Dette betyr sedlene dine

Papirlappene i lommeboken din prøver å fortelle deg en historie.

LÆRERIKT: Man kan lære mye av å se på norske sedler. På 200-lappen kan du for eksempel se hva slags maskin som ble brukt for å forklare nordlyset.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LÆRERIKT: Man kan lære mye av å se på norske sedler. På 200-lappen kan du for eksempel se hva slags maskin som ble brukt for å forklare nordlyset. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har allerede lært deg hva motivene og krusedullene på norske mynter betyr.

Les saken her: Dette betyr myntene dine

Sedlene våre inneholder langt flere og langt mer kompliserte motiver.

Og hver enkelt seddel har en historie å fortelle

Sammen med Norges Bank gir vi deg meningen i det som ved første øyekast kanskje virker meningsløst.

50-lappen

(Utgitt 20. januar 1997)

Alle sedlene vi bruker i dag er større jo mer de er verdt. 50-lappen er dermed den minste seddelen vi har.

Peter Christen Asbjørnsen er portrettert av Sverre Morken på forsiden og i vannmerket, og hans virke preger hele seddelen. Eventyrsamleren er plassert på et motiv av en skog som skal henvise til både Asbjørnsens fortelling "En Sommernat paa Krogskoven" og det faktum at Asbjørnsen har jobbet som forstmester, en slags skogsjef. Den spindelvev-liknende rundingen er der av sikkerhetsmessige årsaker. Alle sedlene har et slikt merke, hvor mange sikkerhetselementer er samlet.

Over vannmerket er det en tegning av en vidjespenning, best kjent fra eventyret om Askeladden og "Prinsessen som ingen kunne målbinde". Den ble da brukt til å holde sammen en skjære. Mer normalt var det å bruke disse flettede bjørkrundingene til å for eksempel låse grinden. På 50-lappen skal den dessuten symbolisere Asbjørnsens evne til å "samle det beste i den folkelige fortellertradisjon", som Norges Bank sier det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.