Statsbudsjettet 2021

Dette blir dyrere i 2021

Dette må du betale mer for til neste år.

ØKER AVGIFTENE: Avgiftene både på snus, alkohol, sukker, strøm og mer til økes, men de fleste av økningene er i tråd med den forventede prisveksten.
ØKER AVGIFTENE: Avgiftene både på snus, alkohol, sukker, strøm og mer til økes, men de fleste av økningene er i tråd med den forventede prisveksten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et nytt år betyr også at det er en del ting som justeres opp med tanke på skatter og avgifter.

2021 er ikke et unntak.

Når det gjelder særavgiftene, er de i utgangspunktet oppjustert med 3,5 prosent for å ta hensyn til forventet prisvekst.

Her er økningene du må regne med til neste år, ifølge regjeringens ferske forslag til statsbudsjett:

Dyrere alkohol og tobakk

Avgiftene på alkohol og tobakk justeres opp hvert år, og 2021 blir intet unntak. Interessant nok vil avgiftene på tobakk og alkohol utgjøre 20,6 milliarder kroner i inntekter for staten i 2021 - og utgjør dermed et av hovedinntektsgrunnlagene for statens del - etter blant annet petroleumsinntekter, skatt og merverdiavgift.

«Andre store inntekter er særavgifter knyttet til blant annet motorvogner, tobakk og alkohol», skriver regjeringen i sin oversikt over inntekter til staten.

Det er snus og skrå som justeres mest opp fra 2020, med en økning i avgifter på 3,7 prosent. Annen tobakk får en avgiftsøkning på 3,4 prosent.

Når det gjelder alkohol, øker avgifter på brennevin og alkohol med lav prosent - nærmere bestemt mellom 0,7 og 2,7 prosent, med 3,4 prosent. Resten av de alkoholholdige produktene får en avgiftsøkning på 3,5 prosent.

Dyrere godteri og brus - med ett unntak

Sukkeravgiften er en annen avgift som normalt sett justeres opp hvert år - også i 2021.

Avgiften på sjokolade- og sukkervarer går opp med 3,5 prosent i 2021. Det samme gjelder avgiften på sukker.

På sukkerholdig drikke foreslår regjeringen foreslår at avgiften på ferdigvare og konsentrat differensieres etter sukkerinnhold fra 1. juli 2021 - som i praksis betyr at eksempelvis brus med kunstig søtning blir billigere. En halvliter Pepsi Max vil for eksempel koste 48 øre mindre fra 1. juli, skriver Dagbladet. En halvliter Coca-Cola vil øke med 4 øre i pris.

Avgiften på annen sukkerholdig drikke øker generelt med 3,4 og 3,5 prosent.

Høyere makspris i barnehagene

I 2020 er makspris for månedlig betaling i barnehagene 3.135 kroner, ifølge Udir.

Foreldrebetalingen vil øke med 95 kroner fra 1. januar, og ny maksimalgrense for et heldagstilbud blir fastsatt til 3.230 kroner, ifølge regjeringen.

Høyere flypassasjeravgift

Flypassasjeravgiften har vært satt på vent på grunn av coronakrisen, men skal etter planen gjeninnføres fra 1. november. Fra 1. januar 2021 foreslår regjeringen dessuten følgende økninger i satsene:

  • Lav sats: Fra 76,5 kroner til 79 kroner - for reiser innen Europa
  • Høy sats: Fra 204 kroner til 211 kroner - for reiser utenfor Europa

Moms på flere tjenester

Fra 2021 kan du også måtte belage deg på å betale moms på flere tjenester som frem til nå har hatt momsfritak:

Dette gjelder både alternativ behandling, kosmetisk kirurgi og behandling.

Med regjeringens forslag vil slike tjenester avgiftslegges med den alminnelige satsen på 25 prosent.

– På lik linje med andre varer og tjenester i samfunnet bør det være merverdiavgift på alternativ behandling, kosmetisk kirurgi og kosmetisk behandling, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Osteopater og naprapater vil fortsatt være unntatt merverdiavgift - dette fordi regjeringen har til vurdering om enkelte nye personellgrupper skal kunne autoriseres i henhold til helsepersonelloven, deriblant disse to nevnte. Og behandlinger utført av autorisert helsepersonell har unntak fra momsbetaling.

Dyrere strøm

2020 har vært preget av lave strømpriser. Samtidig må du forvente en økning i avgiftene fra 2021:

El-avgiften er foreslått justert opp fra dagens 16,13 øre per kWh, til 16,69 øre per kWh.

Dette utgjør en økning på 3,5 prosent.

Dyrere med elbil

Fra 2021 innføres det trafikkforsikringsavgift for elbiler. Dette gir en ekstrakostnad på 2062 kroner i året, ifølge en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

Høyere engangsavgift

Kjøper du bil, må du betale engangsavgift når du får bilen godkjent hos Statens vegvesen. Også her går satsene jevnt over opp med 3,5 prosent sammenlignet med 2020. Enkelte kjøretøygrupper med høyere CO2-utslipp, får derimot en økning på 27,3 prosent.

Her kan du lese mer om hva som blir dyrere for bilister i 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer