Rentebeslutning september 2019

Dette betyr rente­økningen for deg

Så mye dyrere blir lånene dine.

HEVER RENTEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde at Norges bank hever renten. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har besluttet å heve styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Det betyr at styringsrenta nå ligger på 1,50 prosent.

Hovedstyrets vurdering er at utsiktene og risikobildet samlet sett tilsier en litt høyere rente. Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet. Det er fortsatt god vekst i norsk økonomi, og kapasitetsutnyttingen er noe over et normalt nivå. Det tilsier isolert sett en høyere rente. En høyere rente kan også dempe faren for at gjeld og boligpriser igjen stiger raskt. Samtidig er rentenivået ute svært lavt, og det er betydelig usikkerhet om vekstutsiktene internasjonalt. Det taler for å gå forsiktig frem i rentesettingen, skriver sentralbanken i en pressemelding.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dette nivået den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Sist heving var i juni, mens i august lot sentralbanken renta stå uendret.

Dette skjer med boliglånet

Så, hva skjer egentlig med lånene dine nå som styringsrenta øker?

Når sentralbanken øker styringsrenta, er bankene som regel ikke seine med å følge etter og øke utlånsrentene sine. Elisabeth Realfsen i Finansportalen forklarer at bankene normalt vil si at når prisen på deres innlån øker med 0,25 prosentpoeng, må utlånsrentene til forbrukerne øke med like mye, for at bankenes fortjenestemarginer skal være uendret. Dette kalles utlånsmargin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer