Julehandelen rammes:

Dette blir dyrere

Spår prisøkning på en mengde varer.

DYRERE VARER: Julehandelen blir rammet av prisøkninger i år. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB
DYRERE VARER: Julehandelen blir rammet av prisøkninger i år. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Nesten alt du kjøper i butikken som det står «Made in» på rammes av kostnadsøkningen, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, til TV 2.

Sjeføkonomen sier det er sjelden markedet opplever en så stor prisøkning som nå. Prisøkningen gjelder i stor grad varer fra Asia generelt og Kina spesielt.

Årsaken er at prisene på frakt har økt markant på grunn av pandemien, slik DinSide skrev i sommer.

I august sa blant andre leketøygiganten Mattel at de ville øke prisene, og britiske forbrukere ble oppfordret til å handle julegaver tidlig i år.

– Når fraktprisene går til himmels, så betyr det høyere innkjøpspriser for norske butikker. Og det betyr i neste runde økte priser for forbrukerne. Men dette avhenger litt av konkurransen og marginsituasjonen til butikkene, sier Dørum til tv-kanalen.

Utstyr til sport, camping og friluftsliv steg over åtte prosent i juli, mens prisene på materialer til vedlikehold og reparasjon av bolig var i juli 44 prosent høyere enn i fjor, ifølge TV 2.

Det er ikke bare økte priser som kan spolere julegavehandelen. I tillegg til økt frakt, er det lengre leveringstider enn vanlig, spesielt fra Kina. Dette har ført til at matbutikkene i Norge har gått tomme for flere varer, slik DinSide skrev tidligere denne uken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.