Dette er den beste dietten

Den omdiskuterte Atkins-dietten er mest effektiv, mener forskere.

Atkins-dietten er både effektiv og trygg, hevder forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Atkins-dietten er både effektiv og trygg, hevder forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den populære og mye kritiserte Atkins-dietten, som er kjent for å erstatte karbohydrater med fett og proteiner, er den beste måten å gå ned i vekt på, viser en ny undersøkelse.

Toårig studie

Den omfattende studien, som har pågått i to år, bestod av 322 testpersoner og forskere fra Israel, Amerika og Tyskland.

Forskerne henvendte seg til Atkins Foundation med ideen om studien før den ble satt i gang. Men organisasjonen har på ingen måte påvirket utførelsen eller resultatet av studien, påpeker Iris fra Shai Ben-Gurion University, som ledet undersøkelsen, til Yahoo Health.

Andre eksperter sier studien er svært troverdig:

- Dette er en veldig bra gruppe med forskere, sier Kelly Brownell, direktøren av Yale University's Rudd Center for Food Policy and Obesity, til Yahoo Health.

Tre slankekurer

Testpersonene ble delt inn i tre grupper som fulgte hver sin slankekur; Atkins-dietten, Middelhavsdietten og en vanlig lavkaloridiett, skriver Yahoo Health.

Les også: Maten du ikke bør droppe

De som gikk på lavkaloridietten gikk gjennomsnittlig ned tre kilo, sammenlignet med fire og en halv kilo for de som gikk på Middelhavsdietten og nesten fem kilo for de som gikk på Atkins-dietten.

Bedre kolesterol

Resultatet viste at testpersonene gikk ned mest i vekt med Atkins-dietten eller med middelhavsmatdietten. En enda større overraskelse var at Atkins-dietten gav flere testpersoner bedre kolesterol. De som har stilt seg kritiske til Atkins har nemlig fryktet at dietten over tid vil gi høyere kolesterol.

Les også: Du småspiser deg feit

Flest menn

Eksperimentet ble utført på Nuclear Research Centre i Israel, hvor testpersonene kunne spise ferdiglaget lunsj tilpasset til sin slankemetode. Testpersonene fikk også hjelp og råd om hvordan de skulle klare å følge slankemetoden sin hjemme.

Forskerne bak studien innrømmer at undersøkelsen kan være noe upresis siden rundt 85 prosent av testpersonene var menn. De sier kvinner kan ha reagert annerledes på slankekurene.

Studien har blitt publisert i New England Journal of Medicine.

Les også: Slik blir usunt sunt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer