Dette bør du si til sjefen

Medarbeidersamtalen kan brukes til å åpne nye muligheter.

Mange synes nok at en medarbeidersamtale kan være litt skummel. Men det er ikke noe grunn til at den skal være det. Tenk på denne samtalen som en mulighet til å få det aller beste ut av arbeidsforholdet ditt. Mulighetssamtale kunne vært et godt ord.  Foto: Colourbox
Mange synes nok at en medarbeidersamtale kan være litt skummel. Men det er ikke noe grunn til at den skal være det. Tenk på denne samtalen som en mulighet til å få det aller beste ut av arbeidsforholdet ditt. Mulighetssamtale kunne vært et godt ord. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bytte jobb er gjerne et viktig element i karrierebygging. Ny jobb kan by på andre arbeidsoppgaver, mer ansvar og høyere lønn. Før du bytter jobb er det lurt å tenke nøye gjennom hvorfor du gjør det, for det er slett ikke sikkert du må bytte arbeidsgiver for å bytte jobb.

– Medarbeidersamtalen er et utrolig godt verktøy for å utvikle seg videre på den arbeidsplassen man allerede har, sier Gisle Hellsten, leder ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo til DinSide.

Les også: Fikk sommerjobb som konsernsjef

Hva, hvor og hvordan

Hellsten påpeker i bloggen Gratis påfyll at man bør ta en lang samtale med seg selv for å finne ut hva man egentlig vil oppnå.

– Sentrale spørsmål som «hva vil jeg?», «hvor vil jeg?» og – ikke minst – «hvordan skal jeg komme meg dit?» er viktig å kartlegge for å lande riktig, skriver han.

Når du har tydeliggjort ønsker og mål for videre karriere, er det lettere å ta skrittet videre. I den sammenhengen bør man også gjøre en kompetansekartlegging av deg selv. Konkretiser hvilken kunnskap og kompetanse du har opparbeidet deg gjennom studie- og arbeidslivet frem til nå. Kanskje er det nødvendig med ytterligere kurs og studier for å kvalifisere til stillingene du sikter etter.

Les også: Jobben spanderte studier ved Harvard

Muligheter internt

Kartleggingen du har gjort av egne ønsker og ferdigheter kan være et godt utgangspunkt for medarbeidersamtalen med sjefen. I denne settingen kan du på en konstruktiv måte diskutere hvordan du ønsker at arbeidsforholdet skal utvikle seg videre.

– Arbeidsgivere er villig til å strekke seg langt for å beholde flinke folk. Det kan by på muligheter for kurs og etterutdanning for å kvalifisere deg til andre oppgaver og mer ansvar i fremtiden. Like viktig som å tiltrekke seg talentene, er å beholde dem, sier Hellsten.

Lederen ved Karrieresenteret påpeker dessuten at ansatte gjerne produserer mindre når de begynner å bli lei. Derfor er det i arbeidsgivers interesse å investere i tiltak som kan holde motivasjonen til sine ansatte oppe.

– Medarbeidersamtalen kan også være godt egnet for å ta opp temaet om høyere lønn. Men her er det viktig å være konkret på hvorfor du bør ha høyere lønn. Fokuser på hva du bidrar med, og hva et slik bidrag er verdt. Skaff deg kunnskap om lønnsnivået for sammenlignbare stillinger internt og eksternt, råder Hellsten.

Pass på hva du sier: Telefonen som kan koste deg jobbintervjuet

Ikke fra, men til

Gisle Hellsten leder Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.  Foto: Brian Olguin
Gisle Hellsten leder Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Foto: Brian Olguin Vis mer


Lav motivasjon, dårlig ledelse og miljø, eller mangel på utfordringer kan være årsaker til at man begynner å se seg om etter noe annet. Men har du først bestemt deg for å søke deg vekk fra arbeidsplassen du har i dag, er det viktig å se fremover.

– Hvis du har som utgangspunkt at du først og fremst skal søke deg til en ny jobb, og ikke vekk fra den du allerede har, øker du sjansen for å lande en jobb du vil trives med. Les setningen én gang til, det er stor forskjell på de to, påpeker Hellsten.

Les også: Dette må DU spørre om på intervju

Se til Kennedy

Hellsten trekker frem John F. Kennedys berømte sitat «Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country». De er en holdning som kan fungere like godt som en strategi for hvordan man kan tilnærme seg en ny arbeidsgiver.

– Unngå å snakke om hvor ille det var på din forrige jobb i en intervjusituasjon. Det er langt mer inspirerende for din nye arbeidsgiver å høre mer om hvorfor du ønsker å bidra med noe hos dem, hvorfor du synes arbeidsoppgavene som ligger og venter er spennende for deg, og hvilke ideer du har for å videreutvikle produktet – eller tjenesten de leverer, sier Hellsten.

Har din nye arbeidsgiver fått en klar og tydelig forståelse av hva du vil bidra med, stiller du også sterkere når dere skal diskutere betingelser. I tillegg vil det hjelpe å ha en forståelse av din markedsverdi, både sammenlignet med kolleger på den nye arbeidsplassen, og med andre sammenlignbare bedrifter.

Les også: Slik får du hodejegeren til å legge merke til deg

Alle DinSides artikler om karriere finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer