Dette er fristen for å betale NRK-lisensen

Hvis du vil unngå at kringkastingsavgiften går til inkasso.

SISTE FRIST:  Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK samler i disse tider inn den omdiskuterte kringkastingsavgiften.  Foto: NTB SCANPIX.
SISTE FRIST: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK samler i disse tider inn den omdiskuterte kringkastingsavgiften. Foto: NTB SCANPIX. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken er oppdatert 28.juli 2016:

Søndag 31. juli er siste frist for å betale andre halvdel av kringkastingsavgiften.

Dermed kan det være lurt å legge inn betalingen allerede i dag, for å forsikre deg om at beløpet ikke blir trukket for seint på grunn av forsinkelser i helgen.

Pass opp for tilleggsavgiften

Avgiften ligger i år på 2.834,70, inkludert åtte prosent merverdiavgift. Det vil si at beløpet som nå forfaller er på 1.417,35.

Betaler du ikke innen fristen, må du betale en tilleggsavgift på 15 prosent. Dette utgjør litt over 200 kroner ekstra.

Men er det mulig å slippe unna den omdiskuterte avgiften?

Da første del av lisensen skulle betales i fjor , tok vi blant annet en prat med daglig leder Torbjørn Vassenden i Bergen TV & Antenneservice, som tilbyr plombering av TV-er, for å høre hvordan nordmenn slipper unna lisensen.

Tradisjonell TV-titting

- Det har blitt en god del mer plombering enn før. Folk bruker i større grad nett-TV, fortalte Vassenden til Dinside.

De er ett av mange selskaper som tilbyr plombering av TV-er; den vanligste måten å unngå NRK-lisens på. For lisensen skal som hovedregel bare betales av dem som ser TV på den tradisjonelle måten, altså ikke på nettet.

- Så langt er det en og annen som sier opp lisensen på grunn av plombering. Men det er ikke noe stort volum, sier avdelingsleder Freddy Lysfjord i NRK Lisensavdelingen til Dinside.

Én av grunnene kan være forvirring. For hva er egentlig en plombering? Og er det egentlig nok til å slippe hele lisensen? Her er det de fleste lurer på, med svar fra fagfolket.

LES KOMMENTAR: «Derfor kasta jeg ut TV-boksen og gikk over til nett-TV»

KAN VÆRE FRITATT: Ser du på NRK gjennom nettet, kan du slippe lisensen om du plomberer TV-en. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN VÆRE FRITATT: Ser du på NRK gjennom nettet, kan du slippe lisensen om du plomberer TV-en. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvem må betale lisens?

Alle husstander hvor det befinner seg en fjernsynsmottaker, uavhengig av om du bruker den eller ikke, og uavhengig om du ser på NRK eller ikke, må betale kringkastingsavgift, ofte kalt TV-lisens. Lisensen gjelder hele husstanden, altså deg og din eventuelle familie, og fristen for regningen du nå skal ha fått i posten går ut 31. juli.

- Kringkastingsavgiften er ikke betaling for å se på NRKs sendinger, men en avgift for å ha fjernsynsmottaker, understreker Lysfjord i lisensavdelingen.

Hva er en fjernsynsmottaker?

Fjernsynsmottaker betyr alt utstyr som kan «ta i mot fjernsynssignaler og videreformidle dem direkte». Altså utstyr som inneholder det vi kaller en «tuner». I praksis: Alt med antenneinngang, samme om det for eksempel er en TV, en DVD-opptaker, en dekoder-boks eller en PC med TV-kort.

Hva er ikke en fjernsynsmottaker?

Utstyr uten en tuner er som hovedregel ikke en fjernsynsmottaker. Det vil for eksempel si en Apple TV, PC uten TV-kort, Chromecast, PC-skjermer og som vi snart skal se: Plombert utstyr. Slikt utstyr kan altså som hovedregel brukes til å se på NRKs nett-TV, uten at du plikter å betale noe for det.

LES OGSÅ: Å vente med lisensen er dyrt, og du kan bli trukket i lønn

OVERVÅKER: Har du kjøpt en TV, vet NRK om det. Har du kjøpt et TV-abonnement, vet NRK om det. Mobiler og nettbrett er ikke med i denne ordningen, da de ikke er lisenspliktige. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OVERVÅKER: Har du kjøpt en TV, vet NRK om det. Har du kjøpt et TV-abonnement, vet NRK om det. Mobiler og nettbrett er ikke med i denne ordningen, da de ikke er lisenspliktige. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Jeg har TV, men bruker ikke TV-signaler. Hva gjør jeg?

- Dersom du plomberer antenneinngangen på din flatskjerm, så har du per definisjon ikke lenger en fjernsynsmottaker, forklarer Lysfjord til Dinside.

TV-en vil etter plombering anses som en monitor på linje med PC-skjermer, og ikke være lisenspliktig. Men som sagt: Fjernsynsmottaker betyr ikke bare TV-er. Så har du en plombert TV, men fortsatt en annen boks med antenneinngang, er du like langt. Da må også denne plomberes.

Det åpnes også for at man kan melde inn fjernsynsmottakere som ikke lenger er i bruk, for å slippe lisens. Men da menes altså hele enheten, for eksempel en TV.

Betaler du lisens?

(Avsluttet)
Ja, men skulle gjerne sluppet(58%) 12202
Nei, ser på nett-TV(14%) 3004
Nei, ser ikke på TV(14%) 2971
Ja, med glede!(14%) 2839
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hva er en plombering?

Plombering betyr å endre enheten rent fysisk, så du ikke lenger kan plugge inn TV-kabelen. Tidligere var det vanlig å fjerne hele tuner-delen i enheten, men det er vanskeligere med moderne TV-er.

- Vi fyller et stoff inn i antenneinngangen, som du ikke klarer å ta ut igjen uten å ødelegge inngangen. Det er en måte å gjøre det raskere og rimeligere for kunden, og samtidig opprettholde kravene fra lisenskontoret, forteller Vassenden i Bergen TV & Antenneservice til Dinside.

Hvor mye koster en plombering?

Bergen TV & Antenneservice tar 680 kroner for jobben, om du tar med TV-en til verkstedet. Hos andre kan regningen komme på over tusenlappen. Men kringkastingsavgiften i 2016 er 2.834,70 kroner, fordelt på to betalinger. Med andre ord kan besparelsen komme allerede første halvår.

LES OGSÅ: NRK vs. TV 2 Sumo på Apple TV

ALTERNATIV: Selv om du sier opp NRK-lisensen har du mange muligheter til å se TV-sendingene, som denne Apple TV-appen.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
ALTERNATIV: Selv om du sier opp NRK-lisensen har du mange muligheter til å se TV-sendingene, som denne Apple TV-appen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Så med plombert TV slipper jeg hele lisensen?

I prinsippet: Ja. I praksis: Ikke nødvendigvis.

Abonnerer du på det Lysfjord kaller et «fullverdig TV-abonnement», vil utstyret du bruker til å se på dette anses som en lisenspliktig fjernssynsmottaker. Uavhengig av om du bruker en vanlig TV, en iPad eller en plombert TV-skjerm. Netflix er ikke et fullverdig abonnement. Men abonnementer hos for eksempel Canal Digital og Get, som ofte lar deg se både tradisjonelle sendinger på TV og nett-TV på nettbrett, vil trolig være det.

Dagens bindinger mellom bredbånds- og TV-abonnement gjør at mange ikke slipper unna et TV-abonnement. Men da det ifølge Lysfjord er utstyret for bruken som er lisenspliktig, ikke abonnementet i seg selv, bør det være mulig å unngå lisens ved å ikke bruke abonnementet. Uten at Lysfjord kan gi Dinside et konkret svar på dette.

Hvordan sier jeg opp NRK-lisensen?

Møter du alle kravene, kan du si opp lisensen skriftlig til NRKs lisensavdeling, for eksempel i et eget skjema de har på nettsidene sine. De kan kreve skriftlig dokumentasjon på at fjernssynsmottakeren virkelig er plombert. Et slikt papir skal du få fra verkstedet.

Lisensen forhåndsbetales. Men når du sier opp lisensen, må du likevel betale for hele perioden du er inne i. Blir det trøbbel, kan du klage til Medietilsynet.

Hva kan NRK gjøre om jeg jukser?

Lisenskontoret kan straffe deg med 15 prosent tilleggsavgift, for hele perioden du har hatt fjernsynsmottaker uten å betale lisens. De som selger utstyr og abonnementer, samt utfører arbeid på TV-utstyr, må rapportere til lisenskontoret. Det er sånn de vet hvorvidt du har fjernsynsmottaker eller et abonnement som krever lisens.

Du kan også avsløres av lisenskontrollører. Men de kan selvfølgelig ikke ransake huset ditt, og har heller ingen magiske antenner på ryggen, slik KLM en gang ga uttrykk for:

For mer informasjon kan du sjekke lisenskontorets egen «Ofte stilte spørsmål», eller selvfølgelig kontakte dem direkte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer