Hurra. Det er nyttårsaften igjen. Kvelden da over 300 millioner kroner fra dine og mine lommer skal gå opp i røyk.

11 tips til deg som skal ta bilder av fyrverkeri med mobilen
Fyrverkeri er en eldgammel tradisjon. Ifølge Store norske leksikon, brukte kineserne og andre asiater fyrverkeri allerede i de første århundrer etter Kristus.
Det er ganske mange år siden. Cirka et par tusen. Og det er kanskje heller ikke så mye annet vi gjør i 2020 som er lik praksisen fra de første århundrene etter Kristus. Det er tvert imot ganske mye som er annerledes.
Men vi driver altså fortsatt med fyrverkeri.
Antallet norske ulykker har gått betraktelig ned etter at forbudet mot privat bruk av raketter med styrepinne ble innført 2008/2009. Det siste året med styrepinneraketter ble det registrert hele 221 ulykker.
Selv om skadetallene går nedover, er det fortsatt mange som får varige og alvorlige skader hvert år.

«Hei. Du kjenner meg ikke, men jeg har sønnen din her. Han har sprengt i stykker hånda si.»
Fra 2009-2017 ble det i gjennomsnitt registrert tett oppunder 60 uhell med fyrverkeri hver nyttårsfeiring, med skade på fingre, ansikt, hørsel, øyne eller andre kroppsdeler.
Det er fingre, ansikt og øyne som er mest utsatt for skade ved bruk av fyrverkeri.
Ifølge DSB har til sammen 30 personer fått øyeskader som følge av bruk av fyrverkeri de tre siste nyttårsfeiringene. Ingen av de skadede brukte beskyttelsesbriller. DSB uttaler til Dinside at det er registrert ni øyeskader etter nyttårsfeiringen i fjor, det samme som året før. Lette øyeskader som blir behandlet ved legevakt blir ikke regnet med i oversikten. Og menn er overrepresentert blant dem som blir skadet av fyrverkeri hvert år.
Ifølge Nils Bull, overlege ved Øyeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, har 240 øyne blitt alvorlig skadet de siste 15 åra på grunn av uvettig bruk av fyrverkeri. Han ønsker et totalforbud.
Og ifølge Bull, var det 15 personer som fikk øyeskader i fjor. Fire skader ble betegnet som alvorlige.
Tre personer mistet livet i fyrverkeriulykker i Danmark i 2015, riktignok ved bruk av fyrverkeribatteri for profesjonelle. Danskene har også hatt flere ulykker i forbindelse med lager og produksjon av fyrverkeri.
Over 30 personer mistet livet og over 70 ble skadd, i en eksplosjon på et fyrverkerimarked i Mexico by i desember 2016.

Det er strenge regler for håndtering, oppbevaring og bruk av fyrverkeri. I henhold til forskrift av 26. juni 2002 nr. 922 om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff, er fyrverkeri et produkt som faller inn under definisjonen av eksplosiv vare.
Det er bare lov å selge fyrverkeri til private fem dager i året, fra 27. -31. desember. Og det er bare lov å bruke det noen timer på nyttårsaften.
Når det er lovlig å hanskes med fyrverkeri 0,09 prosent av året, er det neppe fordi det er så innmari trygt og sikkert.

Det er på nyttårsaften, når champagnen, drinkene og vinen er drukket - og man har holdt seg våken med en liten, skarp en - og småungene er ute og løper selv om det er langt over sengetid - DA skal alle plutselig få lov til å fyre opp så mye eksplosiver som de bare vil.
DA er det jo så mye tryggere enn ellers i året …

Bruk fyrverkeriet riktig
Men selvsagt, det er jo bare rett og rimelig - vi lever jo tross alt i et fritt land og må vel få lov til å fyre opp sprengstoff om vi vil?
Er det noe tidspunkt i løpet av året hvor det ikke burde være lov til å beskaffe seg med sprengstoff, er det nettopp på nyttårsaften.
Aldri er vel gjennomsnittsnordmannen så lite edruelig og dårlig skikket til å fyre opp fyrverkeri, som akkurat da.
Ifølge Norsk brannvernforening har en del av personskadene sammenheng med høyt alkoholinntak.

Du må være 18 for å fyre fyrverkeri. Og det er 12 års aldersgrense for bruk av de minste stjerneskuddene, og 18 års aldersgrense for bruk av de store.
Likevel får små barn helt ned i barnehagealder trykket stjerneskudd i hendene på nyttårsaften. Det er ikke så rent få svidde votter som kommer inn etter endt seanse. Senter for flammen kan holde opptil 1000 grader.
Er vi fullstendig vansinnige?

Ifølge en spørreundersøkelse MMI har utført for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i 2006, ønsket sju av ti nordmenn større begrensninger i privat bruk av fyrverkeri, mens fire av ti vil ha totalforbud.
Dette var i 2006.
Verden har gått videre. Det har falt mange palmeblader siden de første århundrene etter Kristus. Verden har på mange måter blitt et bedre sted å leve. Store oppfinnelser har blitt gjort. Folk flest er mer utdannet og opplyste. Det har vært lov å røyke på offentlige steder - og det har blitt forbudt. Glødepærene har blitt oppfunnet - og forbudt. Det er påbudt med sikkerhetsnett på hagetrampoliner. Det er ikke lov å lage støvsugere som trekker mer enn 900 watt …
Men fyrverkeri? - Det er klart at alle over 18 skal ha rett til å fyre opp eksplosiver! Mange får ennå ikke lov å kjøpe sprit på polet. Men fyrverkeri? Vær så god! Tenn opp. Fyr av gårde tonnevis med eksplosiver.

Arbeidsgruppen som utarbeidet en fyrverkerirapport for regjeringen i 2006, skrev at målsettingen må være å få bort alle alvorlige ulykker i forbindelse med fyrverkeri.
De skriver også at «et totalforbud for privatpersoner til å avfyre fyrverkeri er klart det alternativ som ville hatt best effekt i forhold til å nå målsettingen om reduksjon i skader».
Målsettingen om null alvorlige skader er ikke oppnådd.
Det er likevel ingen planer om et totalforbud mot fyrverkeri.
I en kommentar til Dinside 19. desember 2019 sa Justis- og beredskapsdepartementet dette:
- Det er per i dag ikke aktuelt å vurdere et totalforbud mot fyrverkeri. I forbindelse med en revisjon av forskriftene om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff og pyrotekniske artikler skal det imidlertid vurderes tiltak for å redusere skader og uønskede hendelser ved bruk av fyrverkeri.
La kommunene besørge offentlig oppskytinger av fyrverkeri, utført av profesjonelle folk. Og la oss slippe å bli møtt av fyrverkerirester og rapporter om årets ulykker 1. januar.
I Irland og Hellas er det forbud mot privat bruk av fyrverkeri. Og flere byer i Norge har forbud mot fyrverkeri i bykjernen, samt at de organiserer kommunale fyrverkeri for byens befolkning - for å forebygge skader. La oss få et totalforbud også i Norge.
Det er ingen folkerett å røyke på restaurant, å drikke sprit før du er 20 eller å kjøpe glødepærer. Det bør heller ikke være en folkerett å fyre opp eksplosiver i hagen. Så viktig er det tross alt ikke med fyrverkeri.
Oppdatert 30. desember 2020