Statsbudsjettet 2019

Dette blir dyrere i 2019

Se hvordan regjeringens forslag til statsbudsjett vil påvirke lommeboka di i 2019.

DYRERE I 2019: Noe blir billigere, andre ting blir dyrere. I mange tilfeller er det snakk om en mindre prisjustering av satsene. Foto: NTB Scanpix
DYRERE I 2019: Noe blir billigere, andre ting blir dyrere. I mange tilfeller er det snakk om en mindre prisjustering av satsene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noe lavere skatt og billigere sjokolade er noe av det regjeringen kan by på for 2019, i forslaget til statsbudsjett.

Men de skrur også en del priser opp, gjerne i takt med prisveksten, som regjeringen forventer vil bli 1,5 prosent fra 2018 til 2019.

Her har vi samlet noe av det som blir dyrere for deg i 2019, dersom regjeringens forslag til statsbudsjett blir vedtatt.

#Økt egenandel hos legen:
Regjeringen foreslår å øke egenandelstak 1 fra dagens sats med 87 kroner, til 2.345 kroner i 2019. De vil også øke egenandelstak 2 med 60 kroner til 2.085 kroner. Egenandelstak 1 omfatter egenandeler hos legen, poliklinikk, medisiner på blå resept mm. Egenandelstak 2 omfatter egenandeler hos fysioterapeut, rehabiliteringsopphold mm. Les mer her.

#Økt makspris barnehage:
Regjeringen foreslår å øke maksprisen for barnehageplass fra nyttår. Per i dag er maksprisen 2.910 kroner per måned. Fra nyttår foreslås den justert opp til 2.990 kroner, og videre opp til 3.040 kroner fra 1. august 2019.

#Høyere flypassasjeravgift:
Samtidig som regjeringen foreslår å redusere avgiften på reiser i Norge og Europa til 75 kroner, foreslår de samtidig øke avgiften til 200 kroner for reiser utenfor Europa. Ifølge NTB skal målet til regjeringen være å ha en mer miljøvennlig profil på flyreiser.

#Høyere avgifter på alkohol og tobakk:
Fra nyttår skal avgiftene på alkohol og tobakk prisjusteres. Dette betyr en avgiftsøkning på mellom 1,4 og 1,9 prosent fra og med neste år.

#Vrakpantavgift = høyere engangsavgift:
Regjeringen foreslår å innføre vraktpantavgift på følgende kjøretøy: Motorsykler og mopeder, campingvogner og lastebiler. Du skal altså betale mer ved kjøp av disse kjøretøyene.

Velger du å vrake kjøretøyet, får du tilbake pengene i form av vrakpant.

#Dyrere trafikkforsikringsavgift:
Også trafikkforsikringsavgifta er foreslått justert opp. For bensinbiler, dieselbiler og motorsykler er prisjusteringen på 1,5 prosent, og 1,6 prosent for traktorer og mopeder.

Prisjusteringer av bilavgiftene: Selv om de store endringer lar vente på seg, i form en tilpasning av norske bilavgifter til den nye målemetoden WLTP, som altså er utsatt til 202, er det små justeringer i bilavgiftene fra 2019. Her kan du se alle de foreslåtte prisjusteringene relatert til bilavgiftene.

#Skrur opp NRK-lisensen:
Frem til det blir bestemt hvordan dagens NRK-lisens skal erstattes, vil du fortsatt måtte belage deg på å betale litt mer for å ha TV - også i 2019:

Kringkastingsavgiften foreslås økt med 61 kroner i 2019, og vil dermed utgjøre 3.031,24 kroner.

#Dyrere brus:
Selv om det kuttes i den upopulære sukkeravgifta, skal avgiften på alkoholfrie drikkevarer, deriblant brus, videre opp i 2019, med 1,5 prosent.

#Dyrere drivstoff:
Da Dinside skrev om hvor mye av drivstoffprisene som var avgifter, lå svaret mellom 55 og 60 prosent. Veibruksavgiften på drivstoff utgjorde en del av disse avgiftene, og også disse skal prisjusteres i det nye året:

Regjeringen foreslår å øke disse fra 5,17 til 5,25 kroner per liter for bensin, og fra 3,75 til 3,81 for diesel. Det tilsvarer en økning på henholdsvis 1,5 og 1,6 prosent.

#Mer skatt av kostgodtgjørelsen
Regjeringen mener at de skattefrie satsene for kostgodtgjørelse på dagsreiser innenlands i dag er høyere enn det som må anses å være rimelige merutgifter. Derfor foreslår de å nedjustere de skattefrie satsene for dekning av merutgifter på innenlandsreiser uten overnatting.

For reiser mellom 6-12 timer foreslås en nedjustering på om lag 100 kroner til en sats på 200 kroner. For reiser over 12 timer foreslås en reduksjon på om lag 150 kroner til en sats på 400 kroner.

#Betale skatt av tips
Nytt fra 2019 er at regjeringen vil at de som mottar tips, som servitører, skal skatte av denne ekstrainntekten.

Regjeringen skriver i sitt forslag at de vil pålegge arbeidsgivere en plikt til å innrapportere tips. De vil også måtte foreta forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift for tips på samme måte som for ordinær lønn.

Selv om mer skatt kanskje ikke høres positivt ut, tror regjeringen – Ved å behandle tips som annen lønn får vi et mer moderne og ryddigere arbeidsliv, og vi styrker arbeidstakernes rettigheter, sier finansministeren.

Både LO og Fellesforbundet støtter forslaget, blant annet fordi det at tips blir regnet som en inntekt vil utløse rettigheter i form av pensjonsopptjening, sykepenger og feriepenger.

Samleside: Statsbudsjettet 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer