Dette demper smerte

Har samme effekt som smertestillende medisiner.

Omgivelser som appellerer til vår estetiske sans kan virke smertedempende, viser en ny studie.   Foto: colourbox.com
Omgivelser som appellerer til vår estetiske sans kan virke smertedempende, viser en ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et vakkert maleri kan ha samme smertedempende effekt som smertestillende medisin. Det hevder forskerne bak en ny italiensk studie, melder ABC News.

Forskerteamet ved the University of Bari ba 12 kvinner og 12 menn om å peke ut hvilke 20 malerier de fant vakrest eller styggest fra en samling på 300 kunstverk av blant andre da Vinci og Botticelli.

Siden ble de bedt om å tenke på de vakre eller de stygge maleriene, eventuelt på et blankt lerret, samtidig som forskerne påførte deltakerne små smertefulle stikk i hånden.

Les også: Denne kan dempe smerte

- Vakre omgivelser er helsebringende

Samtlige oppga at de følte mindre smerte da de så for seg de vakre maleriene, sammenlignet med de stygge bildene eller blanke lerret.

Av elektrodene som målte hjerneaktiviteten under samme sekvens, kunne man se at også stressnivået sank da deltakerne så vakre bilder for sitt indre øye.

Distraksjoner kan som kjent virke lettende på pasienter som opplever smerte, men dette er ifølge forskerne den første studien som viser at estetisk skjønnhet kan ha samme effekt.

- Sykehus er designet for å være funksjonelle, men vi mener at det estetiske aspektet bør vektlegges i tillegg, sier leder av studien, Marina de Tommaso, til ABC News.

Ifølge Arnulf Kolstad, sosialpsykolog og professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), er det ingen tvil om at det er helsebringende å sanse noe vi synes er estetisk eller vakkert.

Han viser til medisinske rapporter som har dokumentert at utformingen av omgivelser kan redusere angst og depresjon, redusere muskelsmerter og gjøre sykehusopphold kortere.

Les også: Demp smerter med sjokolade

Forsømt område

- I omgivelser som tilfredsstiller vår personlige smak ser man at humøret bedrer seg, blodtrykket synker, svimmelhet, smerte, tretthet og bruk av beroligende midler reduseres, sier han til DinSide Helse.

Kolstad legger til at omgivelser som ikke tilfredsstiller vår estetiske sans har motsatt effekt, hvorav man kan se en økning av stress og søvnløshet, i tillegg til et økt behov for medikamenter.

Han har selv studert alle landets akuttavdelinger innen psykiatri, og mener de estetiske forholdene har vært et forsømt område i lang tid. Det har ifølge Kolstad tatt år å innse at mennesker som er i en akuttfase føler seg tryggere i hjemmekoselige omgivelser.

Professoren peker imidlertid på de tre siste store sykehussatsningene i Norge som vellykkede prosjekter, hva det estetiske angår.

- Både ved Rikshospitalet, Akershus sykehus og St.Olavs Hospital har man tatt verdien av estetisk utsmykning på alvor, og det er gledelig å registrere, sier han.

Les også: Musikk mot smerte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer