Coronaviruset

Dette betyr Stortingets krisepakke for deg

Partiene er enige om tiltak for å dempe de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet.

BRED ENIGHET: Statsministeren har sammen med resten av partiene på Stortinget blitt enige om en krisepakke til næringslivet. Les hva den vil ha å si for deg og din hverdag i saken under. Bildet er fra Erna Solbergs pressekonferanse søndag kveld. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.
BRED ENIGHET: Statsministeren har sammen med resten av partiene på Stortinget blitt enige om en krisepakke til næringslivet. Les hva den vil ha å si for deg og din hverdag i saken under. Bildet er fra Erna Solbergs pressekonferanse søndag kveld. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres - frisk opp artikkelen for å få med deg de siste endringene

Like før klokken 9:00 mandag 16. mars ble det klart at opposisjonspartiene var enige om krisepakken. Det var pressetreff om enigheten klokka 9:15.

Opposisjonen på Stortinget har vært opptatt av å bedre situasjonen for dem som blir permittert, slik at de slipper en brå reduksjon i inntekten.

Blant tiltakene er derfor at permitterte får full lønn i 20 dager.

- Det har vært viktig for Arbeiderpartiet at vi sender et tydelig signal om at ingen blir stående alene, sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

Også sykepenger og omsorgspenger har vært en del av diskusjonen, samt situasjonen for selvstendig næringsdrivende.

Dette betyr tiltakene for deg

Her er mer om krisepakkens betydning for deg alt etter hvilken situasjon du befinner deg i:

  • Selvstendig næringsdrivende og frilansere skal få bedre inntekssikringsordninger. De skal få en midlertidig inntektssikring tilsvarende 80 prosent av gjennomsnittet av de siste tre års inntekter oppad begrenset til seks ganger grunnbeløpet i folketrygden (G). Kompensasjonen inntrer fra og med dag 17 etter inntektsbortfallet. Forslaget vil tre i kraft umiddelbart, og utbetalingene vil skje så raskt Nav får på plass en teknisk løsning for ordningen. Selvstendig næringsdrivende og frilansere skal også få utbetalt omsorgspenger fra og med dag tre, og når det gjelder sykepenger utbetales de fra og med dag fire.
  • Permitterte sikres, som tidligere nevnte, full lønn til og med dag 20. Arbeidsgivers plikt til å betale lønn ved permittering reduseres til to dager. Staten overtar ansvaret for å betale arbeidstaker lønn de siste atten dagene. Inntektsgrensen for å få utbetalt dagpenger settes ned til 0,75G, altså 74.894 kroner. Lavtlønnede som blir permittert sikres en inntekt på minimum 80 prosent inntekten opp til 3G i permitteringstiden etter at lønna faller bort.
  • Lærlinger som mister lærlingplassen i forbindelse med virusutbruddet skal få inntektsgrunnlaget sikret på nivå med lærlinglønnen.
  • Omsorgspengeordningen og arbeidsgiverperioden for betalingen av omsorgspenger reduseres til tre dager.
  • Arbeidsgiverperioden for betaling av sykepenger knyttet til corona-pandemien reduseres til tre dager. Nivået på sykepengene er det samme som i dag.

- Lurt å leve sparsommelig

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank synes Stortingets tiltak er veldig gode nyheter for alle både bedrifter, ansatte og, ikke minst, selvstendig næringsdrivende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer