Coronaviruset

Dette betyr regjeringens tiltak for deg

Statsministeren og flere andre ministere legger fram økonomiske tiltak som følge av virusutbruddet.

STATSMINISTERENS KONTOR: Regjeringen legger frem sine coronatiltak. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 13. mars klokka 12:30 samles statminister Erna Solberg, finansminister Jan Tore Sanner, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til en pressekonferanse.

Her legger regjeringen fram en økonomisk tiltakspakke som følge av corona-viruset.

Det er varslet krisetiltak for flere milliarder kroner for å hjelpe norsk økonomi, som nå lammes fullstendig av utbruddet av coronavirus.

Regjeringen jobber med tiltak i tre faser:

  1. Nå iverksettes strakstiltak for å unngå unødige konkurser og oppsigelser for bedrifter som er akutt rammet av virusutbruddet.
  2. Den nærmeste tiden vil vi jobbe med ytterligere konkrete tiltak, både for bransjer og bedrifter som er spesielt hardt rammet, og for næringslivet for øvrig.
  3. Vi vurderer også bredere tiltak for å opprettholde aktiviteten dersom dette blir nødvendig.

Dette er tiltakene som nå legges fram i denne første fasen som har betydning for forbrukerne:

  • Tiltak i helsevesenet for å håndtere den akutte situasjonen.
  • Redusere antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering fra 15 til 2 dager og oppheve ventedagene for dagpenger for de som permitteres. Samtidig reduseres kravet om reduksjon i arbeidstiden for å kunne motta dagpenger under permittering fra 50 prosent til 40 prosent.
  • Midlertidig oppheving av flypassasjeravgiften for flyginger i perioden fra 1. januar til og med 31. oktober 2020.
  • Endring i pensjonsreglene slik at løpende alderspensjon ikke faller bort eller reduseres ved frivillig eller beordret tjeneste for helsepersonell i forbindelse med koronautbruddet.

Det legges også fra tiltak for å ivareta kommuner og bedrifter, som du kan lese mer om her.

- Dette kan bli tøffere for lommeboka di, men samtidig kan det være tiltak som gjør at arbeidsgiveren din kommer seg gjennom denne tøffe perioden og at du beholder jobben. Det viktigste nå er at vi beholder jobbene våre, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank om tiltakene.

De midlertidige permitteringsreglene

Regjeringen foreslår å redusere antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering fra 15 til 2 dager.

Det vil føre til at bedrifter som opplever en midlertidig svikt i etterspørselen eller produksjonsforstyrrelser, kan få bedre likviditet ved å redusere kostnadene sine raskt.

På den måten kan reduksjonen i antall lønnspliktdager ved permittering bidra til å unngå oppsigelser.

Regjeringen foreslår å oppheve ventedagene før dagpengeutbetalingene starter for de som permitteres. Dette vil redusere inntektstapet for permitterte arbeidstakere.

I tillegg foreslår regjeringen å redusere kravet til arbeidstidsreduksjon fra 50 prosent til 40 prosent for rett til dagpenger under permittering.

Alle ovennevnte tiltak vil være midlertidig frem til 31. oktober.

FOLKETOMT: Raadhuset Bar stenges og de ansatte permitteres. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Renta er kuttet - før tiden

Norges Bank har allerede satt ned styringsrenta med et halvt prosentpoeng slik at den nå er på 1 prosent. Sentralbanken påpeker at en lavere rente kan ikke forhindre at coronautbruddet får store konsekvenser for norsk økonomi.

«Et rentekutt vil likevel kunne dempe tilbakeslaget og begrense risikoen for mer langvarige konsekvenser for produksjon og sysselsetting», skriver banken på nettsiden sin.

Finansdepartementet besluttet fredag å sette ned kravet til såkalt motsyklisk kapitalbuffer for banker fra 2,5 til 1 prosent med umiddelbar virkning, etter anbefaling fra Norges Bank.

Kravet om en slik buffer handler kort sagt om at bankene skal ha reserver i bakhånd for dårligere tider, opplyser NTB.

Allerede torsdag la Norges Bank ut ekstraordinære lån til bankene, i form av tremåneders såkalte F-lån. Årsaken var markedssituasjonen koronaviruset har skapt.

- Blir verre før det blir bedre

Finansminister Jan Tore Sanner sa under pressekonferansen at regjeringen ikke vet hvor lenge dette vil vare, eller hvor store konsekvensene blir

- Men, vi vet at det blir verre før det blir bedre, konstanterte Sanner.

Ta smarte grep

Forbrukerøkonom Tvetenstrand understreker at det er lurt å ha en buffer til perioder som dette, men har du ikke bufferkonto, så ikke fortvil.

- Det kan ofte kuttes utgifter. Gå gjennom forbruket ditt og kutt der du kan. Prøv å bruke omstillingskraften vi har i oss til å leve litt på minimum en periode. Ser du fremover at du sliter med å betale boliglånet, må du ta kontakt med banken for midlertidig avdragsutsettelse, sier Tvetenstrand.

Ta kontakt med kreditorer om du ikke klarer å betale regningene dine. De fleste kan utsette innbetaling en liten periode, oppfordrer hun.

- Unngå dyre purregebyr. Vær åpne i en sånn situasjon som det her. Det vil være enda større forståelse i andre enden, sier Tvetenstrand videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer