Prisøkning onsdag:

Dette bør du kjøpe nå

I løpet av uka kan turen på butikken bli langt dyrere.

ØKNING: 1. februar kommer ett av to årlige prishopp på mat. Dagligvarekjedene har på forhånd varslet at prisene kan øke med rundt 10 prosent. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØKNING: 1. februar kommer ett av to årlige prishopp på mat. Dagligvarekjedene har på forhånd varslet at prisene kan øke med rundt 10 prosent. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 1. februar skal leverandørene til dagligvarekjedene justere prisene for første gang i år.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi i DinSide sjekker matvareprisene jevnlig og har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

I forkant av årets første prisjustering har bransjen signalisert kraftige prisøkninger.

Professor Øystein Foros ved Norges handelshøyskole (NHH) sier til Dagbladet at det har vært indikert at økningen i innkjøpsprisene kan være på alt fra fem til ti prosent.

- Det er mye som tyder på at det kommer til å bli en bred prisøkning. Men det er vanlig at det er noen matvaregrupper som kommer til å øke betydelig mer enn andre, sier Foros.

- Ta grep

Forbrukerne er lite prisfølsomme for varer de må ha, som melk og brød, forklarer professoren.

- Dermed kjøper vi dem selv om prisene går opp. For andre varer, som for eksempel indrefilet, vil mange velge billigere alternativer om prisen går opp. Da vil kjedene tape mye salg om prisene settes mye opp, sier han.

«MÅ HA»-RPODUKTER: Forbrukerne er lite prisfølsomme på produkter som de må ha - som melk og brød, sier professor Øystein Foros ved NHH. Foto: Terje Pedersen / NTB
«MÅ HA»-RPODUKTER: Forbrukerne er lite prisfølsomme på produkter som de må ha - som melk og brød, sier professor Øystein Foros ved NHH. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Foros oppfordrer dermed forbrukeren til å ta ulike grep før 1. februar.

- Jeg anbefaler å kjøpe inn varer som har lang holdbarhet, som for eksempel tørrvarer. Et generelt råd er å være bevisst på prisene på de ulike varene.

Han forklarer at dagligvarebutikkene kan ha ulike priser på produkter som i prinsippet er det samme, men med små variasjoner, som smak.

- En lilla Go’morgen- yoghurt kan eksempelvis være dyrere enn den gule, sier han.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Ikke tro på stor økning

Men ikke alle har tro på at onsdagens prisøkninger blir så ille. Dagligvareekspert Odd Gisholt tror faktisk at det verste er unnagjort.

- Jeg tror ikke det blir en så veldig stor økning. Det har vært økninger både hist og her det siste året, så jeg tror det verste er gjort, sier han.

Enkelte vareleverandører, som Orkla, har imidlertid antydet prisøkninger, sier han. Det kan resultere i at alt fra hygieneprodukter og vaskemidler til sjokolade og pizza blir noe dyrere.

Men noe stort prishopp har han altså ikke tro på.

- Konkurransen er nå så sterk. Særlig blant de tre lavpriskjedene som utgjør 70 prosent av markedet. De vil gjøre alt de kan for å holde igjen, tror Gisholt.

BASILIKUM: Med noen enkle grep kan man få basilikum kjøpt i butikk til å vare lengre, og det kan være praktisk, særlig om man bruker urten mye! I videoen viser vi deg hvordan. Video: Embla Hjort-Larsen / Dennis Asbjørnsen. Vis mer

Gode tilbud

Hva gjelder landbruksartikler, som melk, ost og kjøtt, så er dette til en viss grad regulert av landbruksoppgjøret, forklarer Gisholt.

- Så jeg tror heller ikke at det vil øke noe særlig.

- Mener du at folk bør hamstre for eksempel vaskemidler nå?

- Nei, jeg tror heller at kundene skal være observante, for det vil komme mange gode tilbud.

I tillegg oppfordrer han kundene til å ha lojalitetskort, som for eksempel Trumf, Coop-medlemskort eller Remas Æ.

- Og så bør folk gjerne ta en titt på hva som skjer hos Europris og Normal. Det er jo dagligvarebutikker som ikke normalt inngår i statistikken, men der er det også mange gode tilbud å få nå.

PENGER Å SPARE: Dagligvareekspert Odd Gisholt mener det kan være penger å spare på å benytte seg av kjedenes lojalitetskort. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PENGER Å SPARE: Dagligvareekspert Odd Gisholt mener det kan være penger å spare på å benytte seg av kjedenes lojalitetskort. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Så butikkene har altså ikke lokketilbud, men gode tilbud?

- Det er gode tilbud. De er faktisk så gode at noen ganger selger butikken med tap fordi de skal lokke kundene over til seg. Men det er sjeldent det fungerer, for med en gang én kjede setter ned prisene, så gjør gjerne konkurrentene det også. Så vinninga går opp i spinninga.

- Så du mener at det er mye å spare på å holde øye med tilbudene?

- I alle høyeste grad, svarer Gisholt.

- Meningsløst

Professor Frode Steen ved NHH sier seg også enig i at forbrukeren ikke bør hamstre dagligvarer.

- Hamstring er meningsløst, men akkurat nå lønner det seg kanskje å gjøre «svensk storhandel» hjemme. Tar du høyde for transportkostnadene til Sverige, er det du tjener på å handle før onsdag mye det samme som det du får med deg av nettogevinst på en lørdagstur til Nordby, sier han.

Han legger til at det har vært et langt større fokus på årets første prisvindu enn det som er normalt.

- Det blir spennende å se hvor høy prisøkningen blir. Konkurransen er også sterk nå, så jeg tror flere av dagligvarekjedene er bevisste på at det de gjør uansett kommer til å få mye oppmerksomhet, sier Steen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer