Arbeidsliv og coronasmitte

Dette er corona­relatert fravær

Hvorvidt fraværet er tilknyttet viruset eller ei er avgjørende for hvor mye arbeidsgiver betaler i sykepenger.

ØKT SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier vi kan se økt smitte de neste ukene mens stadig flere vaksineres. I saken under kan du lese om vaksinebivirkninger gir rett på sykepenger. Video: Dagbladet Reporter: Vegard Krüger Vis mer
Publisert

Vanligvis skal arbeidsgiver betale sykepenger til ansatte i en arbeidsgiverperiode på 16 dager, men Nav tar regningen fra dag fire ved sykefravær grunnet coronaviruset.

Så, hva er coronarelatert sykefravær?

Svaret finner du i et rundskriv til forskrift om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven på grunn av Covid-19-pandemien. Her kommer arbeids- og sosialdepartementet nemlig med en presisering knyttet til hva som regnes som slikt fravær.

Vaksinebivirkninger gir rett på sykepenger

Departementet skriver, blant annet, at sykefravær på grunn av vaksine regnes som coronarelatert.

- Det betyr at dersom en arbeidstaker blir syk som følge av bivirkninger av vaksinen i mer enn tre dager, kan arbeidsgiver kreve refusjon fra den fjerde dagen med sykefravær, sier juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm i Simployer.

Krever ikke spesiell dokumentasjon

Videre skriver departementet at følgetilstander som følge av virussykdom også skal regnes som coronarelatert:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.