Dette er E.coli?

En rask innføring, og råd for å unngå smitte.

Gjennomstek alltid mat basert på kjøttdeig. I hele kjøttstykker lever E.coli-bakterier bare på utsiden, og gjennomsteking er derfor ikke nødvendig. Foto: Colourbox
Gjennomstek alltid mat basert på kjøttdeig. I hele kjøttstykker lever E.coli-bakterier bare på utsiden, og gjennomsteking er derfor ikke nødvendig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi står nå overfor et nytt, nasjonalt E.coli-utbrudd. Seks personer er rammet, ifølge Folkehelseinstituttet. Pasientene er barn under ti år, med unntak av en kvinne i 60-årene. De er bosatt spredt over hele landet. Årsaken til utbruddet er uklar.

E.coli er mer enn én bakterie. Det egentlige navnet er Escherichia coli, og betegnelsen brukes om en hel rekke bakterier som finnes naturlig i tarmene hos både dyr og mennesker.

Faktisk er ufarlige E.coli-bakterier så vanlige at et normalt menneske utskiller over 100 millarder bakterier gjennom avføringen hver eneste dag. E.coli-bakterier er i utgangspunktet «mønsterbakterier» som brukes mye i forskning innen biologi.

Her er bakteriesmitten størst

«Hamburgerbakterien»

I utgangspunktet er de fleste E.coli-bakteriene helt ufarlige, men enkelte typer, som E.coli O103 (som er den typen som forårsaker sykdom i disse dager), har evnen til å danne farlige giftstoffer - men trenger ikke nødvendigvis gjøre det.

Disse mattabbene bør du unngå

Det kan altså forekomme E.coli O103-bakterier i mat uten at det dannes giftstoffer. Noen av disse giftstoffene, når de først dannes, kan igjen føre til sykdom.

Den vanligste typen «skumle» E.coli-bakterier har navnet E.coli O157, men kalles gjerne «hamburgerbakterien» etter et stort sykdomsutbrudd i USA der flere ble smittet via hamburgere.

Sjelden variant

Folkehelseinstituttet har nå fått meldt 6 tilfeller av infeksjon med samme bakteriestamme av E.coli O103 siden september i år. Det er er høyt tall.

Slik unngår du matforgiftning

E.coli O103 er en sjelden E.coli-variant. Den har hittil i liten grad blitt påvist i Europa.

Årsaken til at det er så vanskelig å finne smittekilden til et utbrudd forårsaket av E.coli O103, er at bakterien ikke har spesielle egenskaper som skiller dem fra «trygge» E. coli-bakterier. Dessuten skal det svært små forekomster av E.coli O103 til for at det skal utløse sykdom, og i noen tilfeller vil det ikke være mulig å påvise bakterien selv om den faktisk er til stede og forårsaker sykdom.

Bakterien som forårsaker utbrudd nå er ikke den samme varianten av E.coli O103 som forårsaket utbruddet i 2006. Da ble folk bedt om å kaste all kjøttdeig kjøpt i januar og februar.

Tåler ikke varme

E.coli-bakterier dør ved varmebehandling. Når Mattilsynet likevel ba forbrukerne kaste kjøttdeig og varer av rå deig som er under mistanke, er det fordi de ikke ønsker å ta sjansen på at alle forbrukere varmebehandler maten skikkelig.

Dette burde du vite om grilling

Mat basert på kjøttdeig som er ordentlig gjennomstekt, det vil si ikke rosa i midten, vil ikke inneholde levende bakterier.

Slik unngår du smitte

 • Uansett om maten du har kjøpt er trygg i utgangspunktet, bør du sørge for god hygiene på kjøkkenet for å hindre bakteriespredning.
 • Vask alltid hendene grundig både før og under matlagning.
 • Vask av fjøler og kniver hver gang de har vært i bruk.
 • Gjennomstek alltid mat basert på kjøttdeig. I hele kjøttstykker lever bakterier av denne typen bare på utsiden, og gjennomsteking er derfor ikke nødvendig.
 • Kilder: Matportalen.no, Mattilsynet og Wikipedia

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer