Sparing i fond

Dette bør du gjøre

Krig og uroligheter påvirker lommeboka hos deg og meg.

SPARING: Spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem, forklarer forskjellene på å spare i fond og bank. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert

Mange av oss sparer i fond, og flere har sett røde tall når de har sjekket hvordan det står til med beholdningen. Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand har et klinkende klart råd, til de som nå uroer seg.

- Ikke bli urolig

- Det er usikre tider i verden nå. Det viktigste er at man ikke blir urolig. Har man fondssparing, kan det være vondt å se at verdien går ned, kommenterer hun.

Hun mener folk må gå tilbake og se på spareplanen sin, og på grunnen til hvorfor de startet med det.

- Når man sparer i aksjer og aksjefond bør man ha et langt tidsperspektiv. Unngå å selge nå. Det er viktig å huske at man ikke har tapt pengene, før man faktisk selger, påpeker forbrukerøkonomen.

- Husk spareplanen. Ligger den fem-ti år frem i tid, så ikke sjekk daglig. Det er risiko, men ser man bakover i historien, så har det vært mange kriser, men det har lønt seg, til slutt.

Videre peker hun på at dersom man har en spareavtale, vil man kjøpe andeler når det både er billig og dyrt, dette er med på å jevne ut risikoen.

Skal man kjøpe enkeltaksjer, anbefaler Tvetenstrand å kjøpe flere aksjer og gjerne innen forskjellige bransjer og geografiske områder.

- Det er viktig å spre sparepengene.

Samtidig tror hun ikke vi vil få den samme avkastningen som de siste årene.

- Usikkerheten vi står i vil nok ikke gi seg med det første. Høyere priser på varer og tjenester, og hvordan aksjemarkedet vil reagere når sentralbankene nå hever styringsrentene for å få ned denne veksten er usikkert. I tillegg er det etterslep av pandemien og ikke minst krig i Ukraina.

Vekker

Hun får støtte fra siviløkonom og «Lukusfellen»-ekspert, Hallgeir Kvadsheim.

- Jeg anbefaler ikke å ta ut penger av langsiktig fondssparing nå. De eneste som eventuelt bør gjøre det, er folk som har nådd et sparemål, og uansett hadde tenkt å selge seg ut nå, sier han til DinSide.

Han mener samtidig at disse urolige tidene kan være en vekker for folk til å se hvilken risiko de har på sparinga.

Han peker på at nordmenn generelt går for lav risiko, men at det var en del som under pandemien handlet teknologiaksjer og fond.

- Både Apple og spesielt Microsoft fikk et oppsving da. Disse fikk en «backlash» nå, så jeg ville nok anbefale folk å sjekke risikoen på sparepengene, og eventuelt flytte de over i selskaper eller fond som svinger mindre.

Husk dette

Tvetenstrand er samtidig klar på at aksje- og fondssparing ikke erstatter den tradisjonelle bufferkontoen.

– Nei, det gjør den ikke. Fondssparing må som sagt gå over tid. Man trenger fremdeles en konto til uforutsette utgifter, som for eksempel en vaskemaskin som ryker, slår hun fast.

Man bør altså ha rom i økonomien til å la fondssparingen bli stående.

Kvadsheim er enig.

- En ledig buffer må være i bunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer