Lyn- og tordenvær

Dette dekker forsikringen ved lynnedslag

Lyn medfører brann- og elektronikkskader, samt ødelagt mat i frysen, men sjelden personskader. Blir svært gamle ting skadet, er det ikke sikkert du får ersattet full verdi.

NEDSLAG: Husbrann og ødelagt elektronikk er de vanligste konsekvensene av lynnedslag. Heldigvis er det sjelden vi får personskader etter lynnedslag: Kun tre personer er drept av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Foto: Luca Engeseth-Dolva/NTB scanpix
NEDSLAG: Husbrann og ødelagt elektronikk er de vanligste konsekvensene av lynnedslag. Heldigvis er det sjelden vi får personskader etter lynnedslag: Kun tre personer er drept av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Foto: Luca Engeseth-Dolva/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Kraftig uvær har herjet flere steder i landet det siste døgnet, først på Vestlandet i form av kraftige regnbyger, og torsdag har Østlandet blitt rammet av lyn- og tordenvær.

- Østafjells, med Sørlandet og Telemark, har det vært oppimot 20.000 lynnedslag i løpet av hele natta, sier meteorolog Anne Beate Skattør til Dagbladet torsdags morgen.

Stor skadebunke

I løpet av morgentimene og formiddagen i dag har skadesenteret til If fått mange henvendelser fra folk som har fått ødelagt elektronikk og hvitevarer, melder forsikringsselskapet til Dinside.no.

Flesteparten av skadene har kommet fra Oslo-området, men det er kommet inn lynskader fra hele Sør-Norge. En del har også fått vann inn i kjelleren fordi det har regnet kraftig.

Gjensidige har mottatt 50 skader etter uværet hittil. Det er jevnt fordelt på lyn- og vannskader, med flest skader i Buskerud, Akershus og Østfold. Forsikringsselskapet har foreløpig registrert skader for cirka 2,5 millioner kroner, ifølge kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

- Dagens skadebunke inneholder, blant annet, bredbåndsmodem som har tatt kvelden, frysere som ikke fungerer, TV-er som er blitt svarte og lydanlegg det ikke lenger er mulig å høre musikk på, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Dette er skader forsikringsselskapet dekker. Lynskader er de vanligste skadene som dekkes av innboforsikringen, legger Clementz til.

Forsikringsselskapene har de siste årene registrert nesten 4000 branner årlig som følge av lynnedslag, og betalt erstatninger på 98 millioner på grunn av slike skader, ifølge Tryg.

Ikke sikkert du får erstattet alt

Du bør, imidlertid, være obs på at selv om forsikringen dekker de fysiske skadene, må du ut med en egenandel. Og, personlige minner, som bilder og annet som er lagret på PC-en, forsvinner og blir heller ikke erstattet. Derfor lønner det seg å ta back-up eller lagre dette i nettskyen.

Det er også verdt å merke seg noen begrensninger for erstatning som kan fremkomme i vilkårene til innboforsikringen din.

«Erstatningsgrunnlaget kan ikke settes høyere enn verdien før skaden, fratrukket gjenverdi etter skaden. Når gjenstanden erstattes gjøres det fradrag for verdiøkning, fordi brukt gjenstand erstattes med en ny. Det gjøres fradrag for alder, bruk og nedsatt anvendelighet i forhold til gjenstandens sannsynlige brukstid», står det i vilkårene til Ifs standard innboforsikring.

Storebrand har på sin side satt om en grei tabell i forsikringsvilkårene som viser fradrag for verdiøkning ved at brukte ting blir erstattet med nye:

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Skadeomfanget

Ifølge Frende Forsikring er det brannskader etter lynnedslag de får flest meldinger om. Det er, derimot, sjelden de hører om personskader som følge av slikt uvær. Tall fra SSB viser at personskader i lyn- og tordenvær generelt er uvanlig: Mellom 1996 og 2013 er kun tre personer drept av lynnedslag i Norge.

Frende får også inn meldinger om skadet elektronikk og ødelagt mat fra frysere og kjøleskap som følge av strømbrudd.

- Det er mye god mat som går i søpla på grunn av lynnedslag, sier brannekspert Øystein Øren hos forsikringsselskapet i en pressemelding.

Kunne vært unngått

Nedslag i ulike elektroniske duppeditter kunne, derimot, vært unngått med enkle grep, ifølge Øren. Lynet kan nemlig skade alt som er koblet til en stikkontakt. Det betyr at en lader som står i veggen kan bli ødelagt, selv om mobilen din ikke står på lading.

- Det gode gamle rådet om å trekke ut kontakten gjelder fortsatt, hvis du ikke har overspenningsvern, sier branneksperten.

Clementz i If påpeker at det siden 2010 har vært påbudt med overspenningsvern i sikringsskapet når du bygger ny bolig eller gjør større oppgraderinger av det elektriske anlegget. Folk som bor i boliger eldre enn dette bør også montere et såkalt grovvern mot overspenning.

- Det er heldigvis svært sjelden det slår ned i boliger, men hvis lynet slår ned i strømnettet et annet sted, kan du bo flere kilometer unna og bli rammet. Spenningen forplanter seg ut i nettet og følger kablene, advarer Clementz.

Og, det eldste trikset i boka fungerer fortsatt: Dra ut støpselet til elektriske apparater som TV, PC, modem, ruter, TV-dekoder, vaskemaskin og eventuell fasttelefon. Nettverkskabler og antennekabler må også være koblet fra.

Fryser og kjøleskap, derimot, bør du la være å koble fra, understreker Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer