Dette er alvorlig

Noen kroppssignaler bør tas alvorlig. Her er seks av dem.

Lytt til kroppen din. Den kan være alvorlig!   Foto: Colourbox.com
Lytt til kroppen din. Den kan være alvorlig! Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kommer hjem fra en lang dag på jobb og opplever noen diffuse symptomer, som lett hevelse i kroppen eller små mengder blod i urinen. Dette er lett å feie unna, for du har jo ikke tid til å bli syk nå! Men:

- Kroppen advarer deg mot potensielle problemer, gjennom symptomer og andre tegn, sier tre amerikanske leger som er ute med boken Your Body's Red Light Warning Signals.

Heldigvis er symptomene som oftest ufarlige og forbigående, som hodepine forårsaket av stress, samt søvnmangel, slitne øyne og stive skuldre.

Les også: En av fem er hypokondere

Men andre symptomer kan være forvarsler på alvorlige ting, og bør tas seriøst.

10 mystiske sykommer

Paralysert kropp

Kjenner du lammelse i kroppen, som i armer og bein, eller andre symptomer som kiling, nummenhet, forvirring, svimmelhet, dobbeltsyn, slørete uttale, vanskeligheter med å sette ord på ting og slapphet – særlig på en side av ansiktet eller kroppen, kan det være tegn på slag. Når et område i hjernen ikke får tilførsel av blod med oksygen og næring, dør det, og utfallet er hjerneslag.

Slik unngår du hjerneslag

Symptomene som oppleves kommer an på hvilken del av hjernen som involveres. Berøres en av de store blodårene, vil det påvirke større deler av kroppen. Da vil en person kunne oppleve lammeleser langs halv kroppen i tillegg til å miste andre funksjoner som tale og forståelse. Hvis en mindre blodåre berøres, kan personen for eksempel oppleve lammelse i en arm eller et bein.

Dette skal du ikke ignorere. Ring 113 umiddelbart når det er tegn på slag.

Hjerneslag er en av de store folkesykdommene og en viktig årsak til invaliditet og dødelighet i hele verden. Årlig rammes nesten 15.000 nordmenn. Jo raskere man kommer til behandling for hjerneslag, jo større er sjansene for å redusere varige skader, ifølge Norsk Luftambulanse.

Kvinner får oftere slag

Signaler om hjerteinfarkt

Har du vondt eller føler ubehag i brystet, eller har du smerter i armen, kjeven eller nakken? Eller kaldsvetter du, føler deg slapp, kvalm, svimmel, kortpustet eller kaster opp? Dette er tegn på et hjerteinfarkt.

Som ved hjerneslag, gjelder det å ringe 113 så fort som mulig.

Ved hjerteinfarkt haster det med å få gitt behandling som kan begrense eller forhindre varig skade på hjertemuskelen, ifølge Pasienthåndboka.

De amerikanske legene presiserer i boken at ikke alle får vondt i brystet ved et hjerteinfarkt. Særlig kvinner, eldre personer og diabetikere kan få såkalte ”smertefrie” hjerteinfarkt. Legene oppfordrer til å ta signalene på slike smertefrie hjerteinfarkt alvorlig. Disse inkluderer slapphet, kvalme, oppkast, svimmelhet, økt puls og svette.

Dette får hjertet ditt til å kollapse
Den redder hjertet ditt

Blod i urinen

Opplever du blod i urinen skal du ringe lege umiddelbart, selv om du ikke har noen andre symptomer.

Noen av grunnene til blod i urinen er nyrestein, urinveisinfeksjon eller infeksjon i prostata. Disse symptomene er imidlertid smertefulle og vil gjøre at du oppsøker lege likevel. Men du kan også ha blod i urinen uten å kjenne noen andre smerter.

Nyrestein: Like vondt som å føde

- Noen har en ”vente og se”-tilnærming. Men denne holdningen kan du ikke ha. Det at du ikke har vondt betyr ikke at det ikke er alvorlig, sier lege Neil Shulman, ifølge WebMD.

Han minner om at visse kreftformer som nyrekreft, prostatakreft og blærekreft kan gi blod i urinen.

Les på Lommelegen: Blod i urinen. Hva kan det være?

Astmasymptomer på stedet hvil

Typiske tegn på astmaanfall er hvesing og pusteproblemer. Hvis et anfall verken forbedrer seg eller forverrer seg, burde man oppsøke lege. For hvis man ikke behandler et astmaanfall kan det få langt alvorligere konsekvenser, og i verste fall kan det ende med dødsfall, sier de amerikanske legene.

De ser at mange astmapasienter kvier seg for å gå til lege når de får et alvorlig anfall, fordi de har vært der så mange ganger før. De prøver heller å holde ut, sier legene. Når musklene vi bruker til å puste med blir slitne vil mengden luft som går inn og ut av lungene gå ned. Resultatet av dette kan være at blodet får mindre oksygen og karbondioksidnivåene øker. Det vil gjøre deg søvnig og slapp.

Aspirin mot astma

- Du orker ikke lenger å puste, sier Shulman, og legger til at man bør være oppmerksom på personer som nettopp har hatt et astmaanfall, som plutselig blir veldig rolige, og som ikke kjemper etter pusten. Det kan faktisk hende at de er blitt verre.

En viktig ting å vurdere er hvor lenge et astmaanfall varer, ifølge legene. Har du slitt i mange timer, uten å få en eneste pause, men føler deg likevel OK, burde du oppsøke lege.

Dette hjelper mot astma

Blodpropp i bein

Kjenner du ømhet i nederste del av beina eller smerte i brystet? Eller kjennes det tungt å puste og du hoster opp blod? Dette er typiske tegn på blodpropp i beina.

- Det kan skje hvem som helst. Faktisk så er blodpropp i beina vanligere enn de fleste tror, sier de amerikanske forfatterne.

Eksos kan gi blodpropp

Blod har en tendens til å hope seg opp i beina når vi sitter eller ligger i lange perioder. Skulle du kjenne noen av symptomene nevnt over, bør du ta kontakt med lege.

Depresjon og suicidale tanker

Intense brystsmerter og alvorlige pusteproblemer, er noe man ikke kan leve med lenge, men depressive tanker er noe man kan bære over mye lengre tid.

Kan bekjempe fødselsdepresjon

- Noen deprimerte mennesker vil ikke oppsøke profesjonell hjelp fordi de er redde de vil bli sett på som gale, eller som svake personer. De må forstå at det er en kjemisk ubalanse i hjernen, og er en sykdom på lik linje med alle andre sykdommer, sier forfatterne i boken.

Vanlige symptomer ved depresjon er tristhet, trøtthet, angst, endringer i søvnmønsteret og mindre appetitt. Sliter du med depresjoner eller suicidale tanker, skal du oppsøke lege umiddelbart, oppfordrer legene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer