Pensjon fra første krone

Dette betyr pensjons­endringen for deg

Du kan få alt fra 2000 til 37 000 kroner mer i pensjon med pensjonsoppsparing fra første kroner du tjener.

NYHET: I 2021 kan du samle all pensjonssparingen din på én konto, hvis du vil. Spareøkonom forklarer. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helga ble Høyre, Venstre, KrF og Frp enige om å innføre pensjon fra første krone i privat sektor.

Dette betyr at arbeidsgiver sette av minst to prosent av all lønn du får til pensjon.

Dette innebærer pensjon fra første krone

Med pensjon fra første krone, vil følgende endringer tre inn:

 • De som jobber mindre enn 20 prosent stilling, tjener mindre enn 101 351 kroner i året og/eller er under 20 år, skal få pensjon fra bedriften de jobber for.
 • Alle som tjener mer enn 101 351 kroner i året vil også få utbetalt pensjon fra første krone - ikke bare for lønna de får etter de første 101 351 kronene.

Men, pensjon fra første krone innføres ikke før i 2023, for at bedriftene skal få tid til å tilpasse seg. Vedtaket krever også lovendringer, og vil derfor tidligst innføres 1. januar 2022, skriver NRK.

Slik er det i dag

 • Dagens ordning innebærer at alle har rett til alderspensjon fra folketrygden. I tillegg finnes det tjenestepensjon som betales av de du jobber for, men det finnes unntak for hva slags bedrifter som må betale tjenestepensjon.
 • Det er også slik at dersom du jobber mindre enn 20 prosent stilling, har årslønn på under 101 351 kroner (grunnbeløpet (G) i folketrygden), eller er under 20 år gammel, må heller ikke arbeidsgiver betale pensjon for deg.
 • Sist, men ikke minst: Per i dag er det valgfritt for bedriftene å betale pensjon på de første 101 351 kronene ansatte tjener.

Du kan få 37 000 kroner ekstra i pensjon

Økonomisk rådgiver Eva Sørmo forklarer overfor Dinside hvilket utslag de nye pensjonsreglene vil gi i kroner og øre:

 • Har du en årsinntekt på 400 000 kroner i dag med laveste sats for pensjonssparing hos arbeidsgiver, vil det bli satt av rundt 6000 kroner årlig i pensjon. Med den nye ordningen der det blir satt av fra første krone, vil det bli satt av 8000 kroner.
 • Tjener du 700 000 årlig med dagens minimumsordning vil det bli satt av 11 972 kroner til pensjon, men dersom du har maksimumsordning, vil det med samme inntekt bli satt av cirka 49 000 kroner. Det vil si 37 000 kroner mer årlig!
 • For de som tjener mer enn 720 000 kroner kan arbeidsgiver sette av 25,1 prosent av lønn mellom 7,1 og 12 G. Dette vil utgjøre mye ekstra pensjon. Så, har du veldig god inntekt og en arbeidsgiver som setter av tilsvarende den beste ordningen, kan pensjonen vokse veldig mye hvert år.

- Like viktig med pensjon som lønn

Ifølge Sørmo er det mange arbeidsgivere har minimumsordningen, som ofte er et naturlig valg for å spare kostnader.

- Pensjon kan være godt grunnlag for lønnsforhandlinger, men husk at bedriften må ha samme ordning for alle. Derfor bør det være like naturlig å sjekke pensjonsordning hos eventuelt ny arbeidsgiver som lønn. Alternativet kan være å be om lønnsøkning for å kompensere for dårlig pensjonsordning, sier Sørmo.

- Husk å sjekke at du har riktig sammensetning av aksjer og renteprodukter i din pensjonssparing hos arbeidsgiver, det vil si riktig risiko- og spareprofil etter din alder. Dette kan utgjøre mange tusen i ekstra pensjon som pensjonist, fortsetter hun.

Pensjonsleverandør hjelper deg å endre spareprofil, og du kan også gjøre det på pensjonsleverandørens hjemmeside.

- Gjør pensjon likere og enklere

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea påpeker at det er de unge, gjerne studenter, og de med lavest inntekt som er «vinnerne» med pensjon fra første kroner.

- Der er jo en del ansatte som både er under 20 år og jobber mindre enn 20 prosent. Disse har i dag ikke rett på medlemskap i tjenestepensjonsordninger dersom kun ett av kriteriene endres, sier Incedursun til Dinside.

- De nye regler bidrar til likebehandling og forenkling av pensjonsregelverket generelt, samt hindrer at ordningen i for stor grad tilgodeser arbeidstakere med høy lønn - og det er bra, konkluderer forbrukerøkonomen.

Mens du venter...

Men, som sagt vil ikke pensjon fra første krone bli innført med én gang.

Hvordan kan de som ikke får pensjon fra jobben planlegge smart og skape sin egen pensjonssparing? Bør de eksempelvis gjøre det til vane å sette av noe av lønna si?

- Du bør først sette opp en spareplan og finne ut av om du skal spare kortsiktig eller langsiktig, samt bestemme deg for hvor mye du skal spare hver måned, svarer Incedursun.

Sørmo tipser om at du kan sjekke forventet pensjon på Norskpensjon.no. Trekk fra litt skatt og sammenlign med dagens inntekt. Vurdér deretter hvor mye du ønsker i ekstra pensjon hvert år og multiplisér med antall år du ønsker denne ekstra pensjonen. Dette kan gi deg et godt utgangspunkt for hvor mye du bør sette av for å få den pensjonisttilværelsen du ønsker, ifølge henne.

Plasseringsalternativer for egen pensjonssparing

 • Hvis sparingen er kortsiktig, for eksempel fire til fem år, kan du velge å spare på vanlig bank- eller høyrentekonto. Har du lenge igjen til du går av med pensjon, derimot, er det imidlertid ikke sikkert at dette er den mest optimale spareformen er konto, siden renta er veldig lav.
 • Du kan velge å spare i fond, men det er da en langsiktig affære med mer enn fem års sparehorisont.
 • Du kan også plassere pengene dine i fond via individuell ensjonssparing (IPS), men vær oppmerksom på at IPS passer for de som synes det er greit at pensjonspengene bindes fram til pensjonsalder.

Få med deg saken under, der står alt du må vite om egen pensjonskonto:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer