Dette dreper unge fotballspillere

Den norske landslagslegen kommenterer syndromet som kan ta livet av unge, friske mennesker.

SDS kan slå ned like plutselig som lynet hos dem som er rammet. Foto: colourbox.com
SDS kan slå ned like plutselig som lynet hos dem som er rammet. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

8. august døde den 26 år gamle Espanyol-kapteinen Daniel Jarque av hjertesvikt etter trening. Jarque befant seg på treningsleir i Italia, og snakket med sin gravide kjæreste i telefonen da hjertet hans plutselig stoppet.

Det sjokkerende dødsfallet får oss alle til å lure på hvordan en ung mann i toppform plutselig kunne lide en skjebne som vanligvis er forbeholdt eldre og mer eller mindre syke mennesker.

Hendelsen skjedde nesten to år etter at landsmann Antonio Puerta, som spilte for Sevilla, falt om midt i en fotballkamp og døde tre dager senere, bare 22 år gammel.

Midtbanespiller Marc-Vivien Foes hjertestans, som inntraff mens han spilte en fotballkamp for Kamerun, og dermed ble kringkastet direkte på TV, var intet mindre sjokkerende. Og i Skottland sørger man fortsatt over Motherwell-kaptein Phil O’ Donnell, som døde på vei til sykehuset etter at han ble rammet av slag under en fotballkamp i 2007.

Les også: Spennende fotball farlig for hjertet

Utløses av stress

Disse fotballspillerne hadde alle det såkalte Sudden Death Syndrome (SDS), som er et paraplybegrep som favner en rekke hjertelidelser som kan forårsake hjertestans hos mennesker under 35 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer