Dette er ikke en pigmentflekk

Mange tror de hvite flekkene i huden skyldes pigmentforandringer. Men som oftest er det noe ganske annet.

Publisert
Sist oppdatert

Om du ikke har sett det på deg selv har du kanskje sett det på andre: De hvite flekkene på huden som gjerne blir veldig synlige om sommeren.

Mange tror dette er pigmentflekker, men ifølge lege Siri Helene Hauge på Lommelegen.no lider kun én til to prosent av befolkingen av vitiligo. Det er en ufarlig hudsykdom hvor pigmentet i huden forsvinner.

Hudsopp

De fleste som får hvite flekker i huden, for eksempel på armer, mage, bryst, legger og skuldre, har noe som kalles tinea versicolor (også kjent som pityriasis versicolor).

Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no skyldes tilstanden en overvekst av en sopp i huden som heter malazzesia.

Les også: Sjekk hva som gror på kroppen din

Denne soppen har vi alle på huden, men den kan skape problemer særlig om sommeren. Bakgrunnen for dette er at den liker seg når det blir varmt og man blir litt svett. Når man får overvekst av denne soppen utvikler man et utslett som ofte er hvitlig i farge.

Forstyrrer pigmentet

I starten kan man ha lett skjelling på flekkene. Det spesielle med tinea versicolor er at pigmentproduksjonen i huden forstyrres. Man utvikler da pigmentforstyrrelser som ofte består av hvite flekker. Dette blir enda mer synlig om sommeren når huden rundt ellers blir brun. Selv med behandling blir disse pigmentflekkene værende i flere måneder, selv om soppen er borte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.