Dette bør du vite om føflekker

Har du gjennomsnittlig antall av dem? Og visste du at en føflekk er en medfødt hudfeil?

Foto: /colourbox.com
Foto: /colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle har føflekker, også de som har mørk hudfarge. Som regel er føflekkene helt ufarlige, selv om det egentlig er en medfødt feil i huden, ifølge Lommelegens Cecilie Arentz-Hansen.

Feilen oppstår på fosterstadiet. De vanligste føflekkene er brune føflekker og føflekker laget av blodkar. De er røde eller rødblå. Alle mennesker har føflekker, også de som har mørk hudfarge. Som regel er føflekkene helt ufarlige. Brune føflekker og føflekker laget av blodkar kalles også fødselsmerker.

Brune føflekker

Selv om anlegget for føflekkene blir laget i fosterstadiet, har vi bare noen få synlige føflekker ved fødselen. De fleste brune føflekker kommer fram i løpet av oppveksten og puberteten. Alle mennesker har brune føflekker.

En voksen person har omtrent 30 - 40 stykker, noen har flere og noen har færre. Føflekkene er enten flate og går i ett med huden, eller de hever seg litt opp over huden. Skillet mellom føflekken og huden er tydelig og ganske jevnt. Det kan være vanskelig å se forskjell på en flat føflekk og en stor fregne.

Les også:Sole seg = å ta en sigg

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer