betyr lavere nettleie for alle strømkundene, og størst gevinst til de som jevner ut forbruket sitt.

Den nye prismodellen påvirker ikke inntektene til nettselskapene, men nettselskapene konkurrerer hele tiden om å være mest mulig effektive. Dersom et nettselskap øker inntekten på morgenen og ettermiddagen, må de redusere inntekten tilsvarende resten av døgnet.

Det er for øvrig NVE som bestemmer inntektene til hvert enkelt nettselskap, noe som kontrolleres strengt.

Hvordan kan jeg følge med på hva som lønner seg for meg?

Ditt lokale nettselskap vil informere om hvilken prismodell som gjelder for deg og hva du kan gjøre for å spare penger.

Forskriftene for effektprising, altså ny prismodell for nettleien, sendes på høring i løpet av året, og nettselskapet vil gi deg beskjed om når den nye prismodellen innføres i ditt distrikt. Da vil du også få en forklaring på hvordan du kan redusere din egen nettleie.

Her er noen eksempler på hvordan du kan spare penger med det nye prissystemet:

  • Lade elbilen om natten.
  • Installere en enkel tidsbryter som styrer varmtvannsberederen, slik at den varmer opp vannet om natten.
  • Andre typer oppvarming kan skrus av i morgenrushet, uten at det går ut over innetemperatur og komfort.
  • Vente med å vaske klær til etter at du har laget middag.

Og, du må ikke styre alt dette selv. Det finnes nemlig enkle og avanserte strømstyringssystemer som tar seg av elbillading, varmepumpe og varmtvannsbereder, samtidig som tidsstyring blir standard på stadig flere elektriske apparater.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer