Dette er atopisk eksem

Atopisk eksem er et stort problem i mange barnefamilier, og hos dem som har eksem i voksen alder, men med dagens kunnskap vil de fleste kunne oppnå god bedring uten å skade kroppen.

Publisert
Sist oppdatert

Ole Fyrand
Hudlege

Atopisk eksem kalles ofte for ’barneeksem’. Da denne type eksem vanligvis blir bedre etter hvert og ofte forsvinner med årene, men hos noen kan fortsette i voksen alder - brukes betegnelsen atopisk eksem i denne artikkelen. Denne type eksem er et stort problem i mange barnefamilier, og hos dem som har eksem i voksen alder.

Ved atopisk eksem blir huden et problem, med svie, kløe og utslett. Dette påvirker pasientens forhold til seg selv og omverden, og stiller krav til omgivelsene. Spesielt vanskelig er det som voksen å måtte kjempe for en verdig eksistens - slik mange må, med vansker både privat, i forhold til arbeid, samfunn og økonomi. Derfor er det viktig å få riktig og praktisk informasjon om denne eksemtypen. For som mange har sagt - ’Alt ville være så mye lettere om jeg fikk satt ord på tingene, så jeg vet hva som skjer’.

Atopisk eksem er en av de viktigste hudsykdommene på de store internasjonale kongresser - og det forskes mye på dette området. Dette fører til at vi vet stadig mer om hva denne tilstanden er - og i det siste er det kommet nye medisiner som både er effektive og ufarlige. Resultatet er at eksempasienter får stadig bedre behandling og mestringsevne - og et bedre liv.

Det er spesielt viktig å forsikre småbarnsforeldre at de fleste barna blir kvitt eksemet etter hvert, det samme gjelder for mange unge og voksne. De som imidlertid har forsonet seg med at eksemet kommer til å fortsette, kan med bedre kunnskap og nye behandlingsopplegg behandle seg effektivt uten at huden eller kroppen tar skade.

Da det er mye å lære, - både om årsak og behandling - har jeg skrevet en kortfattet bok om denne sykdommen. Den er skrevet på et lettfattelig norsk språk, og har en rekke fargebilder for å illustrere de viktigste forholdene i huden. Den har enkelte avsnitt som går mer i dybden enn andre, for eksempel hvilke testmuligheter man har for å finne årsaken til hva den enkelte reagerer på.

Men - i virkeligheten er det aldri én årsak til dette eksemet. Så om man finner ut at det ene eller andre spiller en viss rolle - vil det alltid være noe mer som man ikke har kontroll over, og som vi ennå ikke vet nok om. Uansett gjelder det å lære mest mulig om hvordan man best kan mestre den situasjonen man er i - og ha et berettiget håp om at det finnes bra og ufarlige behandlingsmidler OG at eksemet gradvis blir bedre når en blir eldre.

Atopisk eksem er imidlertid et område hvor det er mange feilaktige oppfatninger, og hvor ukyndige ’hjelpere’ som tror de har god og oppdatert kunnskap, men som ikke har det - og likevel hevder at de kan ’hjelpe’. Det er spesielt viktig at den enkelte selv søker kunnskap om dette eksemet for derved selv å kunne vurdere de mange tilbud som er på dette ’markedet’, hvor mye er lite troverdig - for å si det forsiktig.

Med dagens kunnskap vil de aller fleste kunne forstå mer om denne sykdommen og gjennom ufarlige medisinske behandlinger kunne oppnå god bedring uten å skade kroppen. Det gjelder fra den første antydning av eksem som en tørr lett irritert hud, som kanskje bare skal behandles med en god fuktighetskrem - til de mer alvorlige tilstander som er har mer kompliserte behandlingsopplegg. Da er det viktig å vite at med dagens medisinske viten og medisiner vil de aller fleste kunne gjenvinne god og trygg kontroll over tilværelsen.

Helsevesenet skal stadig effektiviseres bedre. Det fører til at den tid legen/helsearbeidere får med syke mennesker blir stadig kortere og mer ’effektiv’. Ved en sykdom som atopisk eksem trengs det tid, mye tid - for å overføre relevant kunnskap og for å bygge opp et effektivt og trygt opplegg med rikelig overføring av informasjon om denne kompliserte sykdommen. For - ved en sykdom er et spørsmål om å mestre eget liv. Den som ikke har kontroll og mestringsevne blir lettere ’syk’ og hjelpetrengende. I dagens samfunn legges det stadig mer opp til at den enkelte og pårørende må få ansvar for selv å søke kunnskap. Dette krever tid….og det må vi som samarbeider i helsevesenet gi selv om våre tidsrammer blir stadig trangere.

Derfor er kunnskapsformidling denne bokens overordnede mål. Ved å tilby den enkelte med atopisk eksem og deres pårørende oppdatert kunnskap blir tilværelsen mer forstålig og derved lettere slik at et normalt liv lettere kan gjenerobres. Det gjelder både for den voksne pasienten og for foreldre til et eksembarn som de har fått ansvar for.

 

Mozon.no, 08.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer