Dette bør du ta deg tid til

Har du vært i utlandet i sommer, er det på tide å sjekke kontoutskriften.

Dersom du har brukt kortet i utlandet i sommer, er det større sannsynlighet for kortsvindel. Foto: Skandiabanken.no
Dersom du har brukt kortet i utlandet i sommer, er det større sannsynlighet for kortsvindel. Foto: Skandiabanken.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har lite kortsvindel i Norge sammenlignet med andre land, men den øker i sommermånedene. Hvorfor? Fordi vi ferierer i land der problemer med kortsvindel er mye større.

Finansnæringens hovedorganisasjon (FNO) anbefaler derfor alle å være ekstra oppmerksomme ved bruk av kort i minibanker, restauranter og hoteller på reiser i utlandet.

>>>Se den nye svindelmetoden

Sjekk kontoutskriften

Men mange som blir utsatt for kortsvindel, oppdager ikke dette før ferien for lengst er over, og noen gang tar svindlerne seg god tid før de begynner å trekke små eller større beløp fra kontoen din.

Det er derfor flere ting du bør gjøre når du har kommet hjem fra ferie:

- Det er lurt å sjekke forfallsregisteret i nettbanken for å sikre at alle regningene dine er betalt, råder Morten Svellingen i Skandiabanken.

Deretter bør du ta en titt på kontoutskriften din.

- Se gjennom kontoutskriften og sjekk at alle uttakene og varekjøpene stemmer overens med dine kvitteringer, er Svellingens råd.

Dersom du oppdager varekjøp eller uttak som du ikke vedkjenner deg, så bør du ta kontakt med banken din. Merk da igjen at det kan ta lang tid før Visa-transaksjoner blir bokført kontoutskriften.

Husk regionsperren din

Flere og flere banker tilbyr en regionsperre på kortet ditt slik at du selv bestemmer hvilke land og verdensdeler det skal være mulig å bruke kortet i. Denne er det mange som åpner opp i ferien fordi de selv skal bruke kortet i utlandet.

>>>Les mer om regionsperre

- Dersom du har åpnet regionsperren på kortene dine før du reiste på ferie, så er det lurt å endre denne tilbake igjen, og dette gjør du i nettbanken, sier Svellingen.

Å sperre kortene for bruk i utlandet kan bli et hinder for personer som eventuelt sitter med en kopi av kortet ditt.

Svellingen understreker at disse rådene er aktuelle hele året, ikke bare i sommerferien.

Hvis du ikke har opptrådt uaktsomt, men likevel blir utsatt for kortsvindel, skal banken dekke tapet.

Har du blitt kortsvindlet i ferien? Tips oss gjerne på okonomi@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer