Dette dreper hukommelsen

Tofu, røyk og karbohydrater kan gjøre deg glemsk.

Kutt ned på karbohydratene hvis du er bekymret for demens og Alzheimers, råder doktor Vincent Fortanasce. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Kutt ned på karbohydratene hvis du er bekymret for demens og Alzheimers, råder doktor Vincent Fortanasce. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du redd for å bli et surrehue når du blir gammel? Eller ser du allerede tendenser til dårlig hukommelse? Nye undersøkelser viser at livsstilen vår kan påvirke hukommelsen mye mer enn antatt.

Nettstedet Forbes har laget en liste over noen av faktorene som kan påvirke hukommelsen vår. Her en noen av dem:

Tofu

De fleste av oss ser på tofu som et sunt alternativ til kjøtt, men en ny studie viser at for høyt inntak av soyaproduktet kan øke risikoen for hukommelsestap hos eldre. Studien omfattet 700 indonesere, og viser at de som var mellom 52 og 98 år og spiste tofu minst en gang per dag, hadde større risiko for å få demens eller hukommelsestap.

Les også: Slik lever du lenge

Karbohydrater

Forfatteren av boka The Anti-Alzheimer’s Prescription, doktor Vincent Fortanasce, anbefaler å kutte ned på karbohydratene. For store mengder karbohydrater kan få insulinet ditt til å skyte i været. Dette gjør at enzymer i hjernen må arbeide på spreng for å bli kvitt insulin i stedet for beta-amyloid proteiner, det giftige proteinet som utvikler Alzheimers.

Du har større sjanse for å utvikle dårlig hukommelse hvis du røyker. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Du har større sjanse for å utvikle dårlig hukommelse hvis du røyker. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Røyking

Ifølge en studie som nylig ble publisert i Archives of Internal Medicine, har middelaldrende mennesker som røyker større risiko for å utvikle dårlig hukommelse. For de som fremdeles røyker, er det fremdeles håp: Undersøkelsen viste nemlig at eksrøykere også har mindre risiko for å få problemer med hukommelse og ordforrådet. Les mer her.

Depresjon

En studie som ble publisert i journalen Neurology i 2007, viser at de som sliter med depresjon og angst har 40 prosent større sjanse til å utvikle mildt hukommelsestap.

Kronisk smerte

Kronisk smerte påvirker ikke bare evnen din til å jobbe og gjøre dagligdagse ting, det kan også forverre hukommelsen. En studie fra 2007 som omfattet 24 pasienter med smerter over en seksmånedsperiode eller mer, viser at to av tre hadde problemer med konsentrasjon og hukommelse.

Les også: Demp smerter med sjokolade

Her er en liste over faktorer som kan hindre dårlig hukommelse og demens:

Sivilstand

En finsk studie som omfattet mer enn 1.400 middelaldrende mennesker over en periode på 20 år, viser at de som bodde med en partner hadde mindre sjanse å få problemer med hukommelsen. Par ble sammenlignet med både single, skilte, enker og enkemenn.

Utdanning

Den finske undersøkelsen som vi har nevnt ovenfor, har også vist at jo flere år du studerer, jo mindre kan de se ut som om risikoen for aldersdemens er. Personer med seks til åtte års utdanning hadde 43 prosent mindre risiko for å utvikle demens sammenlignet med personer som hadde færre enn fem års utdanning. Menn og kvinner med ni eller flere år på skolebenken, hadde hele 84 prosent lavere demensrisiko. Les mer her.

Fisk

Folk som spiser tunfisk og annen fisk som har høy konsentrasjon av Omega-3 fettsyrer tre eller flere ganger i uken, hadde 26 prosent mindre sjanse til å utvikle symptomer som fortere kan føre til demens.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer