Dette endrer vi på

Disse postene er hyppigst endret før levering.

Noen poster på selvangivelsen blir endret oftere enn andre. Foto: Per Ervland
Noen poster på selvangivelsen blir endret oftere enn andre. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med i dag kan du sjekke selvangivelsen din på nettet, og om kort tid har du den også i posten. Alle skal, ifølge Skatteetaten, ha selvangivelsen i posten innen 13. april. Dette gjelder alle med mindre du i løpet av 2009 valgte å kun motta skatteoppgjøret elektronisk.

Dersom du ikke har noen endringer til årets selvangivelse, trenger du ikke levere. Skatteetaten har de siste årene praktisert såkalt stilltiende samtykke som gjør at du slipper å foreta deg noe som helst dersom tallene er i orden.

Problemer med innlogging? Her er mulighetene du har

Det er imidlertid god grunn til å ta en nærmere titt på tallene. Du skal ikke ta for gitt at tallene fra Skatteetaten er riktige. Nedenfor ser du hvilke poster nordmenn oftest endrer i selvangivelsen. Det kan være til hjelp for å vite hvor du selv skal begynne å lete etter feil eller tilføyelser du må gjøre.

Dette endrer vi

Ifølge Skatteetaten er det noen poster som peker seg ut når det gjelder endringer og tilføyelser.

Hyppigst endrede poster der beløpet er forhåndsutfylt:

 • Post 4.8.1 Gjeld
 • Her skal all gjeld føres opp, for eksempel boliggjeld og kredittkortgjeld, men også gjeld til arbeidsgiver og til private. Dette er i din interesse da det er fradrag for renter på gjeld. Mange samboere med felles boliglån opplever at de må justere denne posten da gjelden ofte bare er oppført på en av partene. Les mer om dette

 • Post 3.3.1 Renter av gjeld
 • Du får vanligvis 28 prosent fradrag for alle renter som er påløpt i inntektsåret. Husk å føre opp renter av eventuell gjeld til privatpersoner og arbeidgiver. Betalte forsinkelsesrenter av gjeldsrenter, og renter og omkostninger ved kredittkjøp, kan du også trekke fra. Det samme med omkostninger ved låneopptak, herunder etableringsgebyr.

 • Post 2.1.1 Lønn
 • Her skal du føre opp alt du har mottatt av lønn, honorarer og andre ytelser fra arbeidsgiver. Rentefordel ved for eksempel rimelige lån i arbeidsforhold skattlegges som lønn. Husk å føre opp alle skattepliktige inntekter som ikke er forhåndsutfylt i selvangivelsen.

  Hyppigste tilføyelser, poster der beløpet ikke er forhåndsutfylt:

 • Post 3.2.8 Reise hjem/arbeid
 • Du får fradrag for reiser mellom hjem og fast arbeidssted ut fra en beregnet reiseavstand i kilometer. Fradrag gis med 1,50 kroner per kilometer. Er den samlede reiseavstanden over 35.000 kilometer, er satsen i utgangspunktet 0,70 kroner per kilometer for det antall km som overstiger 35.000. Du får bare fradrag for beløp som overstiger 13.700 kroner.

 • Post 4.2.5 Motorkjøretøy
 • Biler, motorsykler, snøscootere og andre motorkjøretøyer verdsettes med utgangspunkt i kjøretøyets listepris som ny hos hovedimportør. Listeprisene finnes på skatteetaten.no/listepris.

 • Post 3.2.7 Merutgifter kost/losji
 • Dersom du av hensyn til arbeidet må bo utenfor hjemmet, har du krav på fradrag for merkostnader på grunn av fraværet hvis du har dekket kostnadene selv. Det gis inntil 78 kroner per dag og bare når fraværet fra hjemmet utgjør 12 timer eller mer. Du kan også ha krav på fradrag for kost på reiser i tjenesten/virksomheten. Les mer om de ulike reglene i rettledningen til selvangivelsen.

  Følg med på DinSide Økonomi for flere tips om selvangivelsen i dagene som kommer!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer