Statsbudsjettet 2024:

Dette betyr statsbudsjettet for deg

Barnefamilier seiler fram som vinnere av årets statsbudsjett, sier Silje Sandmæl.

I dag legger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram statsbudsjettet for 2024. Få alt om nes... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes nesten like mange hjertesaker som folk i Norge, men én ting de aller fleste er spent på, er hvordan statsbudsjettet vil påvirke deres hverdag og økonomi i 2024.

Fredag 6. oktober legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2024, og tradisjonen tro, har regjeringen dryppet en rekke forslag i forkant av framleggelsen.

- Så langt ser vinnerne ut til å bli barnefamilier med barnehagebarn som fra neste høst får reduserte barnehageutgifter, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til DinSide.

Tidlig i september kunne kunnskapsminister Tonje Brenna og statsminister Jonas Gahr Støre fortelle at maksprisen på barnehager senkes fra 3050 til 2000 kroner.

I dag er prisen 3050 kroner med minimum 30 prosent søskenmoderasjon for barn nummer to. Barn nummer tre er gratis.

For en småbarnsfamilie med to barn i barnehage vil dette med 11 måneder barnehage i året bety en besparelse på 18 700 kroner.

En rekke lekkasjer om endringer som vil påvirke din økonomi til neste år er allerede kjent.

Dette er bekreftet:

Arbeidsmarkedstiltak:

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak med 238 millioner kroner. Tiltakene skal hjelpe folk med å komme seg inn på jobbmarkedet.

Avgiftsøkning bensin og diesel

Sandmæl trekker også fram en forventet avgiftsøkning på bensin og diesel.

- Denne økningen kompenseres gjennom reduksjon i trafikkforsikringsavgiften på 400 kroner i året. En vanlig bil som kjører mindre enn 40 000 km på årsbasis vil komme bedre ut enn i dag, ifølge finansministeren.

En gjennomsnittlig norsk personbil kjørte drøye 11 000 km i 2022, viser tall fra SSB.

Reduksjonen i trafikkforsikringsavgiften faller elbilforeningen tungt for brystet.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2024 å redusere veibruksavgiften på bensin med 0,26 kroner per liter og veibruksavgiften på diesel med 0,32 kroner per liter.

- Klimafiendtlig og uforståelig at bilen må forurense for å få avgiftslette, sier Unni Berge, leder kommunikasjon og samfunnskontakt.

- Skal man sette ned denne avgiften, så bør man gjøre det også til de som har tatt et klimavennlig valg. Det er uforståelig at man gir avgiftslette for å eie en Porsche Cayenne, men ikke til en eier av Nissan Leaf. Dette forurensende prinsippet ønsker regjeringen å bruke godt over en milliard kroner på etter nok en sommer der globale temperaturrekorder er smadret. Det bør Stortinget avvise, sier Berge oppgitt.

Heller ikke NAF liker det nye forslaget.

-Dette er helt feil vei å gå når det fremdeles er over to millioner bilister som skal gå over til elbil i årene som kommer, sier adminsitrerende direktør i Naf, Stig Skjøstad.

Bompenger

Neste år kan bilistene måtte betale inn 22,9 milliarder i bompenger.

- Flere vil betale mer i bompenger neste år. Vi vet at det er mange nå som sliter med økningene, og vi er sterkt kritiske til at en så stor andel av veiinvesteringene og bypakkene lempes over på bilistene, sier Naf-direktør Skjøstad.

Strømstøtte

Regjeringen foreslår å bevilge 9,75 milliarder kroner til å forlenge den midlertidige strømstøtteordningen for husholdninger og borettslag ut 2024.

Ordningen reduserer de månedlige strømutgiftene for husholdninger. Strømstøtten på 90 prosent er endret fra å basere seg på gjennomsnittlig spotpris gjennom måneden til å basere seg på spotprisen time for time. Regjeringen foreslår også å prisjustere terskelverdien slik at det gis stønad når strømprisen overstiger 73 øre per kilowattime før avgifter fra 1. januar 2024.

Per i dag slår den inn på 70 øre.

Forslaget innebærer at staten for hver enkelt time og i alle måneder vil dekke 90 prosent av strømprisen over 73 øre/kWh i det prisområdet husholdningen tilhører, opptil et månedlig forbruk på 5000 kWh.

Strømstøtten i desember 2024 vil utbetales i januar 2025 og anslås til 1,7 milliarder kroner. Statens utgifter under ordningen er knyttet til faktiske strømpriser og husholdningenes forbruk.

Bostøtte

Regjeringen foreslår å videreføre det midlertidige regelverket som gir høyere inntektsgrenser i bostøtteordningen til og med mars 2024.

De foreslår også at bostøttemottakerne får en ekstra utbetaling på 1000 kroner per husstand, samt 150 kroner per person utover første husstandsmedlem. Dette vil da gjelde januar, februar og mars 2024.

Den ekstra utbetalingen skal være hjelp til å dekke høye strømutgifter. Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen med 498 millioner kroner i 2024 på grunn av nettopp dette.

Myke opp høyinntektsgrensa?

- Det virker som om skillet på 750 000 kroner der inntekter over dette skulle beskattes hardere og inntekter under skulle få lavere skatt mykes litt opp fordi skjerpelsene treffer så mange.

- Jeg venter ikke de store grepene på inntektsskatt.

Ungdomsgaranti

Ungdomsgarantien i Nav skal sikre god og tett oppfølging av unge fra 16 til 30 år. Garantien ble innført 1. juli i år, og var på 175 millioner kroner i årets budsjett. Neste år mer enn dobles bevilgningen, til 380 millioner kroner.

Utstyrsstipend

180 000 elever i VGS vil få økt utstyrsstipend i 2024, om forslaget å øke potten med 40 millioner blir vedtatt.

Borteboerstipend

Borteboerstipend til elever som ikke kan bo hjemme, økes med 600 kroner i måneden.

Stipendordning for utenlandsstudenter

I år ble støtten kuttet, så neste år kan vi få en stipendordning for utenlandsstudenter som plaster på såret.

Økt CO₂-avgift

Vi kan få økt CO₂-avgift som ledd i opptrapping mot 2000 kroner per tonn.

- I første omgang vil det treffe næringslivet som har CO₂-utslipp. Her skjermes som nevnt bilistene.

Kutter vektfradrag

Avgiftene vil øke ved kjøp av nye hybridbiler ettersom vektfradraget med stor sannsynlighet fjernes etter tidligere budsjettavtale med SV.

I fjor fikk nye elbiler vektavgift ved kjøp. Regjeringen kan komme til å øke denne avgiften for å kompensere for de stadig fallende inntektene ved nybilkjøp.

Forslaget om å fjerne dette bekreftes i forslaget som er lagt fram fredag formiddag.

Kutt i mva-grense for elbiler?

Sandmæl er også spent på om regjeringen kan foreslå å senke terskelen for mva. på elbiler som ligger på 500 000 kroner i dag.

Bredbånd til folket

Kalenderen viser 2023, men det er langt fra alle steder i landet som har tilgang på bredbånd. Regjeringen bevilger ytterligere 40 millioner til bredbåndsutbygging neste år.

Økt fradrag - og kostsats - for arbeidere i brakker

Skattefradraget økes for langtransportsjåfører og arbeidere som bor på brakke.

Blant annet økes den skattefrie delen av dekning av kost for opphold på brakke, pensjonat og hybel med kokemuligheter fra 250 kroner til 400 kroner.

Kostsatsen for langtransportsjåfører ved fravær fra hjemmet i 24 timer økes fra 350 kroner til 400 kroner per døgn.

Pass og ID-kort

Regjeringen foreslår å justere gebyrene for pass, nasjonale ID-kort og nødpass slik at gebyrene dekker politiets faktiske utgifter. Kostnadene dekker også forbedringen av passtilbudet som har skjedd den siste tiden, med reduserte ventetider og reisetider for å få pass i hele landet.

Flypassasjeravgift

Det blir dyrere å fly. Den lave satsen på flypassasjeravgiften (Innenfor Europa) endres fra 82 til 85 kroner per vei mens den høye satsen endres fra 320 til 332.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer