Kjøpe hytte/fritidsbolig

Dette bør du sjekke på hyttevisningen

Det er ikke alltid de samme tingene du bør se etter ved hyttekjøp som når du er på boligjakt. I tillegg er det en del andre ting du bør tenke over før du kjøper «drømmehytta».

KREVER TILSYN: Kjøper du hytte, har du enda en bolig som krever sitt, for eksempel hvis det er en snøfull, kald vinter. Foto: Gjensidige
KREVER TILSYN: Kjøper du hytte, har du enda en bolig som krever sitt, for eksempel hvis det er en snøfull, kald vinter. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert

Vinterferien er like om hjørnet, og mange har nok tenkt seg til fjells de neste to ukene.

Og, om de ikke eier egen hytte, vil de kanskje benytte anledningen til å gå på noen visninger i det som kan bli familiehytta.

Færre hytter til salgs

Ifølge Linda Glomlien i Finn.no er det i løpet av årets første uker mellom 26 og 29 prosent færre hytter til salgs enn på samme tid i fjor.

- Noe av forklaringen på dette er at hytter som legges ut, selges fort og forsvinner hurtigere fra markedet enn tidligere. Det kan også være at noen velger å vente litt med å selge med tanke på ferieplaner for 2021, for kanskje de ønsker å bruke den selv en stund til, sier Glomlien til Dinside.

Tallene viser videre at det har vært flest hytter til salgs i Trysil kommune det siste året, samt i Hol kommune i nærheten av Geilo.

Det er for øvrig Trysil som er det flest Finn-brukere har søkt på i 2020 og 2021, mens Hafjell ligger på andreplass. Hytteområdene Geilo, Hemsedal og Sjusjøen har omtrent like mange søk.

MÅKETEKNIKK: Ei hytte kan kreve en del snømåking. Slik måker du best. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Sjekk dette før og under hyttevisningen

Men, i jakta etter hytte på fjellet, dukker det opp litt andre feil og mangler enn du vanligvis finner når du er på boligjakt, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Derfor har de satt opp ei liste med noen punkter potensielle hytteeier bør undersøke før de kaster seg inn i budrunden:

  • Når ble hytta bygget og hvordan er tilstanden? Det er forskjell på å kjøpe ei hytte fra 50/60-tallet og nybygget hytte. Samtidig kan vedlikeholdet til forrige eier være «så som så». Derfor er det viktig at en som kjøper tar en grundig gjennomgang av hytta. Det er da lurt å sjekke tak, kjeller/krypkjeller, loft, utvendig panel og vinduer.
  • Noen hytter selges med innbo. Les i så fall nøye om alt er med, eller om selger likevel tar med noe.
  • Muligheter for bygging og utbedringer? Noen kommuner er ganske strenge og krever søknader for det aller meste. Dette gjelder særlig for hytter som ligger helt oppunder tregrensa. Eiendomsmeglere bør kunne gi svaret på hva som kreves.
  • Sjekk utbyggingsplanene i området. Skal det bygges flere hytter, og hva vil det eventuelt gjøre med trafikken i området?
  • Er hytta tilkoblet det kommunale vann- og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Og, har kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet - fo det kan blir dyrt!
  • Få klarlagt hvor tomtegrensene går. Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder, men det er ikke sikkert at grensa går ved gjerdet. Be om å få se kartet eller gå inn på Kartverkets Seeiendom.no for å sjekke grensene. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.
  • Er det eiendomsskatt i kommunen hytta ligger i, og hvor stor er den?

Økonomisk rådgiver Eva Sørmo i Enomi råder deg også til å undersøke om hytta er bygget på ei festetomt - det vil i så fall si at du leier tomta av en grunneier.

- Da er det viktig at du setter deg inn i avtalen og bestemmelser om regulering av festeavgiften. Du bør også se om det er tinglyst rettigheter på tomten, blant annet hvordan det er med parkering, sier Sørmo til Dinside.

Finansiering og kostnader knyttet til hytta

Sørmo understreker videre at hyttekjøp, i likhet med et vanlig boligkjøp, krever at du har finansieringen i orden - du må altså søke banken om finansieringsbevis.

- Når banken beregner hvor mye du kan låne til kjøp av hytte, tar de hensyn til egenkapital, kostnader ved lån og andre utgifter som strøm, TV, internett, kommunale avgifter, vedlikehold og forsikringer, forklarer hun.

- Når du er på visning bør du forhøre deg om kostnader til brøyting av vei, løypekjøring, festeavgift, eiendomsskatt, vannavgift, båtplass og lignende, sier Sørmo videre.

ANSVAR FOR VEDLIKEHOLD: Det er eiers ansvar å vedlikeholde boligen, og skader på huset som skyldes manglende vedlikehold, dekkes ikke av forsikringen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Dette vedlikeholdet krever hytta

Hytta brukes riktignok ikke like mye som en bolig, men samtidig ligger den ofte ekstra utsatt for vær og vind - og det krever sitt når det gjelder vedlikehold:

- Typiske skader på ei fjellhytte kan være snøtyngdeskader, lekkasjer fra tak og vannrør, fukt, sopp og råte, maur og skadedyr i vegger, tak og gulv og at det elektriske anlegget er i dårlig stand, ramser Arne Voll i Gjensidige opp overfor Dinside.

GONE WITH THE WIND: Ja, det er faktisk mulig at hytta kan blåse over ende. Foto: Gjensidige
GONE WITH THE WIND: Ja, det er faktisk mulig at hytta kan blåse over ende. Foto: Gjensidige Vis mer

- Ei hytte ved sjøen, derimot, vil antagelig trenge mer vedlikehold enn du er vant med hjemme. Sol, vind og salt tærer hardt på fasaden, så du må regne med å vaske og male hyppig for å unngå tilgroing, råte og rust, fortsetter han.

Ikke alle har mulighet til å bruke hytta så mye som de ønsker. Er reiseveien lang og kronglete, for eksempel kan det gå utover brukstiden, ifølge Voll.

Hvis det er slik at du ikke har mulighet til å utføre jevnlig tilsyn på hytta, kan det være en god idé å sjekke hvilke lokale vaktmestertjenester det er i hytteområdet, eller avtale med hyttenaboer om å holde et øye med hverandres hytter hvis dere er der på ulike tidspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer