Arbeidsliv

Dette er de beste frynsegodene

Alt fra gode pensjons- og forsikringsordninger til lønningspils kan ha mye å si.

SKATTEFRITT OG SOSIALT: Julebord, firmatur og lønningspils er stort sett skattefritt såfremt det er felles for alle på jobben, og kan anses som et viktig gode for de ansatte, ifølge rådgiver. Foto: Shutterstock/NTB
SKATTEFRITT OG SOSIALT: Julebord, firmatur og lønningspils er stort sett skattefritt såfremt det er felles for alle på jobben, og kan anses som et viktig gode for de ansatte, ifølge rådgiver. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Du bør absolutt vektlegge mer enn lønn når du vurderer en ny arbeidsplass - det er nemlig flere goder som kan veie opp for noe lavere lønnsnivå.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand påpeker hvor viktig pensjon og forsikring fra jobben er. Om du har 500 000 kroner i årslønn, kan du fort tjene 27 000 kroner ekstra årlig ved å velge en arbeidsgiver som har gode ordninger.

- Hvis arbeidsgiveren kun har et minimum av det som er lovpålagt og ingen forsikring, må du spare til pensjon og kjøpe forsikringer privat. Dersom du må gjøre dette med ferdig skattede penger, bør du be om cirka 40 000 kroner mer i lønn, sier hun til DinSide.

Videreutdanning med stor verdi

Det er imidlertid mer enn pensjons- og forsikringsordningene til arbeidsplassen som teller.

Visste du, for eksempel, at kostnader knyttet til etter- og videreutdanning mens du er ansatt hos en arbeidsgiver er skattefrie?

Å ha en jobb der arbeidsgiver er villig til å dekke utdanningsutgifter for deg, attpåtil skattefritt, er en veldig god avtale, skriver Simployer. Det å utvide eksisterende kompetanse har svært stor verdi for arbeidstaker og -giver.

TREDELT: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer pensjonens oppbygning. Video: Storebrand Vis mer

Skattefrie sosiale arrangement

Fellessamlinger for alle på arbeidsplassen er stort sett skattefrie. Eksempler på dette er julebord, firmatur, sommerfest og lønningspils.

Dette bygger kultur, styrker fellesskapet og den sosiale tilhørigheten, skriver Espen Øren, rådgiver innen lønn og økonomi hos Simployer.

De små oppmerksomhetene

Øren trekker også fram at små oppmerksomhetsgaver fra sjefen kan føre til at arbeidstaker føler seg verdsatt og sett - noe som igjen kan bidra til økt motivasjon og engasjement.

En slik gave kan være ei flaske vin, en morgenlevering eller lignende.

Opptatt av godt arbeidsmiljø? Slik avslører du om det er dårlig allerede på jobbintervjuet:

Helsetilbud på jobben

Flere typer helsetilbud kan tilbys skattefritt så lenge det er tilrettelagt, ifølge Øren hos Simployer.

Fellestrening, forebyggende trening, massasje, bedriftshelsetjeneste og lignende kan gi lavere sykefravær, som igjen kan føre til lavere kostnader for virksomheten.

Dette kan også innrettes som et sosialt tiltak, for eksempel via felles treningsøkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer