Dette bør du ikke gjøre mot kroppen din

Noen kosmetiske inngrep er ikke verdt risikoen.

Plastiske kirurger advarer mot flere inngrep de mener gjør større skade enn gagn. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Plastiske kirurger advarer mot flere inngrep de mener gjør større skade enn gagn. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For noen år siden endte en svensk kvinne opp med avskårne lepper etter et mislykket inngrep.


Stadig flere nordmenn - både menn og kvinner - legger seg under kniven, og mange reiser også til utlandet for å fikse på kroppen med plastisk kirurgi.

Men mens vi strømmer til operasjonsbenkene, advarer en rekke plastiske kirurger og hudleger mot flere inngrep de mener gjør større skade enn gagn. ABC News har laget en liste over inngrepene som eksperter mener ikke er verdt risikoen.

Les også: Fikser på kroppen i lunsjen

DinSide Helse har snakket med Petter Frode Amland, leder i Norsk Forening for estetisk plastikkirurgi og medisinsk ansvarlig ved Nobel Clinic i Oslo, som kommenterer noen av de tvilsomme inngrepene:

Sprøyter som løser opp fettet
Å fjerne fett ved hjelp av innsprøyting av stoffet lipodissolve er en prosedyre som har tatt av i USA. Men mange eksperter advarer mot produktet og sier det er uvisst hvor sikkert og hvor effektivt det er.

- Det finnes ikke et eneste vitenskaplig bevis på at det faktisk virker, sier doktor Malcolm Roth, direktør for plastisk kirurgi på Maimondes Medical Center i New York, til ABC News.

Petter Frode Amland er enig:

- Dette er noe man må holde seg unna. Et slikt produkt som løser opp fett høres veldig suspekt ut. Blir du anbefalt dette, si nei takk, advarer han.

Les også: Hun er snart verdens mest opererte

Sprøyter som løser opp fett er noe man bør holde seg unna. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sprøyter som løser opp fett er noe man bør holde seg unna. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Fyldigere lepper med ”fillers”
Såkalte ”injectable fillers” er spesielle geleer som blir sprøytet inn i huden for å gjøre leppene fyldigere rynkene mindre. Med andre ord fyller de ut områdene i ansiktet hvor det trengs ekstra volum.

De fleste fillers som finnes på markedet i dag, som collagen og hyaluronsyre, vil gradvis forsvinne. Andre fillers er derimot laget for å holde seg i kroppen over lengre tid, som silikon i væskeform og et produkt som kalles aquamid.

- Jeg er i utgangspunktet skeptisk til dette, men skal man få fyldigere lepper eller bli kvitt rynker på denne måten, bør man velge fillers som gradvis blir brutt ned i kroppen. Permanente fillers derimot må man holde seg unna. Blir det feil, blir det umulig å gjøre noe med det, sier Amland til DinSide Helse.

Han viser til et skrekkeksempel for noen år siden da en svensk kvinne endte opp med avskårne lepper etter et mislykket inngrep.

Les også: Bedre humør med plastisk kirurgi

Brystforstørring med fett- eller fillerinjeksjoner
Flere som vil unngå brystimplantater, tyr til dette inngrepet som består i å pumpe brystene fulle av fett fra andre områder i kroppen, eller såkalte fillers. Men flere eksperter mener inngrepet ikke er så enkelt og ufarlig som produsentene av disse produktene hevder.

- Plastiske kirurger har lenge påstått at innsprøyting av fett eller en annen substans inni eller bak brystvevet kan være farlig, heter det i en uttalelse fra American Society for Aestetic Plastic Surgery.

Amland synes disse inngrepene er unødvendige, og er svært skeptisk til preparatene som sprøytes inn i brystene.

Benforlenging
Tro det eller ei, men det finnes faktisk folk som er villige til å gjennomgå en smertefull prosess hvor begge bena brekkes og skrus fast til et apparat for gradvis å forlenge dem fem til åtte cm. Operasjonen har blitt svært populær i Asia, men er også kjent i Europa og statene.

- Dette er en operasjon som kan være veldig farlig - går det galt, kan man risikere å miste beina. Og for all del, ikke dra til Asia for å utføre en slik operasjon, advarer Amland.

Les også: Opererer bort kjønnslepper

Rumpeløft med silikoninnlegg
Mens noen sliter månedsvis på gymmen for å holde baken liten og nett, finnes det andre som legger seg under kniven for å få en større, rundere rumpe. I motsetning til brystimplantater, som enten er fylt med myk silikongele eller saltvann, består rumpeimplantat av harde silikoninnlegg. Men prisen er høy for mange pasienter:

- Det er mange problemer knyttet til denne slags operasjoner, sier doktor Roth.

- Se logisk på det; settes det inn et implantat på området du sitter på, er det ikke rart det blir problemer, fortsetter han.

Les også: Stor rumpe? Da skal du være glad!

Uerfarne kirurger
De som ikke gjør tar nok forholdsregler eller drar til utlandet for å få utført en plastisk operasjon, bør være obs på at ikke alle kirurger har nok erfaring til å gjennomføre disse operasjonene. Men hvordan kan man unngå å hoppe i fella?

Amland viser til rådene på Nobel Clinics nettside, hvor det står følgende:

• Sjekk klinikken og kirurgens rykte og renommé.
• Sjekk om kirurgen er spesialist i plastikkirurgi. Vær oppmerksom på at "kosmetisk kirurgi" ikke er en spesialitet.
• Sjekk om klinikken har vaktordninger. Er kirurgen tilgjengelig 24 timer i døgnet etter operasjonen?
• Dekkes eventuelle etterkorreksjoner av prisen du betaler for inngrepet?
• Vurder klinikkens informasjonsmateriell. Virker alt for "enkelt og greit"; vær skeptisk!
• Skaff deg informasjon om risiko, bivirkninger og komplikasjoner. Ingen inngrep er uten risiko.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer