Dette blir du feit av

Lurer du på hvorfor midjen eser ut? Det kan være andre grunner enn maten du spiser.

Søvn, stress og medisiner kan være dårlig nytt for vekten. Foto: colourbox.com
Søvn, stress og medisiner kan være dårlig nytt for vekten. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vet at hvis du begynner å spise mer, og samtidig trener mindre - det vil si at det er mer som går inn enn som kommer ut, vil vektnålen peke oppover.

Men hva hvis du følger alle regler i boka når det gjelder å spise sunt og fornuftig, men du går likevel opp i vekt?

Da er det på tide å grave litt dypere enn i maten på tallerkenen din.

For det er mange andre ting som kan gjøre at du og vekten ikke er så gode venner.

Bli kvitt sofakiloene
Fettet som svir kalorier
Jobbene som gjør deg feit
Fedmeepidemi blant norske jenter?

Søvn, stress og piller

For lite søvn. Det er to grunner til at søvnmangel kan føre til vektøkning. For det første, er du oppe sent om natten er det stor sjanse for at du stapper i deg mer mat enn hvis du hadde lagt deg tidligere. For du tilbringer vel ikke mange timer ved TV-en eller PC-en uten å momse litte gran? Dette vil selvfølgelig resultere i at du får i deg flere kalorier.

En annen årsak til vektøkning er fordi det skjer ting i hjernen vår når vi får for lite søvn. Søvnmangel gjør at kroppen produserer mindre mengder av hormonet leptin. Med leptinmangel vil ikke hjernen få metthetssignal når du spiser, og du vil i tillegg føle deg desto mer sulten på morgenen.

Er du våken til langt på natt? Sjekk rådene
Ti tips til bedre søvn?

Stress. Når tidsklemma står på som verst og du har hundre baller i luften, vil kroppen gå i selvforsvar. Da produserer hjernen stresshormonet kortisol for å varsle resten av kroppen. Dette vil også vekke appetitten.

Og siden du er så stressa, og har så liten tid, er sjansen desto større for at du går for hurtigmat, som ofte har et høyt kaloriinnhold. Og på lang sikt vet du hva det har å si for vekten.

Stressa? Ta stresstesten her!

Antidepressiva. En uheldig bivirkning at enkelte typer antidepressiva, er vektøkning. Dette kan skje hos bortimot 25 prosent av dem som tar antidepressiva over lengre perioder.

Hvis dette skjer, snakk med legen din om å bytte medisin. Men vær også oppmerksom på at vektøkningen kan ha årsak i at du føler deg gladere og av den grunn får økt appetitt.

- Antidepressiva virker ikke
Gravide bør unngå lykkepiller

Betennelsesdempende. Visse betennelsesdempende legemidler kan gi vektøkning. Grunnen til dette er at de kan føre til mer vann i kroppen og økt appetitt. Hvor mye man går opp i vekt avhenger av styrken på medisinen og hvor lenge den tas.

Noen opplever også at fettet på kroppen forflytter seg, til områder som ansikt, bak på nakken og på magen.

Annen medisin. Det er en rekke andre reseptbelagte medisiner som kan gi vektøkning, som piller mot psykiske lidelser (som schizofreni og bipolar lidelse) og medisiner mot migrene, høyt blodtrykk og diabetes.

Finn ut sammen med en lege hvilke medisiner som behandler symptomene på best mulig måte, uten at de gir for mye vektøkning.

P-pille. Det er en myte at p-pillen kan gi vektøkning. Det er faktisk slik at noen opplever å gå ned i vekt når de er på pillen, fordi de blir kvalme.

Føler du likevel at du blir fet av p-pillen, snakk med legen din om alternative prevensjonsmidler.

Hvilket prevensjonsmiddel passer best for deg?

Lavt stoffskifte. Hvis skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok av hormonet thyroid, vil du føle deg svak, trøtt, kald og du kan gå opp i vekt.

Ved behandling mot lavt stoffskifte vil man kunne reversere vektøkningen.

Overgangsalder. Er du en aldrende kvinne som er misfornøyd med vekta? Ikke klag på verken overgangsalderen eller midtlivskrisen du går gjennom. Alle kvinner vil oppleve vektøkning i 40- og 50-årene, men det er ikke sikkert du kan legge all skylden på hormonforandringer.

Når vi blir eldre går stoffskiftet ned og du forbrenner færre kalorier. Mange endrer også på livsstilen sin, som kan innebære mindre fysisk aktivitet. Dette har som kjent også noe å si for vekten. Det du imidlertid kan gi overgangsalderen skylden for, er HVOR du legger på deg. For den vil som regel sørge for at fettet samler seg rundt midjen, og ikke rundt hofter og lår.

Røyk kan gi tidlig overgangsalder

Cushings syndrom. Dette er en sykdom som skyldes forhøyet produksjon av steroidhormonet kortisol, som normalt dannes i binyrene. For mye kortisol vil gi vektøkning. Det er en uvanlig sykdom, men kan forekomme ved langvarig behandling med kortison, for eksempel mot astma og leddbetennelse. Vektøkningen vil vanligvis finne sted på ansiktet, på nakken, ryggen eller midjen.

Polycystic ovary syndrome. PCOS er et sammensatt og vanskelig problem. Syndromet oppstår når eggstokkene produserer for mye mannlige kjønnshormoner. I tillegg får man en økt produksjon av østrogen. Kvinner med sykdommen kan oppleve en rekke bivirkninger som manglende menstruasjon, kviser, økt hårvekst og vektøkning.

P-piller kan vanligvis normalisere hormonbalansen og gi mindre kviser, og en eventuell operasjon kan fjerne cystene på eggstokkene. Les mer om PCOS på Lommelegen

Stumpe røyken. De fleste som slutter å røyke, vil gå litt opp i vekt. Det er fordi nikotin reduserer appetitten. Det betyr når du slutter, kan du oppleve å få matkick, som kan resultere i av du overspiser. Nikotin øker også stoffskiftet, men når du slutter vil det gå ned igjen, og noen glemmer å redusere kaloriinntaket. Når nikotinet kommer ut av kroppen vil noen oppleve å få sterkere smaksløker og mat smaker plutselig kjempe godt.

Røykestopp uten kilohopp

Tar du medisiner og opplever å gå opp i vekt, burde du ikke slutte med medisinen uten å snakke med legen din.

Kilde: WebMD

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer