Dette bør du sjekke når du skal kjøpe bruktsykkel

En billig bruktsykkel kan fort bli dyr dersom du må skifte ut dyre deler.

SJEKK SPESIELT DETTE: Et rimelig bruktkjøp kan fort bli dyrt dersom du må betale for service og deler. Drivverk er spesielt kostbart å bytte, så sjekk her for slitasje. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK SPESIELT DETTE: Et rimelig bruktkjøp kan fort bli dyrt dersom du må betale for service og deler. Drivverk er spesielt kostbart å bytte, så sjekk her for slitasje. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tid for sykkel, og det florerer av bruktsykkelannonser i ulike fora.

Vi har spurt ekspertene hva du bør se etter og hva du bør sjekke, når du skal kjøpe en brukt sykkel. Og hvem som kanskje bør styre unna bruktkjøpet.

- Jeg ville ikke anbefalt å kjøpe en brukt sykkel om du ikke kan mekke sjøl, da kan den billige bruktsykkelen fort bli dyr, sier Hulda Tonstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening til Dinside.

Les også vår sjekkliste for kjøp av bruktsykkel nederst i artikkelen.

Se video: Slik tar du vårpuss på sykkelen

Du må kunne mekke sjøl!

- Hvis du ikke kan fikse ting på sykkelen sjøl, men må ha noen til å gjøre det for deg, kan det fort bli dyrt, forklarer Tonstad.

Bare en enkel sykkelservice koster rundt 500 kroner, og må du ha utvidet service eller bytte deler, kan det komme opp i 1.000-2.000 kroner, og da kommer utgifter til deler i tillegg.

Tonstad forteller at hun selv har vært på hittegodsauksjoner og sett på sykler, og sier at også hun synes det var vanskelig å gjøre en vurdering av syklene som var der.

- Det er ofte slik at sykler blir stående og ikke blir brukt fordi folk ikke kan å reparere bremser og gir, og de kan ikke skifte dekk, sier hun.

Og slike sykler kan ende sine dager på bruktmarkedet.

- Men om heller ikke du kan gjøre det sjøl, bør du heller kjøpe en ny sykkel, sier hun.

Les også: Slik kan du gjøre om sykkelen til en el-sykkel

Allier deg med noen som kjenner sykkelmarkedet

Dersom du vil kjøpe en brukt sykkel, anbefaler hun deg at du tar med deg en som kjenner sykkelmarkedet.

- Du bør kjenne markedet og merkene godt, for å vite om det er bra kvalitet eller ikke, sier Tonstad.

Men hun understreker at det selvsagt er forskjell på om du bare skal ha en sykkel til transport til og fra bussen, eller om du skal bruke den til tur eller trening. Skal du kun ha sykkelen til til-og-fra sykling, trenger du ikke mye mer enn at bremser og gir virker - men skal du bruke sykkelen til turer, stiller det andre krav.

Generelt vedlikehold

Yngve Sollien, butikksjef hos sykkelverkstedet Sykkelboden på Kolbotn, sier til Dinside at det første du bør gjøre er å se på det generelle vedlikeholdet på sykkelen.

- Først og fremst bør man se på hvordan overflatene er, om skader på selve ramma, sier Yngve Sollien, butikksjef hos sykkelverkstedet Sykkelboden på Kolbotn til Dinside.

- Og så bør man se litt på om det ser ut til at sykkelen er godt vedlikeholdt, det kan du se på renhold, smøring, om kjedet er smurt og om det er nye rust. På det kan du se hvor mye sykkelen er tatt vare på, fortsetter Sollien.

Les også: «Klikkpedaler» for vanlige sko

Dele-trøbbel

Dersom du kjøper en sykkel som du tenker det blir nødvendig å bytte deler på, kan det være lurt å styre unna billigsykler.

- Sykkelverkstedene hater å ta imot de aller billigste syklene, fordi det er vanskelig å finne deler til de, hevder Tonstad.

Ifølge Sollien, kan det være mer trøblete å bytte deler på sykler som er spesialprodusert for enkelte butikkjeder, som gjerne er billigsykler.

- Der er det ikke nødvendigvis så lett å bytte deler av enheten - men du må bytte større komponenter. Der du hos andre kan bytte mindre deler, må du for eksempel bytte hele kranken i stedet for å bytte ut en mindre del, sier Sollien.

Holder du deg til kjente merkenavn på de dyre delene som gir, drivverk og bremser, er du imidlertid ganske trygg.

Dette er dyrt å skifte!

DU MÅ KUNNE MEKKE SJØL: Det kan bli dyrt å fikse på bruktsykkelen dersom du må bytte dyre deler - i alle fall dersom du må betale noen for å gjøre det for deg. Foto: BRYNJULF BLIX
DU MÅ KUNNE MEKKE SJØL: Det kan bli dyrt å fikse på bruktsykkelen dersom du må bytte dyre deler - i alle fall dersom du må betale noen for å gjøre det for deg. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Det er ett punkt du ifølge Sollien bør sjekke grundig på sykkelen, og det er drivverket, altså kjedet og tannhjulene.

- Det er det som gjerne er dyrt dersom det må skiftes, sier han.

Og ifølge Sollien er folk flest spesielt dårlige til å passe på og bytte kjede, så pass på! Og det skal ikke ha vært syklet veldig lenge med et dårlig kjede før det har blitt slitasjeskader på drivverket som er såpass omfattende at du må bytte hele drivverket - og ikke kun kjedet.

- Det skal ikke nødvendigvis så mye til før kjedet strekker seg og egentlig må skiftes, og når det skjer, er det ikke så mye som skal til før tannhjulene blir slitt og må skiftes, forklarer Sollien.

- Her er det lett å gå på en smell. Med en dyr reparasjon på grunn av slitt drivverk i etterkant av bruktkjøpet, kan det lett gå fra et godt kjøp til et dyrt kjøp. Hvis du må ut med 2.000 kroner for en reparasjon på en sykkel til kanskje 4.000-5.000 kroner, kunne du i mange tilfeller like så godt kjøpt en ny sykkel, sier han.

Sjekkliste for bruktsykkelkjøp:

 • Se på generelt vedlikehold: Er sykkelen ren, kan det være et tegn på at sykkelen har blitt godt ivaretatt - i motsatt fall kan det være tegn på at det er slurvet med vedlikeholdet og at dette kan ha ført til slitasje på deler som gir og annet.
 • Se etter rust.
 • Se etter slitasje på deler som tannhjul og bremseklosser.
 • Prøv sykkelen en runde og hør etter lyder i sykkelen: Ulyder er aldri et godt tegn.
 • Sjekk kjedet: Er det tørt kjede eller slark? Slark i kjedet kan ha medført slitasje på tannhjulene, og da vil det ikke være nok kun skifte kjedet. Da må du i tillegg skifte tannhjulene. Og det er dyrt!
 • Sjekk hvordan det er å klemme inn bremsene. Her må strømpene være tatt av for å få utført vedlikehold i form av smøring av bremsene.
 • Er kjedet smurt? Det skal ikke være fett på tannhjul eller utenpå kjedet, dette er fluepapir på skitt og sand - som vil ha ført til slitasje på drivverket.
 • Jo flere gir det er på en sykkel, jo mer krever det av vedlikehold -både av forrige eier og av deg.
 • Kjente merker er ofte en trygghet, da har du ofte et stort utvalg av deler. Shimano og Sram er store merkevarer på gir og bremser, med lett tilgang på reservedeler.
 • (Saken ble sist oppdatert i forbindelse med påsken 2016)

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer