Nye regler fra 2020

Dette blir dyrere i 2020

Se noen av endringene som kommer i 2020.

ENDRINGER I 2020: Et nytt år betyr en del endringer - som i noen tilfeller får innvirkning på lommeboka. Foto: Norges Bank
ENDRINGER I 2020: Et nytt år betyr en del endringer - som i noen tilfeller får innvirkning på lommeboka. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert

Et nytt år betyr både at det blir innført en del nye regler, andre regler endres, samtidig som prisene på en rekke tjenester justeres.

Her har vi samlet ti endringer som skjer i 2020, som det er greit å vite om - og som kan påvirke lommeboka di.

Dyrere barnehage

Tradisjonen tro justeres maksprisen opp fra nyttår. Ny makspris blir dermed 3.135 kroner fra og med januar.

Høyere egenandelstak

Da statsbudsjettet ble lagt fram i høst, ble det foreslått å øke egenandelstakene med 91 kroner - altså må du ha lagt ut for flere utgifter før du får frikort:

Egenandelstak 1 er satt til 2.460 kroner og egenandelstak 2 til 2.176 kroner fra 2020.

Høyere straffegebyr på sykehus

Har du time hos spesialist bør du ikke glemme å møte opp til timen i 2020: Da må du nemlig betale et straffegebyr på over tusen kroner!

Regjeringen foreslo nemlig da statsbudsjettet ble lagt frem i høst, å øke gebyret for pasienter som ikke møter til poliklinisk time ved sykehus med 351 kroner til 1.053 kroner.

Dyrere pass

I desember ble det bestemt at prisene på pass for både voksne og barn, justeres opp med 27 prosent.

Passgebyret fra og med 2020 er dermed 570 kroner for de over 16 år, og 342 kroner for de under 16 år, fra og med 1. januar.

Bakgrunnen for prisjusteringen skal være økte utgifter.

Endring i reisefradraget

Fra og med nyttår vil det såkalte bunnbeløpet øke med anslått prisvekst fra 22.700 kroner til 23.100 kroner.

En økning her betyr i praksis at du må reise lenger før reisefradraget slår inn.

Fjerner 350-kronersgrensa

Allerede fra 1. januar fjernes 350-kronersgrensa for matvarer, mens de nye reglene gjelder fra 1. april for andre varer.

Fra nyttår vil altså varer som defineres som næringsmidler, er særavgiftsbelagte eller restriksjonsbelagte få merverdiavgift og eventuell toll fra første krone. Eksempler på næringsmidler som vil omfattes av endringen er matvarer, godterier, brus, kosttilskudd og alt annet som kan konsumeres av mennesker - og det gjelder også varer du har bestilt før nyttår, som du mottar etter nyttår.

Fra 1. april skal det etter planen lanseres en ny og forenklet ordning for øvrige varer med en verdi opp til 3000 kroner, og det er de utenlandske tilbyderne som selger varer til norske forbrukere, som har ansvar for å kreve inn merverdiavgift på vegne av den norske staten.

Høyere barnetrygd

Regjeringen foreslo i sitt siste statsbudsjett å øke barnetrygden for barn opp til fylte seks år. Disse vil få 300 kroner mer i måneden i barnetrygd fra 1. september 2020.

Bort med NRK-lisensen

Fra og med nyttår forsvinner den tradisjonelle NRK-lisensen, og blir erstattet med en ny skatteordning ved at NRK finansieres gjennom skatten ved å redusere personfradraget.

Skatteøkningen er samlet sett mindre enn bortfallet av lisensen. Samtidig økes skattefradraget for pensjonister, slik at minstepensjonister fortsatt slipper å betale skatt, skriver Skattebetalerforeningen.

Uber kan komme tilbake

Fra 1. juli 2020 blir det innført nye drosjeregler som blant annet innebærer at Uber blir lovlig i Norge igjen.

Det blir blant annet ikke lenger et krav til at drosja må ha en taxi-lykt på taket, og drosjekjøringen må ikke lenger være hovedyrket til drosjeføreren.

Det skal også bli lettere å etablere seg i bransjen, ved at mange av de gamle kravene til løyver og tildelingskriterier fjernes.

Post annenhver dag

Fra og med 1. juli 2020 går antallet dager med post ned. Da blir det kun post annenhver dag, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer