Permittert

Dette er høstens permitteringsregler

Nå er ikke pandemien lenger «uforutsett», og dette er noe av det som påvirker regelverket.

FØRE VAR: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Den kan blant annet være god å ha dersom du er redd for å bli permittert fra jobben. I saken under kan du lese mer om permitteringsreglene. Vis mer
Publisert

Selve coronasituasjonen har vært kjent lenge, så virksomheter som ikke blir direkte rammet av pålegget om å innstille driften, vil ikke i samme grad som tidligere kunne argumentere for at dette er helt uforutsett.

Dette opplyser Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum i en artikkel som oppsummerer permitteringsreglene som gjelder denne høsten.

Permitteringsreglene nå

Regelverket nedenfor er det som er gjeldende per 1. juli 2021:

  • Varselfristen ved permittering er ikke lovbestemt, men på bakgrunn av tariffavtaler og rettspraksis, er hovedregelen en varselfrist på 14 dager - også ved permittering grunnet coronasituasjonen. Samtidig er det i tariffavtaler og fra Nav åpnet for varsel på to dager der det permitteres på grunnlag av visse uforutsette hendelser, men et så kort varsel må vurderes konkret.
  • Når varselfristen er over og permitteringen iverksettes, må arbeidsgiver betale lønn i en arbeidsgiverperiode, som er på ti dager. Dersom noen av lønnspliktdagene havner på helligdager, kan helligdagene regnes med som lønnspliktdager - forutsatt at arbeidsgiver betaler lønn til arbeidstaker på disse dagene.
  • Etter at arbeidsgiver er ferdig med sin lønnspliktperiode, vil den permitterte kunne få dagpenger fra Nav, forutsatt at reduksjonen i arbeidstid er på minst 40 prosent. Dette gjelder fram til 1. oktober, dersom det ikke kommer endringer før den tid.
  • 19. februar 2021 ble det gjort enda en utvidelse av permitteringsmuligheten, slik at arbeidstakere som per 1. februar hadde 35 eller færre uker igjen av sin dagpengeperiode, kunne være permittert uten lønn fram til og med 30. september, selv om de da overstiger 49 uker permittering. For nye permitteringer som iverksettes fra og med 1. juli 2021, derimot, reduseres fritaksperioden uten lønn for arbeidsgiver igjen fra 49 uker til 26 uker innenfor en rullerende periode på 18 måneder.

Les mer på Simployer.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer