Dette dreper de unges sexlyst

Det er én ting som tar knekken på selv tenåringenes potens.

Colourbox.com:Illustrasjonsfoto Foto: colourbox.com
Colourbox.com:Illustrasjonsfoto Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
På min klinikk møter jeg tenåringer fra 17-årsalderen som lider av seksuell dysfunksjon


Prestasjonsangst, dårlig selvtillit eller komplekser for egen kropp kan skape problemer i senga for ungdommer. Men ingenting ødelegger så mye som jointen.

Hasj i store mengder gjør nemlig unge mindre lystne på sex. I Skottland er det nå en kraftig økning av gutter som henvender seg til lege for potensproblemer etter storforbruk av hasj, ifølge metroXpress.

Urolog Ian Russel ved Drumfries og Galloway Royal Infirmary i Skotland er velkjent med problemstillingen.

- På min klinikk møter jeg tenåringer fra 17-årsalderen som lider av seksuell dysfunksjon. Mange som begynner å røyke hasj, starter tidlig, og etter hvert som puberteten raser av gårde er det en risiko for å skade utviklingen av de cellene som utskiller testosteron i testiklene, forklarer han til avisen.

Ifølge Russel betyr tenåringens tidlige debut med hasjpipen- eller røyken at flere opplever å få problemer med reisning, manglende lyst og et lavt testosteronnivå allerede i 14-15-årsalderen.

Les også : Hasj kan føre til psykose

Færre hasjbrukere
I Norge er det aldri gjennomført undersøkelser på potens og hasjrøyking, men psykolog Dag Sørum ved ruspoliklinikken ved Ullevål universitetssykehus synes sammenhengen er interessant.

Colourbox.com:Illustrasjonsfoto Foto: colourbox.com
Colourbox.com:Illustrasjonsfoto Foto: colourbox.com Vis mer


- Vi vet jo at enkelte får problemer med vitaliteten etter bruk av hasj, heroin eller kokain, men hos oss kommer ikke ungdom fordi de har et impotensproblem, sier han til DinSide Helse.

Andelen 15-20-åringer i Norge som oppgir at de har brukt hasj eller marihuana noen gang, ligger nå på mellom 11 og 13 prosent. Det har vært en jevn nedgang fra rundt år 2000 da de tilsvarende andelene var på 19 prosent, ifølge den ferskeste ungdomsundersøkelsen til Statens institutt for rusmiddelforskning. (SIRUS)

Les også: Depresjon verst for helsa

Nedbrutt selvbilde
Sørum forteller at de fleste ungdommene som får behandling ved ruspoliklinikken, kommer på grunn av depresjon, angst og noia.

- Mange som bruker hasj, blir sløve, tiltaksløse og får ikke hverdagen til å fungere, verken med jobb eller skole. Mange får etter hvert nedbrutt selvbilde, noe som kan resultere i depresjon og angst. At de som går på antidepressiva, også kan få potensproblemer, er noe vi kjenner til. Men dette er problemer som først kommer frem etter noen ganger med behandling, sier han.

Han påpeker også at flesteparten av de unge guttene som røyker mest hasj, er mer interessert i dataspill enn i jenter.

- Mange snur opp ned på døgnet og spiller dataspill frem til klokken tre på natten. Deretter sover de lenge og tenner seg en joint i tolv-ett-tiden. Da er jo mye av dagen gått, og de kommer inn i en ond og usosial sirkel, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer