Dette er en julemiddag

100.000 nordmenn spiser ikke kjøtt på julaften. Her er menyen:

Hva med følgende på julemenyen: Rødbetballer, linser, tofu, og ris?
Hva med følgende på julemenyen: Rødbetballer, linser, tofu, og ris? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Svært mye av maten vi spiser i jula er faktisk vegetarisk


Nordmenn flest er tradisjonsbevisste i julen. Selv om mange prøver flere slags juleretter enn før, holder de fleste seg til tradisjonell norsk julemat. Og folk som er vant til ribbe velger gjerne pinnekjøtt eller lutefisk hvis de vil prøve noe nytt, ifølge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
Men hva med dem som ikke spiser kjøtt?

- Det er kanskje det mest vanligste spørsmålet jeg får, men jeg kan love deg at vi spiser masse god mat i jula, bekrefter Pål W. Thorbjørnsen, informasjonssekretær i Norsk Vegetarforening.

I forrige uke arrangerte Norsk Vegetarforening julebord i Oslo på Krishnas Cuisine i Oslo.

Les også: Dropp kjøttet for miljøets skyld

- Svært mye av maten vi spiser i jula er faktisk vegetarisk. Bare tenk på alle tallerkene med kålrabi, surkål, poteter, rosenkål og valnøtter. Men til hovedrett velger mange nøttestek. Den kan også kjøpes ferdig i enkelte spesialforretninger, sier Thorbjørnsen til DinSide Helse.

Yndlingsrett på julaften

På Krishnas Cuisine serveres det rødbetballer, linser, tofu, ris, chutney, karamellpudding, krydderkake og riskrem med jordbærsaus.

Les også: Grønnsaker redder hjernen

- Vegetarisk julemat er kjempegodt, og jeg har en helt egen spesialitet som jeg lager til meg selv på julaften når foreldrene mine spiser pinnekjøtt, sier vegetarianer Arild Eriksen (33) til DinSide Helse, som nyter maten på julebordet.

Han har laget den samme retten på hver eneste julaften i 14 år.

- Jeg lager en selvkomponert kantonesisk bønnerett med cashewnøtter som er ganske krydret og tung. Den tar lang tid å forberede og serves ofte sammen med en suppe. Til dessert spiser jeg multekrem med resten av familien, sier Eriksen.

Han har valgt en vegetarisk livsstil først og fremst fordi han er imot industrielt husdyrhold.

Les også: Pølser kan øke kreftrisiko

Mange puddingvegetarianere

Seniorforsker Helle Margrete Meltzer ved Folkehelseinstituttet sier at ut fra et helseperspektiv trenger ikke vegetarianerne å leve sunnere enn dem som spiser kjøtt og fisk.

- Vegetarkost gir ingen garanti for et sunt kosthold. Det finnes en del ''puddingvegetarianere''. Det vil si de som kun kutter ut kjøtt og fisk, og sitter igjen med puddinger, paier og sjokolade. Dette er svært tydelig blant britiske kvinner. Også en del unge dyrevenner kutter ut kjøttet, mens de fortsetter med cola, boller og potetgull, sier Meltzer til DinSide Helse.

Likevel viser undersøkelser at de fleste vegetarianere er helsebevisste og at de som lever på et sunt vegetarkosthold, har et bedre kosthold ernæringsmessig enn det tradisjonelt norske.

- De helsebevisste vegetarianerne beveger seg mer og spiser variert og sunt, noe som i sum gir lavere vekt, gunstigere kolesterolnivå og mindre forekomst av diabetes type 2, overvekt og hjerte- og karsykdommer. I tillegg lever de lengre, sier hun.

Les også: Grønnsakblanding kan beskytte mot kreft

Ønsker du å spise vegetarmat i julen?

Her er tips fra Norsk Vegetarforening til en smakfull julaften:

- Det er lettere enn du tror! Det meste av det tradisjonelle tilbehøret og desserter på julemenyer er vegetarisk.

- Konsentrer deg om hovedretten. Enkle oppskrifter på f.eks. nøttestek finner du på vegetar.com.

- Bruk helsekostbutikkene for alt de er verdt. Her finner du masse god og lettvint mat som passer i julen.

- Prøv deg fram før juleaften. Det er ikke særlig lurt å lage noe helt nytt akkurat denne spesielle kvelden.

- Lag litt ekstra. De aller fleste er nysgjerrige på vegetarmat og tar gjerne imot smaksprøver.

- Hugg innpå av frukt og nøtter! Dette er godteri proppfullt av vitaminer og mineraler, og en god motvekt mot tung julemat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer