Dette er giftig

Vanlig kjemikalie langt farligere enn først antatt.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det omstridte kjemikaliet bisfenol A brukes til å gjøre plasten hardere i brus- og vannflasker, babyflasker, matbokser og en hel rekke andre plastprodukter vi bruker til daglig.

Les mer om bisfenol A hos Statens forurensingstilsyn

Tidligere studier har knyttet dette kjemikaliet til kreft, diabetes, hjertesykdom og utviklingsproblemer hos barn. Kroppen har tilsynelatende vært flink til kjapt å kvitte seg med dette stoffet, så ingen har ropt varsku veldig høyt - til nå.

Les også: Maten som kan bli til gift

Det viser seg nemlig at bisfenol A kan utgjøre en langt større risiko for oss enn vi tidligere har trodd.

Blir værende i kroppen

- Enten er det slik at vi blir langt mer utsatt for stoffet enn vi har antatt, eller så forblir det i kroppen vår mye lenger enn vi har antatt. Eller så kan begge deler være tilfelle, sier forskningsleder Richard W. Stahlhut ved Rochester universitet i New York, til helsenettstedet Health.

Les også: Her er de farlige kjemikaliene

Stahlhut og kollegene hans samlet opplysninger om 1469 mennesker som hadde deltatt i en større statlig helseundersøkelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer