Skattekort 2024

- Dette er det viktigste

Nå kommer skattekortet for neste år.

SKATTEKORT: Med høyere renter blir det mer renteutgifter å trekke fra på skatten i år. I forbindelse med det råder skatteetaten folk å sjekke skattekortet nøye, men hva bør man egentlig sjekke? Vi fikk økonomisk rådgiver, Lene Drange, til å forklare. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Onsdag 15. desember starter Skatteetaten utsendingen av skattekortet for neste år. Da kan du sjekke og eventuelt endre skattekortet ditt for 2024.

I skattekortet har Skatteetaten gjort en beregning på hva du vil ha i inntekt neste år, samtidig som det er lagt inn beregninger på eventuelle renteinntekter og gjeldsrenter.

Dette bør du sjekke ekstra nøye.

Sjekk rentene

Lene Drange, «Luksusfellen»-programleder og økonom, forteller at det første du skal gjøre, er å logge inn på Skatteetatens nettsider og sjekke at tallene stemmer. Hun fraråder å sette for høyt inntektsbeløp og betale for mye i skatt gjennom året.

- Det viktigste du sjekker er hvor mye du vil betale i renter på gjelda. Det er høye renter om dagen og det er viktig at du ikke skatter for mye, sier hun.

Det er penger du heller kunne investert i og fått avkastning på, forklarer Drange. Eller, dersom det er litt trangt økonomisk, vil den ekstra tusenlappen i måneden ha mye å si i hverdagen.

Du får nemlig fradrag på skatten når du betaler renter, så jo mer renter du betaler, desto større fradrag får du. Og da skal du skatte mindre.

For dem som har bolig- eller studielån anbefaler Drange å sjekke nedbetalingsplanen for 2024. Da får du en pekepinn på hvor mye du vil betale i gjeld neste år.

Storebrand

Cecilie Storebrand, spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, forteller at Skatteetaten vet mye om oss, men at de vet ikke alt.

- For å sikre at du betaler mest mulig riktig skatt i 2024, bør du sjekke at opplysningene stemmer. Betaler du for lite eller mye skatt, vil du få henholdsvis baksmell, eller penger igjen året etter, forklarer hun.

Dersom det ikke har vært endringer i livssituasjonen din, som jobb, inntekt, familiesituasjon, formue eller boliglån, stemmer skattekortet som oftest, ifølge Tvetenstrand.

- Spesielt når rentene endres mye som det har gjort det siste året, så kan det være du har en annen rente enn skatteetaten har regnet med. Dette kan gi deg høyere eller lavere skatt enn det som er riktig. Du bør derfor se over gjeldsrentene litt ekstra nøye, anbefaler hun.

Folk som har kjøpt sin første bolig, byttet bolig eller solgt bolig, bør sjekke at gjeld og gjeldsrenter stemmer.

- Er du usikker på gjeldsrentene, kan du sjekke den nyeste nedbetalingsplanen fra banken din i nettbanken. Denne viser forventede renteutgifter for året, sier Tvetenstrand og legger til:

- Jeg anbefaler deg å sjekke informasjon om gjeld og gjeldsrenter, samt andre opplysninger som bankinnskudd, andre investeringer, boligens formuesverdi, annen formue, fagforeningsmedlemskap og utgifter til barnepass.

Ikke betal for mye

Som Drange, anbefaler også Tvetenstrand å unngå å betale for mye i skatt gjennom året.

- Sliter du med høye utgifter kan det være ekstra viktig å sørge for riktige utbetalinger. Endringer i økonomien din, som økt eller redusert boliglån, endret lønn, permittering, overgang fra studier til full jobb, eller full jobb til pensjonist, krever en ekstra sjekk.

Hun minner om at endringer kan gjøres når som helst gjennom året.

- For å unngå en uventet skattesmell ved skatteoppgjøret, er det lurt å sjekke skattekortet nøye. Mange opplever det å få igjen penger på skatten som å vinne i lotto, men det kan være mer gunstig å ha pengene på en sparekonto med bedre rente, forklarer hun og fortsetter:

- Er du en person som bruker de pengene du har, kan det å betale litt for mye skatt være en form for tvungen sparing. For de fleste er det likevel best at skatten er så riktig som mulig gjennom året. Generelt sett anbefaler jeg å sjekke skattekortet når det skjer store endringer i livet ditt, slik at du unngår uventede utfordringer ved skatteoppgjøret.

Husk dette

I tillegg anbefaler Skatteetaten at du sjekker punkter som:

 • endringer i inntekt
 • sluttet å pendle til og fra jobb
 • fått økte renter sparing
 • kjøpt eller solgt bolig
 • mottatt dagpenger fra Nav
 • giftet eller skilt deg
 • blitt pensjonist
 • blitt enke eller enkemann

Når du skal bestille eller endre skattekort, anbefaler Skatteetaten at du finner fram følgende:

 • Lønnsslippen din fra arbeidsgiver. Hvis det er første gang du bestiller skattekort må du oppgi hvor mye du tror du kommer til å tjene i løpet av året.
 • Dokumentasjon fra NAV eller andre som betaler ut pensjon.
 • Dokumenter fra banken som viser din gjeld, gjeldsrenter og eventuelt for mye.

Du kan når som helst endre skattekortet på Skatteetaten.no, og her vil du umiddelbart se hvordan skattetrekket påvirkes. Du trenger ikke å gjøre noe etter at du har sendt inn endringene, fordi Skatteetaten vil ordne et nytt skattekort som arbeidsgiver, Nav og andre vil hente direkte fra etaten.

Dersom du foretar endringer i skattekortet, bør du imidlertid sjekke neste lønnsslipp for å se om arbeidsgiver har benyttet det oppdaterte skattekortet.