Dette bør du spise tre gram mindre av

Veldig sunt med bare litt mindre salt.

KUTT UT: Et høyt saltinntak kan øke risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom. Foto: colourbox.com
KUTT UT: Et høyt saltinntak kan øke risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen dager siden skrev vi at saltalarmen har gått i både Sverige og Norge. En ny svensk undersøkelse viser at unge svenske menn får i seg over dobbelt så mye salt som det som anbefales. Og det samme gjelder Ola Nordmann. Ifølge Helsedirektoratet anslås det at den gjennomsnittlige nordmann får i seg cirka 10 gram salt per dag (selv om det er stor variasjon fra person til person). Norske myndigheter anbefaler at det daglige saltinntaket ligger på 5 gram.

Et høyt saltinntak kan øke risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom. Men nå mener ekspertene at bare en liten forandring i kostholdet, som går ut på å spise tre gram mindre salt om dagen, kan forlenge liv og dessuten redusere risikoen for hjerteinfarkt og slag, skriver svenske Dagens Medicin.

Få med deg denne: Styr unna saltbombene

Inntil 92 000 færre dødsfall

Det er amerikanske eksperter som står bak disse uttalelsene, i forbindelse med en ny studie. Amerikanere får i seg på lik linje med nordmenn og svensker en stor andel salt fra ferdiglagd mat.

Forskerne ved University of California i San Francisco har beregnet hva som ville skje hvis befolkningen i USA reduserte saltinntaket med tre gram om dagen – noe som anses å være gjennomførbart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.