Pensjon i ny jobb

Dette bør du vite om pensjon hvis du begynner i ny jobb til høsten

Undersøkelse viser at få sjekker pensjonsordningen sin når de bytter arbeidsplass. På et par minutter kan du øke pensjonen din med en halv million kroner.

HVA SÅ ETTERPÅ?: Det er mye å sette seg inn i når du begynner i ny jobb, og pensjon er kanskje de siste du tenker på. Dette gjenspeiles i tallene, som viser at kun 33 prosent sjekker pensjonsordningen på arbeidsplassen sin. Det er synd, for det finnes kjappe og enkle grep du kan gjøre som gir deg opp mot en halv million kroner mer å rutte med på dine eldre dager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
HVA SÅ ETTERPÅ?: Det er mye å sette seg inn i når du begynner i ny jobb, og pensjon er kanskje de siste du tenker på. Dette gjenspeiles i tallene, som viser at kun 33 prosent sjekker pensjonsordningen på arbeidsplassen sin. Det er synd, for det finnes kjappe og enkle grep du kan gjøre som gir deg opp mot en halv million kroner mer å rutte med på dine eldre dager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange avsluttet studier i vår og skal kanskje tre inn i arbeidslivet til høsten. Det er også noen som bytter jobb etter sommerferien.

Uansett hvilken kategori du hører til, er det lurt at du blir kjent med pensjonsordningen på din nye arbeidsplass. En landsdekkende undersøkelse Opinion har gjennomført for pensjonsselskapet KLP viser at kun 33 prosent sjekket pensjonsordningen sist gang de fikk ny jobb.

- Pensjon er utsatt lønn. Derfor er det viktig at du lærer litt mer om pensjonen din så tidlig som mulig, sier pensjonsøkonom Øyvind Røst.

Her er fem spørsmål og svar om pensjon og arbeid, som kan hjelpe deg å bli mer pensjonsbevisst i høst. Her er noen høydepunkt:

  • Etter loven må minst to prosent av lønnen settes av til pensjon, mens maksimalsatsen er syv prosent. For en arbeidstaker med 550.000 kroner i lønn, vil dette si at pensjonsinnskuddene kan variere fra 9.000 til 32.000 kroner.
  • Du kan få en halv million kroner mer i pensjon ved å justere aksjeandelen i innskuddspensjonsordningen din, men husk at høyere aksjeandel omfatter større risiko og at du bør justere ned aksjeandelen når du nærmer deg pensjonsalder.
  • Det er viktig å sjekke gebyrene til forvalteren av innskuddspensjonen din fra tidligere arbeidsforhold. Du betaler nemlig disse kostnadene, og det kan være mye å spare på å flytte pensjonskapitalbevisene dine.
  • Jobber du i dag hos en arbeidsgiver med en god pensjonsordning, må du huske ikke å undervurdere verdien av denne når du sammenligner med lønn hos en eventuelt ny arbeidsgiver.

1. Hvilken pensjonsordning har arbeidsplassen?

For å finne ut hvilken form for pensjon som gjelder der du jobber, kan du spørre arbeidsgiver direkte eller snakke med kollegaer som har jobbet der lengre enn deg. Hvor mye arbeidsgiver setter av til pensjon kan variere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer