Statsbudsjettet 2017

Dette blir dyrere i 2017

Her er noen av forslagene til regjeringen som vil koste deg som forbruker mer i 2017.

DYRERE: Dieselbiler, flypassasjeravgifta og alkohol er noe av det som blir dyrere i 2017. Foto: NTB Scanpix
DYRERE: Dieselbiler, flypassasjeravgifta og alkohol er noe av det som blir dyrere i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens noen av regjeringens forslag er begrunnet med en forventet prisvekst på to prosent, er det andre punkter som har andre begrunnelser.

Her ser du noe av det som blir dyrere for deg i 2017:

Flypassasjeravgifta

Regjeringen foreslår å prisjustere flypassasjeravgiften i 2017, som i praksis betyr å justere den opp fra 80 til 82 kroner.

Endringer i studiestøtten

Det kan bli endringer i renta på studielånet, som vil gjøre studielånet dyrere, samtidig som det foreslås kutt i reisestøtten til studenter i utlandet. Samtidig skal studiestøtten gradvis bli utbetalt i 11 måneder, og ikke ti, slik det er i dag.

Dyrere strøm

I statsbudsjettet for 2017 foreslår regjeringen å øke el-avgiften med anslått prisvekst i 2017, til 16,32 øre per kilowattime.

Dyrere dieselbiler

Foreslåtte endringer i engangsavgiften gjør at nye dieselbiler kan blir dyrere fra og med 2017.

Samtidig foreslår regjeringen å øke drivstoffavgiftene fra dagens nivå, med henholdsvis 35 og 15 øre for diesel og bensin.

Og mens årsavgiften blir lavere for personbiler, går den opp med 2,1 og 2,2 prosent på motorsykler og traktorer.

Dyrere alkohol og tobakk

Avgiftene på alkohol og tobakk settes jevnlig opp hvert år i takt med prisutviklingen, og 2017 er intet unntak:

Her kan du lese nærmere hvor mye regjeringen foreslår i avgiftsøkning for de forskjellige alkohol- og tobbaksvarene.

Dyrere brus og godteri

Er du glad i søtt og gode saker, blir også avgiftene justert opp årlig for sjokolade, godteri og alkoholfri drikke - uansett om de inneholder sukker eller ikke.

Avgiftsøkningen for sjokolade- og sukkervarer er satt opp med to prosent, mens brus får en avgiftsøkning på 2,1 prosent. Avigften på konsentrat går opp med to prosent, mens saft av bær og frukt får en litt lavere økning på 1,8 prosent.

Om statsbudsjettet

Statsbudsjettet legges frem av regjeringen i oktober hvert år, og er et spesifikt forslag over statens inntekter og utgifter i det kommende året. Deretter behandler Stortinget forslaget, gjør eventuelle endringer og vedtar budsjettet. Etter Stortingets vedtak blir budsjettet bindende.

I mai i selve budsjettåret, legger regjeringen fram et revidert nasjonalbudsjett, hvor man foreslår eventuelle endringer i fordelingen av inntekter og utgifter i inneværende statsbudsjett. Revidert nasjonalbudsjett blir behandlet av Stortinget i juni.

Også nasjonalbudsjettet legges fram samtidig som Statsbudsjettet. Nasjonalbudsjettet viser hvordan man anslår at norsk økonomi vil utvikle seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer