Dette er E.coli?

En rask innføring, og råd for å unngå smitte.

Gjennomstek alltid mat basert på kjøttdeig. I hele kjøttstykker lever E.coli-bakterier bare på utsiden, og gjennomsteking er derfor ikke nødvendig. Foto: Colourbox
Gjennomstek alltid mat basert på kjøttdeig. I hele kjøttstykker lever E.coli-bakterier bare på utsiden, og gjennomsteking er derfor ikke nødvendig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi står nå overfor et nytt, nasjonalt E.coli-utbrudd. Seks personer er rammet, ifølge Folkehelseinstituttet. Pasientene er barn under ti år, med unntak av en kvinne i 60-årene. De er bosatt spredt over hele landet. Årsaken til utbruddet er uklar.

E.coli er mer enn én bakterie. Det egentlige navnet er Escherichia coli, og betegnelsen brukes om en hel rekke bakterier som finnes naturlig i tarmene hos både dyr og mennesker.

Faktisk er ufarlige E.coli-bakterier så vanlige at et normalt menneske utskiller over 100 millarder bakterier gjennom avføringen hver eneste dag. E.coli-bakterier er i utgangspunktet «mønsterbakterier» som brukes mye i forskning innen biologi.

Her er bakteriesmitten størst

«Hamburgerbakterien»

I utgangspunktet er de fleste E.coli-bakteriene helt ufarlige, men enkelte typer, som E.coli O103 (som er den typen som forårsaker sykdom i disse dager), har evnen til å danne farlige giftstoffer - men trenger ikke nødvendigvis gjøre det.

Disse mattabbene bør du unngå

Det kan altså forekomme E.coli O103-bakterier i mat uten at det dannes giftstoffer. Noen av disse giftstoffene, når de først dannes, kan igjen føre til sykdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer