Dette demper smerte

Har samme effekt som smertestillende medisiner.

Omgivelser som appellerer til vår estetiske sans kan virke smertedempende, viser en ny studie.   Foto: colourbox.com
Omgivelser som appellerer til vår estetiske sans kan virke smertedempende, viser en ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et vakkert maleri kan ha samme smertedempende effekt som smertestillende medisin. Det hevder forskerne bak en ny italiensk studie, melder ABC News.

Forskerteamet ved the University of Bari ba 12 kvinner og 12 menn om å peke ut hvilke 20 malerier de fant vakrest eller styggest fra en samling på 300 kunstverk av blant andre da Vinci og Botticelli.

Siden ble de bedt om å tenke på de vakre eller de stygge maleriene, eventuelt på et blankt lerret, samtidig som forskerne påførte deltakerne små smertefulle stikk i hånden.

Les også: Denne kan dempe smerte

- Vakre omgivelser er helsebringende

Samtlige oppga at de følte mindre smerte da de så for seg de vakre maleriene, sammenlignet med de stygge bildene eller blanke lerret.

Av elektrodene som målte hjerneaktiviteten under samme sekvens, kunne man se at også stressnivået sank da deltakerne så vakre bilder for sitt indre øye.

Distraksjoner kan som kjent virke lettende på pasienter som opplever smerte, men dette er ifølge forskerne den første studien som viser at estetisk skjønnhet kan ha samme effekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer