Julehandelen rammes:

Dette blir dyrere

Spår prisøkning på en mengde varer.

DYRERE VARER: Julehandelen blir rammet av prisøkninger i år. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB
DYRERE VARER: Julehandelen blir rammet av prisøkninger i år. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Nesten alt du kjøper i butikken som det står «Made in» på rammes av kostnadsøkningen, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, til TV 2.

Sjeføkonomen sier det er sjelden markedet opplever en så stor prisøkning som nå. Prisøkningen gjelder i stor grad varer fra Asia generelt og Kina spesielt.

Årsaken er at prisene på frakt har økt markant på grunn av pandemien, slik DinSide skrev i sommer.

I august sa blant andre leketøygiganten Mattel at de ville øke prisene, og britiske forbrukere ble oppfordret til å handle julegaver tidlig i år.

– Når fraktprisene går til himmels, så betyr det høyere innkjøpspriser for norske butikker. Og det betyr i neste runde økte priser for forbrukerne. Men dette avhenger litt av konkurransen og marginsituasjonen til butikkene, sier Dørum til tv-kanalen.

Utstyr til sport, camping og friluftsliv steg over åtte prosent i juli, mens prisene på materialer til vedlikehold og reparasjon av bolig var i juli 44 prosent høyere enn i fjor, ifølge TV 2.

Det er ikke bare økte priser som kan spolere julegavehandelen. I tillegg til økt frakt, er det lengre leveringstider enn vanlig, spesielt fra Kina. Dette har ført til at matbutikkene i Norge har gått tomme for flere varer, slik DinSide skrev tidligere denne uken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer