Forsikring ved boligbrann

Dette dekker forsikringen hvis du blir rammet av brann

Forsikringsselskapene dekker utgifter hvis du blir evakuert og boligen blir brannskadet, men pass på at du er tilstrekkelig forsikret.

SOKNDAL: Tirsdag kveld fortsetter brannen i Sokndal i Rogaland å spre seg, og flere har blitt evakuert fra husene sine i området. Bildet er fra Åmot i Sokndal kommune. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix.
SOKNDAL: Tirsdag kveld fortsetter brannen i Sokndal i Rogaland å spre seg, og flere har blitt evakuert fra husene sine i området. Bildet er fra Åmot i Sokndal kommune. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag brøt det ut brann i Sokndal kommune i Rogaland, og om kvelden samme dag begynte evakueringen av flere husstander i utsatte områder.

Så langt strekker brannen seg over om lag 7500 mål, og 148 boenheter er evakuert, melder Dagbladet.

Nå begynner, imidlertid, brannmannskapene å få kontroll.

Dersom boligen din blir utsatt for brann, vil en god forsikring hjelpe deg å dekke de skadene på boligen og eiendelene dine, men minner som måtte brenne opp er det dessverre ikke mulig å få erstattet.

Dinside har tatt en prat med noen forsikringsselskap for å få svar på hva som dekkes av forsikring ved brann, samt hvordan erstatningen utbetales.

Hus- og innboforsikring dekker brannskadene

Skogbrann regnes ikke som en naturskade i forsikringsmessig sammenheng, men dekkes av vanlig hus- og innboforsikring, understreker informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

- Det er viktig å være forsikret mot boligbrann, da tapene i slike tilfeller er store og dyre. Husforsikringen dekker materielle skader på huset. Innboforsikringen, på den andre siden, dekker det som går tapt inne i huset, som møbler, klær og annet, sier Clementz til Dinside.no.

Hva som er årsaken til brannen, om den oppstår utenfor eller innenfor husets fire vegger, har ikke noe å si, ifølge ham. Forsikringen dekker hjelpen du trenger.

- Alle boliger som er brannforsikret, som er de aller fleste, vil være dekket mot skogbrann, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg.

Hjelp ved evakuering

Samtlige forsikringsselskap oppfordrer folk til først og fremt å lytte til beskjeder de får gjennom brannmannskap, myndigheter og media, både nasjonalt og lokalt, i branntilfeller som det vi nå ser på Sørvest-landet.

- I situasjoner som dette er liv og helse viktigst, og det skal derfor sørges for å redde mennesker først. Pålegg fra politi, brannvesen og offentlige myndigheter skal alltid følges, sier Irgens til Dinside.no.

BRANNSLUKKING: Det brenner tirsdag kveld i fjellene ved Sokndal. Store styrker med hjelpemannskap, brann og politi samlert seg utover kvelden og natten. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix.
BRANNSLUKKING: Det brenner tirsdag kveld i fjellene ved Sokndal. Store styrker med hjelpemannskap, brann og politi samlert seg utover kvelden og natten. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix. Vis mer

Clementz i If er enig. Han fraråder folk som evakueres kjapt om å ta risikoen det kan være å gå inn i boligen etter verdifulle gjenstander og eiendeler. Dersom du må evakuere boligen din ved brann, skjer dette gjerne fort og uten at du har tid til å få med deg stort annet enn det du allerede har på deg.

BRANNKART: Det lyserøde område viser hvor det er brann. Foto: Sørvest Politidistrikt.
BRANNKART: Det lyserøde område viser hvor det er brann. Foto: Sørvest Politidistrikt. Vis mer

Erfaringsmessig, slik som i tilfellet i Sokndal, er det mange som bor hos venner og kjente, men noen kan ha behov for å ta inn på hotell. Mange er naturlig nok i en svært stresset situasjon når de rømmer huset, og får gjerne ikke med seg alt de trenger, som klær og toalettartikler.

- Slik økonomisk nødhjelp dekkes når du har innboforsikring, noe vi erfarer at mange kunder ikke vet om, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til Dinside.no.

Gjensidige holder på å kartlegge hvor mange kunder de har i de berørte områdene, men har foreløpig ikke fått noen henvendelser. Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB, har heller ikke mottatt noen henvendelser fra kunder ennå, men fra tidligere erfaringer er det evakuering som kundene gjerne lurer på. De er også beredt til å hjelpe kundene med å finne et sted å bo til det er trygt for dem å få flytte hjem igjen.

Forsikringsselskapet organiserer gjenoppbyggingen

Som sagt, ved akutt behov etter brannskade, utbetales et beløp fra forsikringsselskapet snarest for innlosjering og innkjøp av umiddelbare nødvendigheter.

Erstatning for skade på bolig utbetales etter hvilken oppgjørsform du har valgt. Tidligere var det vanlig å få utbetalt et pengebeløp til å dekke gjenoppbyggingen av huset, mens nå er det vanlig forsikringsselskapet organiserer gjenoppbyggingen for kunden gjennom hjelp til å finne håndverkere, gjøre papirarbeid og så videre.

- Det kan være tøft når hjemmet ditt utsettes for brann, og da er det ofte greit å slippe å måtte organisere gjenoppbyggingsarbeidet på egen hånd, sier Clementz i If.

Om du ønsker en forsikringsutbetaling eller gjenoppbyggingshjelp fra forsikringsselskapet er, i de fleste tilfeller, valgfritt. Erstatning for tapt innbo utbetales kontant for det som er ødelagt, mens rens og reparasjon av øvrige gjenstander også dekkes.

Å bygge opp et hus etter brann kan ta tid. Dersom huset ikke er beboelig under gjenoppbyggingsprosessen, vil forsikringen dekke hotell eller leie av midlertidig bosted så lenge gjenoppbyggingen pågår, legger Irgens i Tryg til.

Sjekk forsikringsdekningen

Fremtind anbefaler kundene sine å tegne en såkalt fullverdiforsikring på boligen. Dette er en forsikring som gjør at bygningen er forsikret for sin virkelige verdi, altså at forsikringsselskapet bygger et nytt hus til deg på samme størrelse og med de samme kvaliteter som det du hadde før det ble totalskadet.

- Når det gjelder standard eller utvidet dekning for henholdsvis innbo eller bolig, vil det komme an på hvilke verdier du har. En student har for eksempel mindre verdier enn en familie på fire, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind til Dinside.no.

Clementz i If råder deg til å gå gjennom eiendelene dine minst én gang i året og sjekke at dekningen på forsikringen dekker verdien av det du eier.

Et godt tips er å fotografere og videofilme alt du eier, skuffer og skap. Dette tar bare noen minutter med mobilen, gjør det lettere å huske på alt du eier og gir deg dokumentasjonen du trenger, ifølge Voll i Gjensidige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer