Rentebeslutning september 2019

Dette betyr rente­økningen for deg

Så mye dyrere blir lånene dine.

HEVER RENTEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde at Norges bank hever renten. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har besluttet å heve styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Det betyr at styringsrenta nå ligger på 1,50 prosent.

Hovedstyrets vurdering er at utsiktene og risikobildet samlet sett tilsier en litt høyere rente. Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet. Det er fortsatt god vekst i norsk økonomi, og kapasitetsutnyttingen er noe over et normalt nivå. Det tilsier isolert sett en høyere rente. En høyere rente kan også dempe faren for at gjeld og boligpriser igjen stiger raskt. Samtidig er rentenivået ute svært lavt, og det er betydelig usikkerhet om vekstutsiktene internasjonalt. Det taler for å gå forsiktig frem i rentesettingen, skriver sentralbanken i en pressemelding.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dette nivået den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Sist heving var i juni, mens i august lot sentralbanken renta stå uendret.

Dette skjer med boliglånet

Så, hva skjer egentlig med lånene dine nå som styringsrenta øker?

Når sentralbanken øker styringsrenta, er bankene som regel ikke seine med å følge etter og øke utlånsrentene sine. Elisabeth Realfsen i Finansportalen forklarer at bankene normalt vil si at når prisen på deres innlån øker med 0,25 prosentpoeng, må utlånsrentene til forbrukerne øke med like mye, for at bankenes fortjenestemarginer skal være uendret. Dette kalles utlånsmargin.

Her ser du hvor mye renteutgiftene vil øke hvis boliglånsrenta øker med 0,25 prosentpoeng:

Lånebeløp Økning i månedlige renteutgifter før/etter skatt Økning i årlige renteutgifter før/etter skatt
2.000.000 kroner417 kroner / 325 kroner5000 kroner / 3900 kroner
4.000.000 kroner833 kroner / 650 kroner10.000 kroner / 7800 kroner
6.000.000 kroner1250 kroner / 975 kroner15.000 kroner / 11.700 kroner

Realfsen råder deg til å sikre konkurransedyktige renter både på lån og innskudd.

- Markedets beste flytende rente for et boliglån på to millioner kroner, uten krav om tilleggsprodukter, er nå på 2,24 prosent, mens beste innskuddsrente for 100.000 kroner er 2,3 prosent, oppsummerer Realfsen overfor Dinside.no.

Går seks uker før boliglånsrenta økes

Huseiernes Landsforbund tror flere banker kommer til å øke utlånsrentene sine etter sentralbankens siste renteheving.

- Vi regner dessverre med at denne renteregningen sendes videre til norske boligeiere, selv om bankene ikke trenger å gjøre det, sier forbrukersjef Carsten Pihl i en pressemelding.

Vanligvis vil de fleste bankene nå sette opp renten på boliglånene, men for eksisterende kunder skal det gå seks uker fra varselet gis til renten settes opp. Det betyr at renteregningen for de som har boliglån øker tidligst 31. oktober, fortsetter Pihl.

Dette skjer med studielånet

Rentene i Lånekassen blir fastsatt på grunnlag av gjennomsnittet til de fem beste boliglånstilbudene i markedet. Dette gjennomsnittet kalles basisrente. Fra basisrenta blir det trukket 0,15 prosentpoeng. Dette beregningsgrunnlaget gjelder både flytende og fast rente i Lånekassen.

Her ser du hvordan renta på studielånet påvirkes av økt styringsrente:

Dagens rente (DR) DR + 0,25 %
Rentesats2,472 %2,722 %
Terminbeløp1993 kroner2041 kroner

Dagens rente i tabellen er basert på Lånekassens flytende rente per 1. november, samt total studiegjeld på 363.660 kroner.

Som du ser, vil terminbeløpet øke med 48 kroner, som lommeboka til de aller fleste vil tåle.

Dette skjer med forbrukslånet

Rentene på usikret gjeld lever i bunn og grunn sitt eget liv, relativt uavhengig av styringsrenta. Derfor vil nok ikke torsdagens rentebeslutning ha noen særlig betydning på prisen på forbrukslån, ifølge Realfsen i Finansportalen.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim er enig. Han påpekte i forbindelse med forrige renteøkning at forbrukslån ikke følger styringsrenta like «slavisk», som andre lån gjerne gjør.

- En rente på 20 prosent i dag er allerede skyhøy, og rentesensitiviteten er ikke like stor for forbrukslån som for boliglån, sa Kvadsheim til Dinside.no.

- Som ventet

For porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand var renteøkningen som ventet. I forkant av rentemøtet vurderte han økt rente som 60 prosent sannsynlig kontra det andre utfallet.

- Norsk økonomi er solid, og de norske makrotallene har levert omtrent som ventet. Norge er fortsatt annerledeslandet og har foreløpig kjent lite til svakere global vekst, for selv om rentene og veksten i mange av våre viktigste handelspartnere har falt kraftig, er den norske krona fortsatt rekordsvak, sier Chen til Dinside.no.

Norges Banks «temperaturmåler» Regionalt Nettverk bekrefter bildet, hvor det til tross for utflating i utsiktene, fortsatt er meldt god vekst, legger han til.

- Trolig siste renteøkning i år

Overfor NTB sa sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse på mandag at han ikke trodde Norges Bank ville øke styringsrenta. I en rundspørring NRK gjennomførte samme dag, derimot, mente åtte av tolv makroøkonomer at renta ville heves på torsdagens rentemøte, hvilket betyr at flertallet fikk rett.

DNB var blant bankene som mente at styringsrenta skulle forbli uendret i september. I forkant av rentemøtet vurderte analytiker Jeanette Strøm Fjære 60 prosent sannsynlighet for uendret rente, og 40 prosent for renteøkning, som altså ble utfallet til slutt.

- Dette er sannsynligvis den siste rentehevingen på en god stund. Styringsrenta skal neppe mye høyere fra dagens nivå, sier Strøm Fjære til Dinside.no.

Hun begrunner dette med at veksten er på vei ned internasjonalt, og de store sentralbankene i verden setter renten ned. Oppturen i norsk økonomi er relativt svak, og antagelig kortvarig, og etter hvert vil vi nok merke at etterspørselen fra våre viktigste handelspartnere avtar.

- Vi tror likevel ikke renteøkningen vil ha stor, negativ innvirkning på norsk økonomi, selv om litt høyere lånekostnader for husholdninger og bedrifter på marginen vil virke noe innstrammende på økonomien, sier analytikeren videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer