Dette blir bare billigere

Synes du det er dyrt å leve i Norge? Det finnes varer som bare synker i pris.

Dette blir bare billigere
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som irriterer deg over de høye bensinprisene? Da kan vi glede deg med at mange varer og tjenester som du også trenger, bare blir rimeligere.

Tidligere denne uken skrev vi om at prisene på teletjenester stadig synker, men det er bare begynnelsen.

300 kr for en CD

Bookingansvarlig på musikklubben BLÅ, Einar Idsøe Eidsvåg (30), husker sitt første CD-kjøp.

Einar Idsøe Eidsvåg er bookingansvarlig på BLÅ og solgte tidlig sin første CD.
Einar Idsøe Eidsvåg er bookingansvarlig på BLÅ og solgte tidlig sin første CD. Vis mer

- Min første CD kostet 189 kroner, og jeg tror året må ha vært 1989. Det året tror jeg at jeg kjøpte Jimi Hendrix fra Woodstock, Best of James Brown og Lovesexy med Prince. Jeg jobbet som selger hos Opland Platebar i Drammen i perioden 1993 til 1998, og vanlig pris for en CD var mellom 179 og 189 kroner, sier Idsøe Eidsvåg til DinSide.

La oss regne litt på dette:
En CD kostet altså 189 kroner i 1989. Tar vi utgangspunkt i den generelle konsumprisindeksen, tilsvarer dette 278,80 kroner i 2007. Ville du vært villig til å betale så mye nå? Som Eidsvåg bekrefter, kostet en CD også 189 kroner i 1998, nesten ti år senere. I 2007-kroner blir dette cirka 224 kroner.
Hos Platekompaniet i dag er maksprisen for en vanlig musikk-CD 169,50 kroner, men veldig mange CD-er ligger langt under dette i pris. CD-plater har altså hatt en svært hyggelig prisutvikling for den norske forbruker.

Vi ser den samme utviklingen på DVDer. De første DVD-filmene hadde utsalgspriser på nærmere 300 kroner, mens de i dag selges for halvparten - og det før vi korrigerer for den generelle prisveksten.

Her kan du kjøpe MP3-filer

Billige flatskjermer

Øyvind Paulsen har testet flatskjermer for Dinside og Dingz.no siden 2003. Han trenger ikke gå så langt tilbake i tid for å finne et godt eksempel på en prisreduksjon.

- Det beste eksempelet jeg kommer på, er en 40 tommer Samsung LE40M86. I 2007 kostet denne 20.000 kroner, mens den i år går for 8.000 kroner hos enkelte forhandlere. Men de første flatskjermene kostet jo nærmere 100.000 kroner. De var revolusjonerende for sin tid, men mye dårligere enn det du får i dag.

Prisene på audiovisuelt utstyr skiller seg ut i statistikken. Siden 1998 er prisene redusert med over 60 prosent. Paulsen er ikke overrasket over dette.

- Man må se på elektronikk som ferskvare og behandle det deretter. Det vil alltid komme nye produkter som er bedre og billigere enn de som finnes i dag.

Her finner du alle TV-testene fra Dingz

Radio kostet en månedslønn

Ville du betalt 10.000 kroner for denne?
Ville du betalt 10.000 kroner for denne? Vis mer


Radioentusiast Jan Erik Steen (61) husker hvordan han spinket og sparte til sin første reiseradio.

- Rundt 1960 måtte du ut med en månedslønn for en skikkelig god radio. Det var mye penger. Min første radio var en Kurer som jeg kjøpte på slutten av 50-tallet. Jeg husker at jeg betalte 450 kroner for den.

Ifølge Statistisk sentralbyrås prisvekst-kalkulator vil 450 kroner for en radio i 1959 tilsvare cirka 4.600 kroner i dag, og dette for en reiseradio. Noen betalte 2.000 kroner for sine første radioapparat i 1960. I dag tilsvarer dette 20.448 kroner.

Her finner du alt om mediespillere

Klær og sko

Klær og sko hører også til de varegruppene med kraftigst prisreduksjon. Prisene på sko er redusert med cirka 10 prosent det siste ti årene, mens klær har en konsumprisindeks på 61,2 i mai i år. Det betyr at hvis du i 1998 kjøpte en kjole til 1.000 kroner, og denne kjolen fulgte den generelle konsumprisindeksen på klær, ville den kostet deg cirka 600 kroner i dag.

En av tre kvinner er shopoholikere

Billigere barnehage

Seniorrådgiver Randi Johannessen hos Statistisk Sentralbyrå bekrefter at audiovisuelt utstyr sammen med klær er to av de varegruppene som har hatt en sterk nedadgående priskurve. I tillegg trekker hun frem barnehagetjenester, som opplevde en generell nedgang etter at det ble innført makspris på barnehageplasser.

Følgende varer går nedover i pris (ifølge SSB):

  • Klær og sko
  • Hvitevarer
  • Brunevarer/audiovisuelt utstyr
  • Teletjenester
  • Barnehagetjenester


  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer