Dette bør du vite om grilling

Sørg for et best mulig resultat. Da unngår du helsefarene.

Hard steking og grilling over åpne flammer kan føre til dannelse av stoffene PAH og HAA. Stoffene er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA).
Hard steking og grilling over åpne flammer kan føre til dannelse av stoffene PAH og HAA. Stoffene er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her får alle grillkonger og -droninnger en påminnelse om de viktigste tingene du må huske på når du griller.

Sunt og saftig på grillenUnngå matforgiftningSlik griller du suntKlar, ferdig, grill!

Dette bør du huske ved grillen:

  • Griller du med kull, må du huske å vente til grillen er klar, for at maten skal bli best mulig. For at maten skal bli ordentlig stekt eller gjennomvarm må kullet være rødglødende og ha en grå overflate
  • Som en generell regel må alt fjørfekjøtt og alle rå kjøttfarseprodukter gjennomstekes. Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 75 grader. Ved grilling av hele kjøttstykker som biff og koteletter er det nok at overflatene stekes godt, fordi det er her bakteriene finnes.
  • Frossen mat skal alltid være helt opptint før den legges på grillen.
  • Har du brukt marinade på rått kjøtt, skal den ikke brukes på mat som er ferdig stekt. Marinert mat bør oppbevares kjølig før den legges på grillen.
  • Snu maten på grillen ofte og flytt den rundt på grillen slik at stekingen blir jevnere.
  • Selv om maten virker gjennomstekt på overflaten, er det ikke sikkert den er det inni. Saften fra fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter skal være klar, ikke rød eller rosa.
  • Vær forsiktig når du griller. Det er verken godt eller sunt å spise svart eller forkullet mat. Hard steking og grilling over åpne flammer kan blant annet føre til dannelse av PAH og HAA. Stoffene er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA).
  • Sørg også for at fett ikke drypper ned i grillen, da det også kan danne de helseskadelige stoffene. Andre tiltak er å grille ved lavere temperatur over lengre tid og legge maten lenger vekk fra grillkullet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer