- Dette er fullstendig galskap

KOMMENTAR: Den ene kvelden i året da flest i landet er snydens, da skal alle ha full tilgang til eksplosiver som resten av året er forbudt. Det er fullstendig galskap.

JA TIL OFFENTLIGE FYRVERKERI: - Nei til at private skal få leke seg med eksplosiver, spesielt på den kvelden i året hvor det sannsynligvis er flere berusede folk i gatene enn noen gang ellers i året. Foto: EPA / NTB SCANPIX
JA TIL OFFENTLIGE FYRVERKERI: - Nei til at private skal få leke seg med eksplosiver, spesielt på den kvelden i året hvor det sannsynligvis er flere berusede folk i gatene enn noen gang ellers i året. Foto: EPA / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hurra. Det er nyttårsaften igjen. Kvelden da over 300 millioner kroner fra dine og mine lommer skal gå opp i røyk.

Fyrverkeri er en eldgammel tradisjon. Ifølge Store norske leksikon, brukte kineserne og andre asiater fyrverkeri allerede i de første århundrer etter Kristus.

Det er ganske mange år siden. Cirka et par tusen. Og det er kanskje heller ikke så mye annet vi gjør i 2020 som er lik praksisen fra de første århundrene etter Kristus. Det er tvert imot ganske mye som er annerledes.

Men vi driver altså fortsatt med fyrverkeri.

Antallet norske ulykker har gått betraktelig ned etter at forbudet mot privat bruk av raketter med styrepinne ble innført 2008/2009. Det siste året med styrepinneraketter ble det registrert hele 221 ulykker.

Selv om skadetallene går nedover, er det fortsatt mange som får varige og alvorlige skader hvert år.

Fra 2009-2017 ble det i gjennomsnitt registrert tett oppunder 60 uhell med fyrverkeri hver nyttårsfeiring, med skade på fingre, ansikt, hørsel, øyne eller andre kroppsdeler.

Det er fingre, ansikt og øyne som er mest utsatt for skade ved bruk av fyrverkeri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.