Dette bør du forsikre

- Bruk bondevett, sier elektrobransjen.

Hvor gunstige er de såkalte trygghetsavtalene?
Hvor gunstige er de såkalte trygghetsavtalene? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du kjøpt deg ny flatskjerm eller datamaskin i det siste, har du sikkert fått spørsmål om du vil tegne en såkalt trygghetsforsikring. Prisen på denne ekstrautgiften varierer fra butikk til butikk, og fra produkt til produkt.

Kjøper du for eksempel en TV til cirka 12.000 kroner hos Elkjøp, vil du få tilbud om å kjøpe en 3 års forsikring til 1.649 kroner. TV-en vil da koste deg mer enn 13.600 kroner.

Men er det virkelig nødvendig med en slik forsikring?

Forsikrer bærbar elektronikk

- Det vi ser er at kundene stort sett velger å forsikre varegruppene som er bærbare. Det kan være kamera, mobiltelefon eller bærbar datamaskin, sier kommunikasjonsdirektør Philip Straumsheim i Expert.

Han forklarer det kan være svært fordelaktig å ha en slik forsikring, for de vet at slike bærbare produkter har lett for å få litt røff behandling.

Philip Straumsheim, Expert
Philip Straumsheim, Expert Vis mer


- Det er en slags tabbeforsikring, som slår inn når en gjør en stor tabbe selv, og en er uheldig å miste produktet i vannet, for eksempel. En del velger også å forsikre større ting som dyre flatskjermer. Mange ser ut fra egen familiesitasjon at det å ha en TV stående på bodet med unger og bikkjer flyende rundt, gjør det aktuelt å skaffe seg en slik forsikring.

- Men dette blir vel dekket av andre forsikringer, som innbo- eller reiseforsikringer.

- Det geniale med slike forsikringer er at dersom du for eksempel skulle ødelegge laptopen din, får du et tilsvarende eller bedre produkt tilbake. Det er en stor forskjell fra andre forsikringer, hvor en går inn og ser på dagens verdi av produktet og legger til en egenandelskostnad, sier Straumsheim.

Men det er alltids unntak...

Salgsjef Andre Hesselrot i Lefdal og Elkjøp forklarer at dersom en vare er på tilbud vil du fortsatt få dekket tilsvarende eller bedre vare, selv om prisen på produktet har gått opp.

(Faksimile fra Lefdals trygghetsforsikring)
(Faksimile fra Lefdals trygghetsforsikring) Vis mer


- Om produktet går i stykker skal du i utgangspunktet få et tilsvarende eller bedre produkt.

Vent nå litt! "I utgangspunktet"? Hva menes med det? Det står da svart på hvitt i Lefdals trygghetsavtale at "Med Trygghetsavtalen får du alltid et tilsvarende eller bedre produkt ved erstatning". Lefdals salgssjef beroliger oss med at det skal mye til for at vilkårene i avtalen skal avvike.

- Et eksempel er om du har kjøpt en utstillingsmodell av en svær bakprosjeksjons-tv for to år siden til, la oss si 3.000 kroner. I dag finnes ikke tilsvarende produkt i butikk, og det nærmeste vil være en flatskjerm som kanskje koster 10.000 kroner. Da kan det være at vi gir penger i stedet for tilsvarende eller bedre produkt, sier Hesselrot.

Les også: Prissjokk hos Elkjøp

Trenger ikke forsikringer på alt

Det kan bli dyrt å forsikre mange av husholdningsproduktene sine, spesielt om man begynner å forsikre de billigste produktene. Her er et eksempel:

Ville du betalt 366 kroner i forsikring for et produkt som koster 799 kroner? (Faksimile: Expert.no)
Ville du betalt 366 kroner i forsikring for et produkt som koster 799 kroner? (Faksimile: Expert.no) Vis mer


Experts nettsider annonserer for tiden for en musikkspiller til 799 kroner. Velger du å kjøpe denne, får du beskjed om at du må huske å kjøpe forsikring. Denne forsikringen koster 366 kroner, noe som betyr at du må betale 1.165 kroner for den tilsynelatende billige spilleren.

Er det virkelig nødvendig å anbefale kundene å forsikre så relativt billige produkter?

- Nei, det kan du si..., svarer Philip Straumsheim i Expert, og legger til: - Man må bruke bondevett. De fleste kunder er smarte og ser hva som lønner seg eller ikke, ut fra personlig livssituasjon, sier Straumsheim.

Kritisk til ekstraforsikringer

Utenfor elektronikkbransjen er det mange som stiller seg kritiske til bruken av såkalte tilleggsforsikringer.

Elisabeth Realfsen, Finansportalen
Elisabeth Realfsen, Finansportalen Vis mer


- Du bør forsikre deg på de områdene der du ser at risikoen og konsekvensene er høye, sier Elisabeth Realfsen. Hun leder for den offentlige nettsiden Finansportalen.no, og tidligere redaktør i DinSide Økonomi.

Hun sier det er mye viktigere å prioritere forsikringer der tapet vil kunne være ødeleggende for din personlige økonomi.

- For eksempel bør du forsikre verdien av boligen din. Selv om sannsynligheten for at det begynner å brenne er liten, vil konsekvensene være katastrofale.

Hun mener en bør være kritisk og vurdere om trygghetsforsikringer og andre småforsikringer virkelig er nødvendig, med tanke på konsekvensene et eventuelt tap kan få.

- Vi anbefaler at en prioriterer høyt forsikringer av eiendom og mot tap av lønn, for eksempel ved uførhet om en tjener over middels. Forsikrer du ikke perlekjedet ditt, er den eneste konsekvensen av tap, at du mister verdien av dette kjedet, sier Realfsen og foreslår at pengene du bruker på forsikringer heller bør spares, slik at en har en økonomisk buffer, om noe skulle gå galt.

- Sannsynligheten for at den enkelte bruker får tilbake det de betaler i forsikringspremier er generelt veldig lav, forklarer Realfsen.

Les også: Har du reklamasjonsrett?

Mener forsikringene er overflødige

Forbrukerrådet har i flere år bedt folk tenke seg om før de tegner trygghetsforsikringer.

- Etter Forbrukerrådets syn undergraver denne forsikringstypen de rettighetene forbrukerne allerede har gjennom forbrukerkjøpsloven og øvrige garantier. De fleste er for øvrig også allerede godt dekket gjennom vanlig villa/innbo- og reiseforsikring, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) er heller ikke ukritiske til trygghetsforsikringer.

- Disse trygghetsforsikringene ser vi koster en del i forhold til hva du forsikrer. Mye av det forsikringen dekker, dekker også reklamasjonen og garantien, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNH.

Les også: Trenger du mobilforsikringen?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer