Statsbudsjettet 2021

Dette blir dyrere i 2021

Dette må du betale mer for til neste år.

ØKER AVGIFTENE: Avgiftene både på snus, alkohol, sukker, strøm og mer til økes, men de fleste av økningene er i tråd med den forventede prisveksten.
ØKER AVGIFTENE: Avgiftene både på snus, alkohol, sukker, strøm og mer til økes, men de fleste av økningene er i tråd med den forventede prisveksten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et nytt år betyr også at det er en del ting som justeres opp med tanke på skatter og avgifter.

2021 er ikke et unntak.

Når det gjelder særavgiftene, er de i utgangspunktet oppjustert med 3,5 prosent for å ta hensyn til forventet prisvekst.

Her er økningene du må regne med til neste år, ifølge regjeringens ferske forslag til statsbudsjett:

Dyrere alkohol og tobakk

Avgiftene på alkohol og tobakk justeres opp hvert år, og 2021 blir intet unntak. Interessant nok vil avgiftene på tobakk og alkohol utgjøre 20,6 milliarder kroner i inntekter for staten i 2021 - og utgjør dermed et av hovedinntektsgrunnlagene for statens del - etter blant annet petroleumsinntekter, skatt og merverdiavgift.

«Andre store inntekter er særavgifter knyttet til blant annet motorvogner, tobakk og alkohol», skriver regjeringen i sin oversikt over inntekter til staten.

Det er snus og skrå som justeres mest opp fra 2020, med en økning i avgifter på 3,7 prosent. Annen tobakk får en avgiftsøkning på 3,4 prosent.

Når det gjelder alkohol, øker avgifter på brennevin og alkohol med lav prosent - nærmere bestemt mellom 0,7 og 2,7 prosent, med 3,4 prosent. Resten av de alkoholholdige produktene får en avgiftsøkning på 3,5 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer