Dette bør du vite om hull i tennene

15 myter og fakta om hull i tennene.

Publisert
Sist oppdatert

Det verserer en rekke myter rundt dette med hull i tennene, og det er ikke alltid like lett å vite hva som er sant. Helsenettstedet WebMD har derfor bestemt seg for å avlive mytene som faktisk bare er myter, i tillegg til å opplyse om hvilke myter som egentlig er sanne, med god hjelp fra tannlege Kimberly A. Harms, som jobber som kunderådgiver i The American Dental Association og tidligere har vært formann i The Minnesota Dental Association.

Les også: Slik får du hvitere tenner

1. Sukker er hovedårsaken til hull i tennene

MYTE OG FAKTA: Ifølge Harms er det faktisk syren som produseres av bakteriene i munnen som forårsaker hull. Det bakteriene gjør er nemlig å spise karbohydrater – og sukker er jo som kjent en type karbohydrat. Men det er jo også ris, poteter, brød, frukt og grønnsaker.

Sukker er tennenes verste fiende - men det er også alle andre former for karbohydrat. Foto: colourbox.com
Sukker er tennenes verste fiende - men det er også alle andre former for karbohydrat. Foto: colourbox.com Vis mer


Når du spiser noe som inneholder karbohydrater blir bakteriene i munnen aktive, og de begynner å produsere syre, noe som tærer på tennene dine.

Les også: Har du egentlig et dollarglis?

- Når de først har gjort det, har de laget seg et lite, koselig hull som de kan bo i, hvor du ikke kommer til med tannbørsten og tanntråden, sier Harms.

Bakteriene fortsetter derfor å spise karbohydrater og produsere syre, og hullet vokser seg større og større.

Det er imidlertid ikke hvor mange karbohydrater du spiser som er den store faren, men hvor lenge du eksponerer tennene dine for karbohydrater. Hvis du for eksempel spiser masse karbohydrater til lunsj, er det snakk om én stor eksponering. Men hvis du går rundt og småsuper brus hele dagen, snakker vi om kontinuerlig eksponering – og det er mye verre for tennene dine.

Les også: Surt like ille som søtt

2. Sure matvarer, som for eksempel sitron, gir karies

Emaljen din liker ikke noe av dette. Foto: colourbox.com
Emaljen din liker ikke noe av dette. Foto: colourbox.com Vis mer


FAKTA: Sure matvarer, som for eksempel sitron, sitrusjuice og leskedrikker forårsaker ikke hull i seg selv, men de utsetter emaljen din for fare.

- Syrer kan forårsake nedbryting av den tannbeskyttende emaljen, noe som svekker tannen, sier Harms.

- Hvis du mister beskyttelsen som emaljen gir, og i stedet eksponerer det underliggende tannbenet for alt du spiser og drikker, får du lettere karies.

Les også: Hvitvin er verre enn rødvin

3. Hvis du har hull merker du det

MYTE: Det er ifølge Harms bare en stor, fæl myte. Mild karies gir nemlig ingen symptomer – smertene vi ofte forbinder med hull i tennene kommer først når kariesen har blitt mer fremskreden og forårsaker skader på nervene.

Harms forteller at det å la karies gå for langt kan gi deg en mye større tannlegeregning, da du da for eksempel gjerne må få en rotfylling.

Det er derfor det er så viktig å gå til tannlegen med jevne mellomrom.

Dessuten – når et hull begynner å utvikle seg reparerer det seg ikke av seg selv. Et hull vil alltid bli større så snart det har kommet til det punktet hvor du ikke klarer å rense det lenger. Så snart kariesen kommer seg inntil tannbenet – under emaljen – vil det bare fortsette å vokse i størrelse.

Les også: Tannlegeregningen kan svi

4. Så snart en tann er behandlet stanser kariesen

FAKTA: Du kan få karies igjen i andre deler av tannen, men kariesen som ble fjernet er borte for godt.

Harms kommer imidlertid med et lite forbehold.

- Noen ganger kan en fylling bli gammel, og da kan det av den som grenser mot tannen begynne å brytes ned eller trekke seg tilbake. Og fordi du ikke kommer til med tannbørsten der kan bakterier komme seg inn igjen, slik at du kan få karies på nytt.

Les også: Svineinfluensa – tannbørsten kan smitte

5. Barn får lettere hull enn voksne

Det kan ofte virke sånn, men barn er faktisk ikke mer disponert enn voksne for å få hull i tennene. Foto: colourbox.com
Det kan ofte virke sånn, men barn er faktisk ikke mer disponert enn voksne for å få hull i tennene. Foto: colourbox.com Vis mer


MYTE: Ifølge Harms har man ved hjelp av fissurforsegling, fluoridering av drikkevann og forebyggende behandling faktisk halvert antall tilfeller av karies hos skolebarn i løpet av de siste 20 årene.

Harms forteller imidlertid at man har sett en økning av hull hos eldre mennesker i det siste, noe som har sin naturlige forklaring. Enkelte medikamenter fører nemlig til munntørrhet og dermed mindre spyttproduksjon. Spytt er helt avgjørende når det gjelder å bekjempe karies, da det nøytraliserer syrer, virker desinfiserende, vasker bort bakterier og hindrer mat i å klistre seg til tennene dine.

Les også: Pass munnen din!

6. Man får lettere hull mellom tenner

FAKTA: Ifølge Harms er ethvert sted hvor bakterier kan gjemme seg og du ikke kommer til med tannbørste eller tanntråd et sted det er lett å få karies på. De dype sprekkene på baksiden av fortennene dine fungerer for eksempel fint.

- Og ja, du kan få det mellom tennene, siden du ikke får tannbørsten inn mellom dem, og siden mange heller ikke klarer å få tanntråd mellom tennene, sier Harms.

Les også: Dyre tannbørster gir ikke renere tenner

7. Mellomrom mellom tennene øker sannsynligheten for å få hull

FAKTA: Hvis du har et lite mellomrom mellom tennene, og du ikke klarer å rense det godt nok, har du større sannsynlighet for å få karies der.

- Større mellomrom er lettere å rense, sier Harms.

Så lenge de er bakteriefrie har man altså mindre sannsynlighet for å utvikle karies i store mellomrom.

Les også: Dyr tannkrem er bortkastet

8. Hvis man har tannverk i en tann hjelper det å legge en aspirin ved siden av den

Svelg den - ikke bare legg den der. Foto: colourbox.com
Svelg den - ikke bare legg den der. Foto: colourbox.com Vis mer


MYTE: Det eneste som hjelper er å svelge den. Siden aspirin er surt kan det tvert i mot faktisk ”svi” tannkjøttet ditt og føre til at du får en verkebyll.

Les også: Bedre tenner med tyggis?

9. Hakk og sprekker i tennene fører til karies

FAKTA: Hvis hakk og sprekker utgjør et gjemmested for bakterier hvor tannbørsten din ikke klarer å komme til, har du større sannsynlighet for å få karies der.

- I det siste har vi sett at folk har mer og mer sprekker i tennene på grunn av at de skjærer tenner, forteller Harms.

- Stress og bekymringer fører til at noen mennesker skjærer mer tenner, så stress kan med andre ord ha stor innvirkning på tannhelsen.

Les også: Sportsdrikke ødelegger tennene

10. Ømfintlige tenner betyr at du har karies

MYTE: Følsomme tenner kan like gjerne bety at du har hypersensitive tenner eller at tannkjøttet ditt har trukket seg litt tilbake, slik at noe av tannrotens overflate kommer til syne. Det kan også skyldes en ødelagt eller skadet tann, eller det kan hende at du trenger en rotfylling.

- Det finnes mange ting, inkludert karies, som kan føre til at du har ømfintlige tenner, sier Harms.

Les også: Hvitvin ødelegger tennene

11. Alle fyllinger må skiftes ut en eller annen gang

Her får en stakkars som kanskje ikke har vært flink nok til å pusse tennene sine en rotfylling. Foto: Chris Knapton/Science Photo Library
Her får en stakkars som kanskje ikke har vært flink nok til å pusse tennene sine en rotfylling. Foto: Chris Knapton/Science Photo Library Vis mer


MYTE: Ifølge Harms må en amalgam- eller komposittfylling bare byttes ut hvis den løser seg opp, hvis man får et hull rundt den eller hvis tannen brekker. Hvis ingen av disse tingene skjer, kan du ha den samme fyllingen hele livet.

- Fyllinger er ment å vare livet ut, sier Harms.

Men det kommer jo an på ting som tannslitasje og munnhygiene.

- Hvis du pusser tennene dine to ganger om dagen med fluortannkrem og bruker tanntråd én gang om dagen vil du få mindre karies, og fyllingene dine varer kanskje lenger.

Les også: Tannkremen som kan gi hull

12. Hull er hovedårsaken til at man trenger en rotfylling

MYTE: Du trenger en rotfylling hvis nerven inni en tann er skadet. Ubehandlede hull kan for eksempel føre til skadede nerver, men det kan også ha andre årsaker.

- Sprekker, brister og andre tannskader kan også forårsake nerveskader, og ofte kan det å gnisse og skjære tenner skade tannen nok til at rotfylling er nødvendig, sier Harms.

Les også: Vi tester tannkrem

13. Man trenger ikke å tenke på hull når det gjelder babytenner

Ein skal tidleg krøkjast. Foto: Samuel Ashfield/Science Photo Library
Ein skal tidleg krøkjast. Foto: Samuel Ashfield/Science Photo Library Vis mer


MYTE: Babytenner sitter der de permanente tennene skal komme etter hvert.

- Hvis hull i babytenner blir ignorert kan de utvikle seg til alvorlige, smertefulle verkebyller, sier Harms.

- En gang i blant kan infeksjonen spre seg til andre deler av kroppen, og ved sjeldne anledninger kan dette til og med føre til at barnet dør.

Les også: Søtstoff er bra for tannebissene

14. Det å gnisse og skjære tenner kan føre til hull

MYTE OG NOEN GANGER FAKTA: Ifølge Harms er det å gnisse og skjære tenner noe av det verste du kan gjøre mot tennene dine. Når du tygger normalt berører tennene dine hverandre bare i noen millisekunder, noe som er en veldig liten påkjenning for tennene. Det å gnisse og skjære tenner legger imidlertid en enorm belastning på tennene over tid.

- Dette presset kan til slutt forårsake skade, som sprekker og brister i tennene, sier Harms.

Hvis disse sprekkene utsetter det svakere tannbenet for eksponering kan karies utvikle seg raskere.

- Det å gnisse og skjære tenner fører ofte til at man får behov for en krone for å reparere tannen, eller en rotfylling for å behandle den skadede nerven.

Les også: Også te kan gi syreskader

15. Tannpuss og tanntråd er den beste måten å forhindre hull på

Enkelt og greit: puss tennene to ganger om dagen. Foto: colourbox.com
Enkelt og greit: puss tennene to ganger om dagen. Foto: colourbox.com Vis mer


FAKTA: Her er det ingen tvil hos Harms.

- Definitivt! Nøkkelordet her er forebygging.

Du må fjerne bakterier ved å bruke tanntråd og pusse tennene to ganger om dagen med fluortannkrem.

- Hvis bakteriene blir fjernet fra alle områder av tennene dine hver dag får du ikke hull, lover Harms.

Les også: Pusser du tennene riktig?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer