Skattemeldingen 2018

Dette blir nytt i årets skattemelding

Se hvilke nye poster du bør fylle ut når skattemeldingen kommer i begynnelsen av april.

SKATTEMELDING: Du vil blant annet finne noen nye poster i skattemeldingen for 2018, som kommer i begynnelsen av april. Foto: Per Ervland
SKATTEMELDING: Du vil blant annet finne noen nye poster i skattemeldingen for 2018, som kommer i begynnelsen av april. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ett år er gått og en ny skattemelding skal snart gi glede eller frustrasjon til flere millioner nordmenn:

4. april blir skattemeldingen tilgjengelig, og viser en foreløpig skatteberegning for 2018 - som altså viser om du mest sannynlig må betale restskatt for fjoråret, eller får tilbake penger på skatten.

Det har dessuten dukket opp noen nye poster på skattemeldingen som det kan være greit å vite om.

Under har vi samlet noen av de viktigste endringene som gjelder fra og med skatteåret 2018.

«AirBnB-skatt»

I 2018 trådte nye skatteregler for korttidsutleie av bolig i kraft, som Dinside har omtalt tidligere. Dette innebærer blant annet at de som leier ut boligen sin på AirBnB må skatte av leieinntektene.

Posten i skattemeldingen for rapportering av dette er post 2.8.6, og heter Skattepliktig inntekt ved korttidsutleie av egen bolig. Bakgrunnen for denne regelen er utviklingen innen delingsøkonomien og muligheten for å skaffe seg ekstra inntekter gjennom AirBnB, ifølge Skatteetatens Ole Vincent Jebsen, seksjonssjef i brukerdialog i Skatteetaten.

Han forteller at de første 10.000 kronene er skattefrie og deretter må man skatte av 85 prosent av de overskytende leieinntektene.

- Dersom man har flere korttidsutleier gjennom året, får man bunnfradraget kun en gang og ikke per leieforhold, understreker han.

- Leier man ut for 10.000 i året er alt skattefritt. Leier man ut for 20.000 kroner i året, er skattepliktig beløp 8.500 kroner, sier Jebsen.

Slutt på skatteklasse 2

Da regjeringen la frem statsbudsjettet for 2018 i slutten av 2017, ble det foreslått å fjerne skatteklasse 2, et forslag som gikk gjennom. Denne skatteklassen har gitt personer som har en ektefelle med svært lav eller ingen inntekt, et høyere personfradrag.

Regjeringens begrunnelse for å avvikle skatteklasse 2 var av hensyn til likestilling, arbeidsdeltakelse, integrering og bekjempelse av barnefattigdom.

Skatteetaten skriver på sine nettsider at særskilt skattlegging av ektefellenes inntekt vil gi lavest samlet skatt etter at skatteklasse 2 er fjernet. Skatten for hver ektefelle beregnes da av den enkeltes inntekt, og ektefellene får hvert sitt personfradrag i klasse 1.

Her kan du lese mer om skatt for samboere og ektefeller i 2018.

Endringer i pendlerreglene

Ifølge Skatteetaten er det med virkning for inntektsåret 2018 vedtatt følgende endringer i fradragsreglene for pendlere:

  • Kostfradraget er betinget av at skattyteren ikke har kokemulighet i pendlerboligen
  • Fradrags- og godtgjørelsessatsene er redusert med 150 kroner
  • Fradragsretten er begrenset til 24 måneder

Utgangspunktet for beregningen av de 24 månedene er det tidspunktet pendleren bosatte seg i pendlerboligen. For de som allerede var pendlere før 2018, regnes oppstart for de 24 månedene fra 1. januar 2018.

- Ved sammenhengende arbeidsopphold, det vil si at arbeidssted og pendlerbosted ikke endres, avskjæres fradragsretten for kost- og losji når skattyter har krevd fradrag i 24 måneder, sier Jebsen.

Vær også obs på at det er nye felt i post 3.2.7:

Kostnader dekket av arbeidsgiver for redusering av fradragsbeløpet etter sats når arbeidsgiveren har dekket deler av kostnadene. Feltet for sats har fått nye valg for privat overnatting, bolig med kokemuligheter og langtransportsjåfør.

- Feltet for privat overnatting og bolig med kokemulighet gjelder kun ved tjenestereiser, og har sammenheng med at det her er en forskjell på tjenestereiser og pendleropphold, sier Jebsen.

Posten har og fått et nytt spørsmål om starttidspunkt for pendlerfradrag på grunn av den nevnte 24-måneders-fristen.

Aksjer og andre finansielle produkter

Har du handlet med eller eier finansielle produkter som ikke er forhåndsutfylt i Skattemeldingen, skal disse legges inn i et nytt skjema som lyder navnet RF-1159.

- I RF-1159 skal Skattyter rapportere inn alle aksjer, obligasjoner og andre finansprodukter (herunder også Bitcoin og andre virtuelle valutaer). Det som skal innrapporteres er formue, gevinst, tap, utbytte, rente osv, sier Jebsen.

Han forklarer videre at man i skjemaet fører sum gevinst/tap og avkastning per selskap/finansielt produkt.

Før opp kontaktperson

En annen ny post i årets skattemelding er post 1.5.13: Navn og e-postadresse til kontaktperson. Her kan du oppgi navn på din fullmektig/kontaktperson som du ønsker at Skatteetaten skal ta kontakt med om dine skatteforhold.

skatteetatens nettsider finner du utfyllende informasjon om endringer i skattemeldingen som gjelder fra 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer